Fabianizm Kavramı: Fabian Derneği


http://onepieceatatime.info/blog/sites/default/files/button_fabian-turtle-w440.jpg 
Fabian Derneği (İngilizce: Fabian Society), devrimci yöntemler yerine tedrici ve reformist yollardan demokratik sosyalizmin ilkelerini ilerletmeyi amaçlayan Britanyalı sosyalist harekettir.
Fabian Derneği, kuruluşundan kısa bir süre sonra George Bernard Shaw, Herbert George Wells, Virginia Woolf, Ramsay MacDonald ve daha birçok tanınmış ismi çekmeye başardı.
19. yüzyılın sonlarından I. Dünya Savaşı öncesine kadar süren dönemdeki çığır açan çalışmalarıyla bilinir. Birleşik Krallık İşçi Partisi'nin temellerinin birçoğunu oluşturan Dernek, başta Hindistan olmak üzere, Britanya İmparatorluğu'nun dekolonizasyon döneminde bağımsızlığına kavuşan devletlerin politikalarını etkilemiştir.

Bir anlamda demokratik sosyalizme inanan, adını "Fabian Derneği" adlı dernekten alan siyasal akım. Fabian Derneği 1883-1884 yıllarında Londra'da küçük fakat çok etkili birkaç kişi tarafından kuruldu. Adını, Romalı konsül ve komutan Fabius Cunctator’dan almıştı. General Fabius, düşmanı ile doğrudan doğruya savaşa girmek yerine, onu yıpratarak son zafere ulaşmak istemesiyle ün yapmış başarılı bir askerdi. 

Fabian Derneği’ni kuranlar arasında George Bernard Shaw, Sidney Webb, Annie Besant gibi ünlü kişiler vardı. Fabiancılar, 1889 yılında Webb'in editörlüğünü yaptığı Sosyalizme Doğru Fabian Denemeleri (Fabian Essays in Socialism) adı kitabı yayınladılar. Fabiancılara göre, Fabian Derneği sosyalistlerden kurulu bir dernekti ve amacı “fırsat eşitliği olan ve toplumun ekonomik kaynaklarının ortak mülkiyeti ve demokratik denetimi yolu ile tüm birey ve sınıfların ekonomik imtiyazları ile ekonomik güçlerinin ortadan kaldırıldığı bir düzen kurmak”tı. Fabiancılar, önce Liberal Parti ile Muhafazakâr Partiyi kendi sosyalist düşünceleri ile etkilemek istediler. Fakat sonradan ayrı bir işçi temsilcisi komitesi kurdular. 

Bu komite 1906 yılında İşçi Partisi’ne dönüştü. Fabiancıların temel yöntemi, barışçı yollarla, toplumda sosyalist inanç ve düşünceleri geliştirmekti. Kullandıkları yöntemler, seminerler, konferanslar, broşürler, kitaplar, tartışmalar gibi eğitimsel tekniklerdi. Kullandıkları savlar kuramsal olmaktan çok, pragmatikti. Mevcut çalışma koşullarının yetersizliği, sömürü oranının yüksekliği, ücretlerin düşüklüğü gibi sorunlar özellikle üzerinde durdukları konulardı. Çözüm yolları olarak da demokratik usullerle yapılacak denetimleri, sosyal hizmetlerin yaygınlaştırılmasını ve belli sanayilerin ulusallaştırılmasını öneriyorlardı. 

Zaman içinde İşçi Partisi’nin iktidara gelmesi Fabian Derneği’ni çok güçlü kıldı. Sınıfsız bir topluma yönelen gelişme ve değişme doğrultusunda, etkin düşünce ve eylemleri demokratik bir çerçevede uygulamaya aktaran önemli niteliği ile tarihe geçti. Fabianizm, bir anlamda demokratik sosyalizmin uygulaması özelliğini koruyan bir düşünce akımı niteliği taşımaktadır. 

İngiltere'de mutedil sosyalizm. 1884 yılında İngiltere'de kurulan Fabian Derneği tarafından geliştirilip, 20. yüzyılın başlarında İngiliz İşçi Partisi'nin oluşumuna önemli katkıda bulunan, partinin kurulmasıyla da onun içinde eriyen, toplumu devletçilik ve ahlakçılık ilkelerine dayanarak yeniden düzenlemeyi amaçlayan reformcu siyasal doktrindir. Sosyalist düşünceleri eğitimli kişiler arasında yaymayı amaçlar. Sosyalizme devrim yoluyla değil bir evrim süreci sonunda ulaşılacağını savunur. İngiliz reformculuğu… Londra’da Edward R. Tarafından 1883 yılında kurulan fabian derneğinin güttüğü sözde toplumculuğa fabian toplumculuğu denir. İngiltere’de kollektivizm’in öncüsü sayılmıştır. Burjuva aydınlarınca desteklenen bu dernek 1906 yılında İngiliz işçi partisini doğurdu. 

Bernard Shaw ve Wels gibi ünlü yazarlarla Sydney Webb gibi ünlü ekonomicilerin katıldığı bu dernek 1889 yılında fabian denemelerini yayınladı. Anamalı ve ana malcıyı toplum için gerekli sayıyor, sınırsız kazançların kotu sonuçlarını engellemek için devletin işe el koymasını öneriyordu. Fabiancılılara göre ana malcını rolü toplum için yararlı ve sorunludur, ana mal, ana malcının işçiden aldığı emek birikimi değildir. Ana malcı, sanayi devriminde önemli bir görev başarmıştır ve bu yüzdede yarattığı değişimin büyük bir parçasında hak kazanmış bulunmaktadır. Ne var ki sanayinin işletmesini bizzat yürütmediği ve onun zamanla ücretli işletmecilere bıraktığı için artık hiçbir hakkı kalmamıştır. Toplum, zenginliğin yaratılması için bireyle her an işbirliği yapan canlı bir varlık olarak ele alınmalıdır.  Birey, toplumun yardımı olmadan tek başına zenginlik yaratamaz. Gerçekte değeri yaratan da ücreti ödeyende toplumdur. Örneğin yeni bir kent yapısını yeni bir demiryolu döşenmesi toprağında eğerini arttırır. Toplumun değeri yaratıcı olduğuna göre, kendi yarattığı değeri denetlemesi ve ondan yararlanması gerekir. Marks’ın düşündüğü değişim değerinin dışında başka değerler de vardır. Toprak bu değerlerden biridir.  Toprağı değerlendiren toplumlun toprak ihtiyacıdır. Bu yüzden toprak geliri olan rantın da topluma mal edilmesi gerekir.
 


 Kaynak:
* Fabianizm Nedir ? | izafet.net
*wikipedia.org
*metinberber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

Tez Yazımı ve Atıfların Önemi

Tez Yazımı ve Atıfların Önemi Marta Estruch'un Sunumu için  TIKLAYINIZ Prof. Dr. Tülay İlhan Nas'ın Sunumu için  TIKLAYINIZ Derya So...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."