YURTDIŞINDA EĞİTİM İÇİN GEREKLİ SINAVLAR


YURTDIŞINDA EĞİTİM İÇİN GEREKLİ SINAVLAR


Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin başvurdukları programlara kabul edilmeleri için bazı sınavlara girmesi gerekebilmektedir. Bu sınavların bazıları öğrencilerin yabancı dil seviyelerini test eden sınavlar olabileceği gibi, bazı sınavlar ise öğrencilerin belirli bir alandaki bilgisini test etmektedir. Yurtdışında eğitim alacak olan öğrencilerin önlerine en fazla çıkan sınavlar TOEFL IBT, IELTS, SAT, ACT, SSAT, GMAT, GRE adlı sınavlardır.

Aşağıda bu sınavlarla ilgili olarak detaylı bilgiler bulunmaktadır.


TOEFL IBT (Test of English as a Foreign Language)

TOEFL başta Amerika ve Kanada olmak üzere tüm dünyada kullanılan bir testtir. Merkezi New Jersey’de bulunan ETS (Educational Testing Service) tarafından hazırlanan bir sınavdır. TOEFL IBT sınavı ana dili İngilizce olmayanların yurtdışında eğitimlerine devam etmeleri için almaları gereken bir sınavdır. TOEFL IBT sınavı okuma, yazma, anlama ve dinleme bölümlerinden oluşur ve sınav internet üzerinden online olarak gerçekleşmektedir. TOEFL IBT sınavı dört bölümden oluşan bir sınavdır ve toplamda dört saat sürmektedir.

Sınavın bölümleri okuma (reading), yazma (writing), dinleme (listening) ve konuşma (speaking) olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Okuma kısmında 35-36 sorulur ve bu soruların 60 ila 80 dakika arasında cevaplandırılması beklenir. Burada akademik metinlerde üç veya dört parça okuma ve sorulara cevap verme becerinizi ölçer. Dinleme bölümünde ise 34-51 arası soru sorulur ve bu sorular için verilen süre 60 ila 90 dakika arasındadır. Konuşmaları dinleme ve ardından soruların yanıtlanması gerekir. Bu iki bölümden sonra on dakikalık bir ara verilir ve sonrasında sınava konuşma bölümüyle devam edilir. Burada altı tane görev vardır ve süre yirmi dakikadır. Bilinen bir konu üzerinden fikir belirtme, okuma ve dinleme görevlerine göre konuşmanız beklenir. Mikrofon aracılığıyla sorulan sorulara cevap verilir, cevaplar dijital ortamda kaydedilir ve ETS’ye gönderilir. Son bölüm ise yazmadır. İki görev vardır ve verilen toplan süre elli dakikadır. Okuma ve dinleme görevlerine göre kompozisyon yanıtları yazma ve yazarak bir fikri desteklemeniz beklenir. Bu nedenle zamanlama talimatlarının düzgün okunup takip edilmesi gerekir çünkü; talimatlarda hangi soruya kaç dakika içerisinde cevap vermeniz gerektiği talimatlarda belirtilir. Sınavda Q klavye kullanılmaktadır bu nedenle daha önce bilgisayarlarda Q klavye kullanmamış olanların sınava girmeden önce Q klavye üzerinde pratik yapmaları tavsiye edilir.

Bu sınava başvurular internet üzerinden yapılmaktadır. Sınav yıl içinde 30-40 kere düzenlenmektedir ve sınava istediğiniz kadar katılma hakkınız vardır. Sınava giriş ücreti ülkemizde 185 dolardır fakat; yine de herhangi bir değişikliğe karşı sınav merkezinden teyit etmekte fayda vardır. TOEFL IBT sınavının geçerliliği iki yıldır. TOEFL IBT sınavında dört bölüm için ayrı ayrı puanlama sistemi birde hepsini kapsayan bir toplam puan vardır. Böylelikle hangi alanda daha başarılı, hangi alanda eksiklerin olduğu daha rahat anlaşılmaktadır. Sınav internet üzerinden gerçekleştiğinden, sınava girenler 15 gün sonra sınav sonuçlarına internet üzerinden ulaşabilmektedirler. Daha sonrasında skorlar posta yoluyla ulaştırılmaktadır.

Reading ve Listening bölümleri bilgisayar tarafından 0’dan 30’a kadar olan bir puan aralığında hesaplanır. Speaking bölümünde ise; her bir göre 0 ile 4 arasında puanlanır ve toplamda 0-30 bir puan üzerinden ölçeklendirilir. Bu sınav puanlayıcıları konuyu nasıl geliştirdiğinizi ve mesajınızı İngilizce olarak ne kadar düzgün yansıttığınıza göre değişmektedir.

TOEFL IBT sınavı için Türkiye’deki sınav merkezleri; Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Denizli, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, İskenderun, İstanbul, İzmir, İzmit, Kayseri, Konya, Mersin ve Niğde’dir.

IELTS (International English Language Testing System)

IELTS sınavı İngilizce’nin kullanıldığı ülkelerde okumak ya da çalışmak isteyenlerin İngilizce dil düzeyini ölçmek için kullanılan bir sınavdır. 1989 yılında yapılmaya başlanmış olan bu sınav Cambridge Üniversitesi Yabancıla için İngilizce Sınav Merkezi, British Council ve IDP Education tarafından düzenlenmektedir. IELTS sınavı dünya çapında kabul edilmiş bir standart çerçevesinde uygulanmaktadır. Başlangıç seviyesinden en ileri düzeyde İngilizce seviyesine kadar tespit etmek mümkündür. Dünyanın her yerinde kabul gören ve doğruluğuna güvenilen bir sınavdır. Gelecek planlarınıza göre IELTS Akademik ya da IELTS Genel Eğitim sınavlarından birine girebilirsiniz. Akademik sınav yurtdışında üniversite eğitimi almak veya mesleklerini orada sürdürmek isteyenler için gereklidir. Genel sınav ise akademik olmayan amaçlar için gereklidir. Sınavın geçerliliği iki yıldır.

IELTS dinleme, konuşma, okuma ve yazma olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Dinleme, okuma ve yazma sınavlara aynı gün içinde bir ara olmaksızın girilir. Sınav merkezine göre değişmekle beraber konuşma sınavı aynı gün içinde ya da ana sınavdan yedi gün önce ya da sonra yapılır.

Dinleme bölümü kendi içinde dört ayrı bölümden oluşmaktadır. Her bölümden önce katılımcıya bölümle alakalı kısa bir bilgi verilir. Daha sonrada sorulara göz gezdirmeleri için bir süre verilir. İlk üç kısmın yarısında katılımcıya biraz daha süre verilerek kalan diğer sorulara göz gezdirmeleri için biraz daha zaman tanınır. Her kısım bir kere dinlenir tekrar şansı yoktur.

Okuma bölümü Akademik sınav için üç bölümden oluşmaktadır. Her metinden sonra 13 ila 14 soru sorulmaktadır ve toplamda bu bölüm için sorulan soru sayısı 40’tır. Genel sınav yine üç bölümden oluşmaktadır fakat; verilen metinler daha kısa ve basittir.

Yazma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde bir tablo verilir ve bu tablonun anlatılması istenir. İkinci kısımda ise seçilen bir başlıkta kompozisyon yazılması istenir.

Konuşma bölümüyse üç bölümden oluşmaktadır. İlk kısımda katılımcı hakkında genel bilgi, ilgi alanları vb. gibi konular üzerinde konuşulur. İkinci kısımda katılımcıya bir konu verilir. Önce bu konu üzerinde biraz düşünmesi ardından konuyla alakalı yorum yapması beklenir. Üçüncü bölümde ise ikinci bölümde verilen konu üzerinden denetmenle münazara yapılır. Dinleme 40 dakika, okuma 60 dakika, yazma 60 dakika ve konuşma 10 ila 15 dakika sürmektedir. Sınav toplamda üç saattir. İlk üç bölüm yani dinleme, okuma ve yazma bu sırayla olmak üzere arka arkaya ara verilmeden yapılmaktadır. Konuşma bölümü sınav merkezinin iradesine göre aynı merkezde ya da başka bir merkezde yapılmaktadır.

SINAVA NEREDE GİRİLİR, ÜCRETİ NE KADARDIR?

IELTS sınavı ana merkezi İstanbul’dur. British Council İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa ve Erzurum olmak üzere 7 ilde sınav düzenlenmektedir. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren IELTS sınav ücreti 500 TL olmuştur.

SAT (SCHOLASTİC APTITUTE TEST)

SAT sınavı Amerika'daki yüksek okul ve üniversitelere girişte, aynı zamanda Türkiye’deki yabancı uyruklu öğrencilerin üniversiteye yerleşiminde istenen bir sınavdır. SAT The College Board tarafından düzenlenen Amerika’da yılda 7 dünyada ise yılda 6 defa uygulanan bir sınavdır. Sınav genelde iki ayda bir yapılır başvuru ve kayıt bulunulan ülkedeki merkezden yada internet üzerinden (https://sat.collegeboard.org) yapılır. Sınava senede istediğiniz kadar katılabilirsiniz bunun için bir sınırlama yoktur. Sınav sonuçları iki yıl geçerlidir.

SAT üniversitede gerekli olan eleştirel okuma, yazma-kompozisyon ve matematik-geometri alanlarında öğrencilerin bilgilerini hangi düzeyde kullanabildiklerini ölçmeyi amaçlar. Aynı zamanda bu sınav öğrencilerin üniversite başarılarına bir kaynak niteliğindedir.

SAT sınavı SAT 1 (Reasoning Test) ve SAT 2 (Subject Test) olmak üzere 2 ayrı sınavdan oluşur. SAT 1 yani Reasoning Test çoktan seçmeli bir testtir ve 3 saat 45 dakika sürmektedir. Öğrencinin sayısal ve sözel yeteneğini ölçer. SAT 1 Mathematics (Matematik-Geometri), eleştirel okuma ve yazma olmak üzere 3 bölümden oluşur. Birinci bölüm 25 dakika sürmektedir ve öğrenciden verilen problemleri çözmesi istenir. İkinci bölüm; 25 dakikadır verilen soruların çözülmesi beklenir. Üçüncü bölümse; 20 dakikadır ve çoktan seçmeli sorular vardır. Eleştirel okuma 2 bölümden oluşur. İlk bölümde çoktan seçmeli sorular vardır ve bunun için verilen süre 25 dakikadır. İkinci bölümde çoktan seçmeli sorular vardır ve verilen süre 20 dakikadır. Yazma bölümü, gramerin yanında yazma becerilerini de test eder ve iki alt bölümden oluşur fakat; yazma bölümü değerlendirmeye alınmaz. Sat 2 Subject test ise bir saatlik bir sınavdır. Sorunların çoğunluğu çoktan seçmelidir. Bu test, öğrencinin özel olarak akademik konu üzerindeki bilgisini ölçmeyi amaçlar. Test skoru 200-800 arasında değişmektedir. SAT 2 testinin başlıca konuları; İngilizce, Tarih, Matematik, Biyoloji, Kimya, Fizik, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Latince, Japonca ve Çince’dir. Pek çok Amerikan üniversitesi SAT 1 skorunu değerlendirmeye alır fakat; daha prestijli üniversiteler SAT 2 skorunu da ister. Türkiye’deki üniversiteler yabancı uyruklu öğrencilerden SAT 2 skorunu genellikle istemezler.

SAT yetkili sınav merkezleri;
Ankara – Bilkent Üniversitesi
İstanbul – İstanbul Amerikan Robert Lisesi
İzmir – Özel İzmir Amerikan Koleji
Tarsus – Özel Tarsus Amerikan Koleji

ACT (American College Testing)

ACT American College Testing Amerika Birleşik Devletlerinde üniversite okumak isteyen öğrencilerin seviyelerini tespit etmek için 1959’dan beri uygulanan bir sınavdır. SAT 1 sınavına alternatif bir sınavdır. Uzun yıllardır sunulan bir sınav olmasına rağmen 2000’li yıllarda daha çok popüler olmaya başlamıştır ve birçok üniversite ACT skoruyla öğrenci almaktadır.

ACT’de Sat gibi çoktan seçmeli sorular yer alır fakat; SAT sınavından farklı olarak ACT 4 ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler; English (İngilizce), Mathematics (Matematik), Reading (Okuma) ve Science (Fen). 2005’ten bu yana ACT isteğe bağlı olarak öğrencilere “Optional Writing” bölümü de sunmaktadır. ACT’de öğrenciler yukarıda bahsi geçen dört temel alanda test ediliyor ve her bölümden 1—36 arasında bir puan alıyorlar. Bu dört bölümden alınan puanların genel ortalaması öğrencinin toplam ACT puanını (“composite score”) veriyor. Essay kısmında ise öğrenciler 2—12 arasında puan alıyorlar.

İlk kısım İngilizce bölümünden oluşuyor ve bu bölüm 45 dakika sürüyor. Bu bölümde öğrencilerden 45 dakika içerisinde 75 soru cevaplandırmaları isteniyor. Bu kısımda genellikle anlam bozukluğu ve retorik ile ilgili sorular cevaplıyorlar. Ardından öğrenciler Matematik bölümüne geçiyorlar. Bu bölümde öğrencilere 60 soru ve cevaplamaları için 60 dakika veriliyor. Sınavda hesap makinesinin kullanımına izin veriliyor. Matematik dışındaki bütün alanlarda sorularda 4 cevap şıkkı bulunurken matematik kısmındaki sorularda 5 cevap şıkkı bulunuyor. Üçüncü bölümse Reading’tir. Bu bölümde 35 dakikada 40 soru cevaplandırılması isteniyor. Bu bölüm her biri on soru içeren ve edebiyat, doğal bilimler ve sosyal bilimler alanlarından seçilmiş dört pasajı kapsıyor. Science (fen) bölümünde ise; 35 dakika içinde 40 soru cevaplanması gerekiyor. İsteğe bağlı verilen Writing (Kompozisyon) kısmı sınavın dört ana testi tamamlandıktan sonra geliyor. 30 dakika süren bu bölümde öğrenciler sosyal içerikli bir konu hakkında kompozisyon oluşturuyorlar. Kompozisyondan alınan puan öğrencinin yalnızca İngilizce test skoruna etki yapıyor. Her ne kadar kompozisyon kısmı isteğe bağlı dahi olsa, bir çok üniversite başvuru sürecinde bu bölümü şart koşmakta. Sınav ücreti 39.50 dolardır fakat writing yazmak istiyorsanız sınav ücreti 56.50 dolar olmaktadır. Yılda 4-6 kere ACT sınavı yapılmaktadır. Sınava girmeden bir ay önce kayıt yaptırmak gerekmektedir.
 
SSAT (Secondary School Admission Test)

SSAT, yurtdışında iyi bir lisede okumak isteyenlerin girmesi gereken bir sınavdır. Dünyanın en iyi okullarında eğitim alabilmek için bu sınava girmek şarttır. SSAT, öğrencinin orada başarılı bir şekilde okuyabileceğinin belgesi niteliğindedir.

5-11 arası sınıflarda okuyan ve eğitimine yurtdışında iyi bir lisede devam etmek isteyen öğrenciler bu sınava girebilirler. Öğrencilerin sınıflarına göre seviyelendirilmiş bir sınavdır.

Farklı sınıflara göre seviyeler şu şekilde sınıflandırılmıştır;
Elemantary Level: 3-4. Sınıflar
Middle Level: 5-7. Sınıflar
Upper Level: 8-11 sınıflar olmak üzere 3’e ayrılır.

Sınav kompozisyon, matematik 1, okuma-anlama, kelime ve matematik 2 olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. SSAT için sınav başvuruları sadece online olarak yapılmaktadır. Sınav sırasında yanınızda nüfus cüzdanınız, parayı ödediğinize dair dekont ve kaydınızın alındığını belgeleyen yazı mutlaka yanınızda olmalıdır. Sınav sonuçları 15 gün için mail ve posta yoluyla size ve başvuru yaptığınız okullara gönderilir. Sınav ücreti 245 dolardır.
 
GMAT (Graduate Management Admission Test)

GMAT yani Graduate Management Admission Test sınavının amacı; sayısal, sözel ve analitik problem yeteneğinizi ölçerken aynı zamanda İngilizce ye olan hakimiyetinizi de ölçmektedir. Yurtdışında Lisans düzeyinde ya da lisansüstü eğitim almak isteyenler için okulların aradığı önemli bir kriterdir. Bilgisayar tabanlı bir sınavdır. Sınav online olarak gerçekleştirilmektedir. Sınav Türkiye’de üç şehirde yapılmaktadır. Bu şehirler; İstanbul, İzmir ve Ankara’dır.

GMAT sayısal, sözel ve analitik yazma becerilerini ölçen bir sınavdır ve katılımcılar bu üç bölümden sorumludur. Sınavın tamamlanması dört saat sürer. Sınav sonucu beş sene geçerlidir. Sınavda alınacak en yüksek puan 800’dür. Sınavın ilk bölümü The Analytical Writing Assessment (AWA) iki bölümden oluşur. İlk soruda katılımcıya bir konu verilir ve bunu analiz etmesi istenir. İkincisinde ise verilen konu hakkında yorum yapması beklenir. Her kompozisyon için verilen süre 30 dakikadır. Bu kısımdan alınan puan 0 ila 6 arasında değişmektedir. Kompozisyonun değerlendirilmesi hem bilgisayar tarafından hem de bir görevli tarafından yapılır. Her iki değerlendirmede 0 ila 6 arasında puanlanır eğer puanlamalar arasında farklılık varsa ikisinin ortalaması alınır. Eğer puan farkı 1’den fazlaysa üçüncü bir kişi daha değerlendirir. Sayısal bölüm 37 çoktan seçmeli sorudan oluşur ve verilen süre 75 dakikadır. Problem çözme ve veri yeterliliği olmak üzere iki çeşit soru tipinden oluşur. Problem çözme; katılımcının sayısal düşünme becerisini ölçer. Çoktan seçmeli, aritmetik, basit matematik ve geometri sorularından oluşur. Veri yeterliliği; katılımcıya iki açıklama ile bir soru verilir. Katılımcı sorunun açıklaması olmadan sorunun çözülüp çözülemeyeceğine ve ya soruyu çözebilmek için yeterli veri olup olmadığına karar vermesi gerekmektedir. Bu bölümde 0-60 puan arasında bir puan alınır ve sınavda hesap makinesi kullanılmaz. Sözel bölümse; 41 sorudan oluşur ve bunun için ayrılan süre 75 dakikadır. Bu bölümde cümle düzeltme, mantıksal düşünme, okuma ve anlama olmak üzere 3 çeşit soru tipi vardır. Cümle düzeltme bölümü katılımcının Amerikan İngilizcesi gramerini, kullanımını ve stilini ölçer. Bu bölümdeki sorularda verilen yazıda bir cümlenin altı çizilir ve onun yerine gelebilecek doğru cümle aranır. Mantıksal düşünme; katılımcının kritik düşünme becerisi ölçülür. Katılımcıya verilen argümanın analiz edilmesi istenir. Okuma ve anlama ise; katılımcının okuduğunu anlama seviyesini ölçer.

Pek çok okul giriş için GMAT skorlarını açıklamazlar fakat; en son alınan öğrencinin GMAT skorunu yayınlarlar ve buda size istediğiniz okula girebilmek için almanız gereken skor hakkında bilgi verir. Bu sınavdan alabileceğiniz en düşük puan 200 en yüksek puan 800’dür. Sınava girmek isteyenler internet üzerinden veya sınav merkezini arayarak kayıt yaptırabilirler. Sınava girmeden en az bir ay önce gün almak gerekir. Asi taktirde istediğiniz gün sınava girmeniz zor olabilir. Sınava girdikten sonra bir daha sınava girmek için 31 gün geçmesi gerekmektedir. Sınav ücreti 250 dolardır.
 
GRE (GRADUATE RECORD EXAMINATION)

GRE Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerde –Türkiye’de buna dahildir- İngilizce eğitim veren üniversitelerde mühendislik ve sosyal bilimler başta olmak üzere yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilmek için istenen bir sınavdır. GRE sınavı Educational Testing Service (ETS) tarafından hazırlanan bir sınavdır. GRE Subject Test ve General Test olmak üzere kendi içinde ikiye ayrılır. Genellikle okul başvurularında General Test sonucu değerlendirmeye alınır fakat; bazı başvurularda ise Subject Test sonucu istenebilir. GRE General Test genel kapsamlı bir sınavdır ve yüksek lisans ve doktora programlarına başvurularda mutlaka bu sınavın skoru istenmektedir. GRE Subject Test ise 8 ayrı bilim dalından oluşur Lisans üstü öğrenim görmek isteyenlerin seçtikleri alandaki yeterliliğini görmek için uygulanır ve bazı öğretim kurumları iki test sonucunu da isteyebilir.

Sözel bölüm (GRE Verbal) iki bölümden oluşur. Her bölüm için 20 soru sorulur toplamda 40 soru çözmeniz istenir. Her bölüm için verilen süre 30 dakika yani bu bölüm toplamda 60 dakika sürmektedir. Analiz ve sonuç çıkarma, cümle ve metinlerin kavramını anlama gibi özellikleri ölçer. Sayısal bölüm (GRE Quantitative); iki bölümden oluşur, her bölüm için 20 soru vardır toplamda 40 sorudur. Bunun için verilen süre her bölüm için 35 dakikadır yani toplamda 70 dakika sürmektedir. Temel matematik, aritmetik, geometri ve veri yorumlama, matematiksel modelleri kullanarak soruyu çözme gibi özellikleri ölçer. Analitik Yazma bölümü (GRE Analytical Writing); Konu Analizi ve Tartışma Analizi olmak üzere iki bölümden oluşur. Her bir bölüm için verilen süre 30 dakikadır toplamda 60 dakika sürmektedir. İfadelerin açık bir şekilde belirtilmesi, bunları nedenler ve örneklerle desteklerken İngilizce’nin kullanımını ölçmektedir. Her bölüm kendi içinde ikiye ayrılır yani toplamda 6 bölüm vardır. Üçüncü bölüm tamamlandığında 10 dakikalık bir ara verilir.

GRE General Test genel kapsamlı bir sınavdır ve İngilizce dilinde Yüksek lisans ya da doktora eğitimi almak isteyenlerin mutlaka girmesi gereken bir sınavdır. Sınav merkezinde yıl boyunca sınava girilmektedir ve sınav bilgisayar tabanlı bir sınavdır. Bu teste 21 günde en fazla bir kere, senede en fazla 5 kere girme hakkı sunulmuştur. Alınan puanlar katılımcıya 10-15 gün içinde bildirilir. Test yerlerini, tarihleri görmek ve kayıt yaptırmak için www.ets.org/gre adresine tıklayarak bir hesap oluşturmanız gerekmektedir. Testin yapıldığı gün, Sözel Analiz ve Sayısal Analiz bölümlerinin bitiminde, resmi olmayan GRE sonucunuzu gördükten sonra size bu skoru göndermek istediğiniz okullar sorulacaktır. 4 okula kadar ek bir ücret ödemeden skorunuzu gönderebilirsiniz. Eğer istenilen okul listede yoksa bu skorun liste dışı okullara gönderim formunun doldurulması için test merkez yöneticisine danışın. Formu test merkezinden ayrılmadan önce teslim etmelisiniz. Aksi takdirde, formunuz kabul edilmeyecektir. Test gününden sonra, gönderim başına 25 $ üzere skorunuzu okullara online olarak göndermeniz mümkündür. Sözel ve sayısal bölümler için puanlama 130-170 arasındadır. Hiçbir soru cevaplanmasa bile alınacak puan 130’dur. Alınacak en yüksek puan ise 170’tir. General Teste katılmak için 185 dolar ödenmesi gerekmektedir. Sınav merkezler; İstanbul, İskenderun, Ankara ve İzmir’dir.

Kaynak:
https://www.academix.com.tr/
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Son 1 Yılın Popüler Yayınları