Parkinson Yasası (Kanunu) & Parkinson's Law


C. Northcote Parkinson,  İngiltere sömürgelerden sorumlu bakanlığın memur sayısı ile sömürge alanı arasındaki ilişkiyi incelemiştir.  Sömürge alanları sürekli azalırken memur sayıları sürekli artmıştır. Sömürge alanları sürekli azalırken memur sayısı 1935'te 372 kişiden 1939'da 450 kişiye, 1943'te 817, 1947'de 1139'a ve 1954 yılında 1661'e çıkmıştır ve sürekli artmıştır. 

Bir iş her zaman kendisine ayrılan sürenin hepsini kapsıyacak şekilde uzar. (Başka bir deyiş ile "Bir iş her zaman bitirilmesi için verilen hedef zaman kadar sürer") 

Bir kuruluşun belirli bir konuyu tartışmak için harcadığı zaman, konunun önemiyle ters orantılıdır 

Bürokratik kuruluşlar canlı organizma gibidir. Varoluş nedeni ortadan kalksa bile yaşamaya , devam etmeye çalışır. 

Bir bürokraside her yönetici gerekli olsun olmasın astlarının sayısının artmasını ister. 

Üç madde için toplanılan bir toplantıda ilk iki madde ancak toplantı zamanında tamamlanır ve üçüncü madde için ilave zaman gerektirir. 

Belirli bir iş için ayrılacak ödeneğin tutarı ile o konuda yapılacak tartışmaların süresi ters orantılıdır.

Parkinson'un Kanunu Gelişme Arayışı (Parkinson's Law: The Pursuit of Progress):Parkinson Kanunu (Yasası) olarak bilinen kuralın açıklandığı kitap. Kamu yönetimindeki bürokrasiyi incelemiş ve eleştirmiş mizahi bir kitaptır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | 20-22 Eylül 2024

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | ...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."