Geleceğin Bilim İnsanları Tablosunda Türk Akademisyenler Nerede?





Sosyal medyada dikkat çeken bir tabloda, geleceğin bilim insanlarının hangi ülkeden olduğuna dair bilgiler dikkat çekiciydi.Sözkonusu tabloda Türkiye'nin bulunduğu konum ise asla kabul edilemez bir yerde...

Education at  a Glance 2017, OECD Indicators verilerine göre  Türkiye'nin son sırada olması akademik camiamızın endişelenmesi gereken en önemli konu olarak görünüyor. Almanya, Estonya, Finlandiya ve Meksika gibi ülkelerin lider olarak sıralandığı listede Belçika, Lüksemburg ve Hollanda'nın ardından gelen Türkiye, son sırada yer alıyor.

2017 yılı verilerine göre yayınlanan bu tablonun aksine 2015 yılındaki OECD (2015) Education Indicators in Focus No:31 kaynaklı verilere göre ise 2030 yılında geleceğin bilim insanlarının hangi ülkelerden olduğuna dair tabloda Çin, Hindistan, Rusya, ABD, Endonezya, Suudi Arabistan, Meksika, Brezilya, Japonya ve Kore'nin ardından Türkiye'nin yer aldığı görülmektedir. 2015 yılının projeksiyonunda 2030 için öncü sıralarda tahmin edilen Türkiye'nin 2 yıl gibi kısa bir süre içerisinde son sıralarda yer alması ve bu durumun sebeplerini yakından incelemek gerekiyor.



2023, 2053 ve 2071 gibi çok önemli vizyonlara sahip olan ülkemizin sözkonusu hedeflere ulaşabilmesi için akademik dünyanın yeniden yapılanması gerekiyor. Kurumsal, teknik ve beşeri eksikliklerin tamamlanması ve bilim dünyasında ülkemizin hak ettiği yere gelmesi için çalışılması vatani bir görev olarak öne çıkıyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

Tez Yazımı ve Atıfların Önemi

Tez Yazımı ve Atıfların Önemi Marta Estruch'un Sunumu için  TIKLAYINIZ Prof. Dr. Tülay İlhan Nas'ın Sunumu için  TIKLAYINIZ Derya So...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."