Mevcut çerçevede sadece daha fazla uluslararasılaşma değil, küreselleşme meydana gelmektedir. Yani bu iki kelime aynı anlama gelmemekte ama birbirinin yerine kullanılmaktadır.
Uluslararası hale gelme ya da uluslararasılaşma kavramı ülke sınırlarını aşan ekonomik faaliyetlerin yaygınlaşmasını ve çoğalmasını ifade etmektedir.
Küreselleşme ise uluslararasılaşmanın çok ileri ve karmaşık durumunu yani dünya üzerine yayılmış şirketlerin ve dağınık ekonomik faaliyetlerin bir ölçüde entegrasyonunu ifade etmektedir. Yani küresel ekonomi bütünüyle farklı ilkelere dayalı olarak işlemektedir. Bu nedenle farklı gereksinimlere sahiptir.
Her şeyden önce küresel ekonomi içerisinde katılım herkese açıktır. Çok uluslu ekonomi içerisinde bile mevcut olan bir takım engeller küresel ekonomi koşullarında hızla ortadan kalkmaktadır. Birçok ülke ekonomisi sınırlarını serbest ticarete açmakta ve bu da şirketlerin uluslararası faaliyet kapsamlarının genişlemesi anlamını taşımaktadır. Bunun sonucunda da ticaret, ürün ve hizmet üretimi dünyanın her köşesine yayılmaya başlamıştır.
Küresel düşünce sistemi, kurumsal ve işlevsel öncelikleri dünya kapsamında dengeleme amacına dönük ortak bir zihni düzen oluşturmak için gerekli değer ve davranışları benimsemektir. Dünyayı daha geniş bir bakış açısından değerlendirme yaklaşımıdır.
Kaynak:
İşcan, Ö., Stratejik Yönetim, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları, S:9.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder