Aslanoba’nın Tazerdirekt.com Başarısızlığı ?



"Alıntıdır."
Bildiğiniz gibi geçtiğimiz haftalarda Tazedirekt.com’un kapanması internette büyük olay oldu.

Konu hakkında birçok alakalı alakasız yazı ve yorumlar yapıldı.

E-ticaret işi bitti mi? Aslanoba batar mı? İnternet balonunun patlamaya başlama sinyali mi? falan birçok üstü örtülü veya açık haklı yorumlar dinledik.

Türkiye’de 2007'den bügüne e-ticaret yapan, internetin bütün kanallarına genel olarak hakim olan, bunları uygulayan biri olarak olaya bambaşka bir açıdan yaklaşmak istiyorum.

Öncelikle yöneticisi olduğum Tisho.com internet sitesinin veya benim Hasan Aslanoba veya şirketleri ile bir ilişkimiz yok. Daha önce hiç görüşmedik. Bunu belirteyim.

Haydi başlayalım.

Öncelikle bildiğiniz gibi Hasan Aslanoba elindeki sermaye ile birçok internet şirketine yatırım yaptı. Kendisini insanlar bu yönünden dolayı biliyor.

Tazedirekt.com da bu sitelerden birisi. Hatta sanırım en büyük yatırımı yaptığı site.

30.000.000USD yatırım yapılmış bir şirket ve e-ticaret şirketi.

Türkiye’de bu sermayeye sahip e-ticaret şirketi iki elin parmaklarını geçmez.

Ayrıca şunu beliryem ki: bu site Aslanoba’dan yatırım alan ve batan ilk proje değil. Daha önce batanlar da oldu.

Peki bu şirketin kurucusu olan Aslanoba 30.000.000USD lik bu şirketi nasıl batırdı veya batmasına izin verdi?

Nerede öngörüsüzlük yaptı? Neden bu kadar acemice davrandı? ve daha önemlisi:

Aslanoba bu başarısızlığın altından nasıl kalkacak?

Şimdi Aslanoba’yı bir kenara bırakın ve bana banka IBAN bilginizi gönderin. Hesabınıza 30.000.000 (sıfırları yanlış saymadınız. Otuzmilyon) USD göndereceğim. Sizin olacak.

Fena bir tutar değil. Düşünsenize birazdan cep telefonu uygulamanızdan banka hesabınıza gireceksiniz. Hesaba bakacaksınız ve Bingo! 30.000.000USD.

Kutlama faslını geçtik diyelim. Ne yapalım bu para ile?

1- Şimdi 25 yaşında olsanız, tahmini 50 yıl daha yaşarsınız. 30.000.000 USD yi 50 yıl sadece yeseniz, bitirmek için aylık 50.000 USD yemelisiniz. 45 yaşında kadar yersiniz ama sonrasında zor ben söyleyim :)

2- 30.000.000USD ile “2 sene önce” bir gayrimenkül yatırımı yaptığınızı düşünün. Bu sayfadan yatırımın 2 yıllık ortalama 40% değer kazandığını, yani şu an elinizde 40% kar ve 12.000.000USD sadece kar etmiş olursunuz.

Yıllık 6.000.000 USD karlısınız yani. Aylık 500.000 USD para kazanmak demektir bu.

2- Benim yaşantıma ters olsa da, ülkemizde faiz geliri elde edenler var.Buradan göreceğiniz üzere 30.000.000USD nin yıllık faizi yaklaşık 500.000 USD dir. Aylık 40.000 USD

3- Bu sayfadan görebileceğiniz gibi altın fiyatı 2 senede yaklaşık 30% değer kazanmış. Yani altın alsaydınız yıllık 4.500.000 USD, Aylık 375.000 USDsadece kar etmiş olurdunuz.

4- Yine bana göre değil ama buradaki hesaba göre borsada örneğin THY hissesi almış olsaydınız, 2 yılda 13% değer kazanacak ve aylık 16.000 USDpara getirecekti. Çok daha fazla getiren vardır ama ben en iyi bilinen ve garanti olduğu düşünülen bir firmayı yazdım.

5- Kira getirisi olan bir mülk alırsanız 30.000.000USD karşılığında Aylık yaklaşık 200.000 USD aylık kira geliriniz olur. Mülkünüzün eğer kazanması da cabası.

Bu liste uzar gider. Belki siz de farklı öneriler sunar ve yatırımlar yaparsınız. Ama dikkat ederseniz benim seçtiğim yöntemler hiç başınız ağrımadan, kimse ile uğraşmadan kazanabileceğiniz paralar.

Gelelim konumuza. Şimdi Aslanoba 30.000.000USD Tazedirekt.com’a yatırım yapacağı yere bunları yapsa çok rahat bir hayat sürerdi. Üstelik kapanma haberi sonrasında

- Yok SEO’dan oldu, yok şundan bundan oldu yorumlarına maruz kalmaz

- Kendinin tecrübesi kadar yaşı bile olmayan arkadaşların akıl verme yazıları olmaz

- Bütün şirket ve şahsi markasına böyle bir zarar vermez

- Sürecin buraya gelmesinde yaşadığı sıkıntıları yaşamaz

yani başı hiç ağrımazdı.

Ama o ne yaptı?

Parasını piyasaya, ticarete, insanlara sundu.

Risk aldı, başını ağrıttı, insanlarla uğraştı.. ve hala uğraşıyor.

Şimdi siz parası ile rahat içinde yaşamak varken bunları yapan birine nasıl başarısız dersiniz?

Ben derim ki: Tazedirekt gerçek bir başarı hikayesidir.

- Piyasaya inanma başarısıdır

- İnsanlara inanma başarısıdır

- Özgüven başarısıdır.

Bir şirketi “zamanında kapatmak” bile başarıdır.

- Kimseye borç takmadan

- Ortalıktan kaybolmadan

- Zarar ettiği halde inat etmeyip, akilane hareket ederek “kapatmak başarısıdır”

Bir insanın hatalarını görmesi ve itiraf etmesi de başarıdır. (http://webrazzi.com/2016/03/02/hasan-aslanoba-tazedirekti-neden-kapattigini-anlatti/)

Ticari hayatın sonu her şeye açıktır. Büyürsünüz, küçülürsünüz, batarsınız vs. Tazedirekt.com’da binlerce şirketten biri sonuçta. Maalesef böyle sonlandı. Ama yazılan bu hikaye bence bu hali ile bile başarıdır ve benim hayatımda önemli bir ders olarak kalacak.

Ayrıca yukarıdaki linkten Aslanoba hatalarını anlatırken en dikkatimi çeken; liderlikle ilgili olan “mikro yönetmem gerekiyordu” cümlesi. Burayı çok iyi anlamak lazım. Kilit cümle orasıdır. Bu cümlenin altında bazı ülke ve insan gerçeklerimiz yatıyor.

Umarım ülkemizde Sayın Hasan Aslanoba cesaretinde ve ticari ahlakında insanların sayısı artar. Bir şirkete yatırım yaparken “bu paraya arsa alsam şöyle olur” değil,ekonomimizi, ülkemizi ve insanımızı daha iyi şartlara nasıl getiririz kaygısı taşıyan zihniyet devam eder.
Kaynak: medium.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | 20-22 Eylül 2024

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | ...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."