Beş soruda Takata krizi


Beş soruda tarihi krizin cevaplarıABD'de hava yastığı sorunu sebebiyle 34 milyon araç geri çağrıldı. Japon hava yastığı üreticisi Takata'nın yaptığı üretim hatası sebebiyle 34 milyon araç geri çağrıldı. Takata hava yastığı sorunundan dolayı ön koltuğa yolcu oturtulmaması konusunda uyardı. ABD tarihinin en büyük ‘otomotiv arızası’ olarak bilinen krizi sizin için 5 soruda özetledik. Otomobillerin sorunu ne? Kaç araç arızadan etkilendi? Arıza Türkiye’yi etkiliyor mu? Bu soruların hepsinin yanıtını aşağıda bulabilirsiniz…

SORUN NE?
Şoför ve yolcu kısmında bulunan hava yastıkları normalde açılması gerekenden çok daha kuvvetli bir şekilde patlayabiliyor. Bu duruma bağlı olarak dünya genelinde 100 tane yaralanma yaşandı.
KAÇ MARKA ETKİLENDİ?
Honda Takata markasını araçlarında en çok kullanan firma. Aynı zamanda BMW, Chrysler, Ford, General Motors, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Saab, Subaru ve Toyota’nın 2001 yılına kadar uzanan modelleri de arızadan etkilendi.
KRİZİN BÜYÜKLÜĞÜ NE?
34 milyon aracın etkilendiği geri çağırma tarihin en büyük arızası olarak nitelendiriliyor. Bundan önceki en büyük otomobil geri çağırma Ford’un 21 milyon aracını vites arızasından dolayı tamire alması olmuştu. Geçen yıl Kuzey Amerika’da 30 milyondan fazla araç 84 farklı problemden geri çağırılmıştı.
ŞİRKET BU KAOSTAN ÇIKABİLECEK Mİ?
Takata aynı zamanda emniyet kemeri başta olmak üzere otomobil parçaları üreten bir şirket. Bu yıl geri çağırmalara rağmen yılı 166 milyon dolar kârda bitirmeleri bekleniyor.
TÜRKİYE'DEN DE ARAÇ GERİ ÇAĞIRILDI MI?
Geri çağırmayla ilgili olarak Toyota Türkiye’den bir açıklama yapıldı. Toyota Türkiye yaptığı açıklamada Türkiye'deki araçların da hava yastığı problemiyle geri çağırıldığını bildirdi. Şirket açıklamasında, "Mart 2003 - Mart 2007 yılları arasında üretilen Corolla ve Yaris modelleri yolcu hava yastıklarındaki, Temmuz 2003-Aralık 2005 yılları arasında üretilen RAV4, Yaris ve Hilux modelleri ise sürücü hava yastıklarındaki gerekli parçanın değişmesi için yetkili servislere çağırılacaktır" ifadesini kullandı.

Kaynak:
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/29061535.asp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

The Promised Land

 The Promised Land Ludvig Kahlen'in gerçek hikayesi... Bu hikayede kral adına bir koloni inşa etmek hedefiyle Danimarka fundalıklarını f...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."