Bu Topraklarda İşadamı Olmak



Ozan AĞLARGÖZ, Anadolu Üniversitesi,
V. ÖRGÜT KURAMI ÇALIŞTAYI, 7-8 Şubat 2014, İstanbul

Özet

 Bu çalışmanın amacı işadamı kavramının betimlenmesidir. İşadamı kavramı oldukça farklı anlamları içinde barındıran karmaşık bir kavramdır. İşadamı içinde bulunduğu kurumsal çevreyi etkilemekte ve aynı zamanda bu çevreden etkilenmektedir. İşadamı faaliyet gösterdiği kurumsal çevreyi yaratmak, sürdürmek ve yıkmak amacıyla çeşitli işler yapmaktadır. Bu çalışmada işadamı kavramı işadamının yürüttüğü kurumsal işler aracılığıyla betimlenmektedir. Amaçlı olarak seçilen kurumsal bir biyografi aracılığıyla, bağlam bağımlı olarak, işadamının öncelikle genel kabul görmüş işadamı tanımını yıktığı, daha sonra işadamı kavramına ilişkin yeni bir anlam üretme çabasına giriştiği ve daha sonraki dönemde de işadamı kavramını sürdürme ve güçlendirme adına farklı kurumsal işlere giriştiği belirlenmiştir.

 Anahtar Kelimeler: Kurumsal iş, işadamı, kurumsal biyografi, kuram oluşturma.

Abstract

 The purpose of this study is to describe the concept of businessman. The concept of business man covers various meanings and thus complex. Businessman shapes and is shaped by the institutional environment in which he operates. Businessman conducts institutional work in order to create, maintain and disrupt the institutional environment surrounding him. Businessman, in this study, is defined through the institutional work that he conducts. With the support of purposefully selected, context-dependent institutional biography, businessman primarily disrupt the taken-for-granted definition of the concept, conducts a meaning creation initiative for defining the concept and finally various institutional work conducted in order to maintain and enhance the concept itself described.

Keywords: Institutional work, businessman, institutional biography, grounded theory.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023 yılı 2. dönemi başvuru sonuçları açıklandı!

  TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023 yılı 2. dönemi  başvuru sonuçları açıklandı . TÜBİTAK...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."