Örgütlerde Senfoni Orkestrası Metaforu





















Örgütlerde Senfoni Orkestrası Metaforu
"..günümüzde değişimin zamanın üstel bir fonksiyonu olarak seyrettiği, küreselleşmenin hızlandığı bilgi teknolojilerinin arttığı, bilgi işçilerinin yaratıcı yetenekleri ile uzmanlaştığı, işgücünde çeşitliliğin yaşandığı, zaman ve mekan kavramlarının ortadan kalktığı dijital çağda bir örgüt, en iyi şekilde değişim ve dönüşüm sistemi olabilir veya Drucker'ın ifadesi ile senfoni orkestrası metaforu ile ortaya konabilir.

Orkestralarda çok fazla sayıda müzisyen hangi bölümde ya da ne zaman devreye gireceğini bilmektedir. Olguyu işletmeler açısından yorumlayacak olursak, yalın, ortak hedeflere sahip ve bilgiye dayalı bu kuruluşlardaki -çalgıcılar-, uzman kişiler oldukları için kendilerine işlerini nasıl yapmaları gerektiği söylenemez. Yönetimin ve organizasyon yapısının ortaya konması gereken şey, çalışanların beceri ve bilgisinin 'orkestra'nın ortak performansı üzerinde nasıl odaklaştırılacağıdır."

Gareth Morgan'ın Örgütlerin İmajı isimli kitabında ise örgüt kavramı sekiz farklı metaforla açıklanmıştır:
-Makine Metaforu
-Biyolojik Organizama Metaforu
-İnsan Beyni Metaforu
-Kültür ya da Alt-Kültür Metaforu
-Politik Sistem Metaforu
-Ruhsal Hapishane Metaforu
-Değişim ve Dönüşüm Sistemi Metaforu
-Egemenlik Metaforu

Makine olarak örgüt metaforu, örgütün birbiriyle etkileşimde bulunan unsurlardan oluştuğunu ifade ederken,
ruhsal hapishane metaforu ise örgütün, bireylerin düşünme şeklini ve entelektüel gelişimini nasıl sınırlandırdığını ifade eder.

Kaynak: İşçan, Ö., Naktiyok, A., Dijital Çağ Örgütleri, Beta Yayınları, İstanbul, 2005, S:6-7.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | 20-22 Eylül 2024

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | ...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."