Pareto Analizi




Pareto analizi, bir sorunun önemli sebeplerini, nispeten daha önemsiz sebeplerden ayırmak için kullanılan bir çubuk diyagramı’dır. Takım çalışmalarında da sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.
Problemin çözümü, başarı durumu belirlenmesi gibi amaçlar adına bir başlangıç noktası belirlemek ve sürece devam etmek, yöntemin alanına dahil edilmektedir. Bu prensip, İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto’nun adını taşımaktadır. Yönetim bilimci Joseph M. Juran da, yöntem ile anılan bir başka isimdir. Pareto analizinde, 80 / 20 olarak bilinen bir kural bulunmaktadır. Buna göre, birçok olayda sonuçların %80’’i, nedenlerin %20’’sinden kaynaklanmaktadır. Yöntemin doğruluğunu tasdik eder nitelikte olarak, Pareto’nun gözlemine göre, İtalya’’nın bütün “gelirinin %80’ine, İtalyan nüfusunun sadece %20’’si” sahip bulunmaktadır.



Pareto Analizi’nin Belli Başlı Adımları 
– Üzerinde çalışılacak prosesler ya da sorunlar doğru olarak belirlenir.
– Yatay eksen üzerinde % oranı, düşey eksen üzerinde de sebebin işaret edildiği diyagram oluşturulur.
– Yatay eksen eşit aralıklara bölünür. Böylece her çubuk, farklı kategorileri temsil edecek şekilde grafikte yer alır.
– Sıklıkla karşılaşılma durumuna göre, soldan sağa doğru tüm kategoriler sıralanır. Göze güzel görünmesi ve algılanmasında sorun olmaması açısından da, her kategori mutlaka farklı isimlerle adlandırılmalıdır.
– Diyagram, sonuç odaklı olmalı ve buna göre başlıklanmalıdır.
Çalışma sonucunda, Pareto analizi önemli sebepleri önemsiz sebeplerden ayıramamış durumda ise, veri gruplamada ve kategori belirlemede yanlışlıklar olmuş olabilir. Doğru ve uygun bir teknikle uygulanan Pareto analizi sonucunda, hemen hemen tüm çalışanların da anlayacağı şekilde bir çıktı alınarak, işletme açısından büyük faydalar sağlanabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

The Promised Land

 The Promised Land Ludvig Kahlen'in gerçek hikayesi... Bu hikayede kral adına bir koloni inşa etmek hedefiyle Danimarka fundalıklarını f...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."