ÖRGÜT İKLİMİ




Forehand ve Gilmer, örgüt iklimini; örgütü betimleyen ve örgütü diğer örgütlerden ayırt eden, göreli olarak sürekliliği olan ve örgütteki kişilerin davranışlarını etkileyen bir özellikler topluluğu olarak ele almaktadır.

Örgüt iklimi ile ilgili diğer çalışmalarda bu kavram; davranış ve motivasyonu etkilediği düşünülen, işgücü tarafından dolaylı ya da dolaysız olarak algılanan ve iş çevresinin ölçülebilen özelliklerinin toplamı (Litwin ve Stringer 1968:3) olarak tanımlanmaktadır.

Bazen de örgüt ikliminin, bir örgütün kişiliği olarak ele alındığı ve değerlendirildiği gözlenmektedir. Bir kısım araştırmalar; nasıl ki kişilik, bir bireyi farklı kılan ve bireyin davranışlarına yön veren özelliklerin tümünü ifade ediyor ise, örgüt ikliminin de bir örgütü diğerlerinden farklı kılan ve çalışanların tutum ve davranışlarını etkileyen özelliklerin tümünü ifade ettiğine işaret etmektedir (Hoy 1990:151; Barutçugil 2002:14).

Örgüt iklimi kavramının; sorumluluk, ödül, özerklik, güven, moral, çatışma gibi örgüt iklimini oluşturan çeşitli boyutlar altında ele alındığı ve incelendiği görülmektedir (Litwin ve Stringer 1968; James ve Jones 1974; Koys ve DeCotiis 1991; Kelner 1998; Burton vd. 1999)

Landy ve Trumbo, örgütlerde dört faktörün örgütsel  iklimi belirlediğini ileri sürmektedir.
Bunlar:
*Otonomi
*Örgütsel Yapı
*Ödüllendirme
*Oryantasyon

KAYNAKLAR:
Nurullah Genç, Yönetim ve Organizasyon, Seçkin Yayıncılık, S.369.
Sibel Gök, Örgüt ikliminin çalışanların motivasyonuna etkisi üzerine bir araştırma, . Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, Erişim: http://www.insanbilimleri.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

The Promised Land

 The Promised Land Ludvig Kahlen'in gerçek hikayesi... Bu hikayede kral adına bir koloni inşa etmek hedefiyle Danimarka fundalıklarını f...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."