2 bin 300 yıl önce yazılan Arthashastra (Hükümdarın Mülkünün Elkitabı) ilk kez Türkçe'ye çevrildi



2 bin 300 yıl önce yazılan Arthashastra ilk kez Türkçe'ye çevrildi


HİNT dünyasının Machiavelli’si olarak kabul edilen Kautilya ve asırlardır okunan eseri Arthashastra, Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından ilk kez Türkçe'ye çevirildi.

Devlet yönetimi alanında bugüne dek yazılmış en kapsamlı eserlerden biri olan Arthashastra, günümüzden 2 bin 300 yıl önce bugünkü Hindistan topraklarında yazıldı. Sanskritçe Hükümdarın Mülkünün Elkitabı anlamına gelen Arthashastra; devlet teorisi ile siyaset bilimi, felsefe ve iktisat konuları kapsamında hükümdarın vazifelerinden devlet görevlilerinin maaşlarına, isyanlardan savaşlara, mülkiyet kanunundan ceza sistemine, devletin ve toplumun yapısı ve işleyişiyle ilgili hemen her konuyu ayrıntılı bir biçimde ele alıyor. L.N.Rangarajan tarafından hazırlanan Utku Umut Bulsun tarafından Türkçe'ye çevrilen eser, 888 sayfadan oluşuyor.

Kitabın Tanımı

Siyasette “Sonuca giden her yol mubahtır” anlayışıyla kadim Hint dünyasının Machiavelli’si olarak kabul edilen Kautilya ve asırlardır okunan eseri Arthaşastra nihayet Türkçede.

Kautilya, MÖ 340-293 yıllarında, danışmanlık ve başbakanlık yaptığı ilk Maurya İmparatoru Çandragupta’nın iktidara yükselişinin mimarı olmuş bir devlet adamıdır. Derin felsefe, siyaset ve iktisat bilgisiyle kaleme aldığı Arthaşastra ise devlet yönetimi alanında bugüne dek yazılmış en kapsamlı eserlerden biridir. 

Hükümdarın vazifelerinden devlet görevlilerinin maaşlarına, isyanlardan savaşlara, mülkiyet kanunundan ceza sistemine, devletin ve toplumun yapısı ve işleyişiyle ilgili hemen her konuya değinen devasa bir çalışma.

Kaynaklar:
https://www.cnnturk.com/yurttan-haberler/istanbul/2-bin-300-yil-once-yazilan-arthashastra-ilk-kez-turkceye-cevrildi
https://www.kirmizikedi.com/kitap/urun/5bfd8f86c3bb41da86e88b63721205f2

------------------------------------------------------------------------------


Dr. Mustafa Özel: Hint Yönetim Felsefesi

Dr. Mustafa Özel: Hint Yönetim Felsefesi  Hindu Hindistan'ın en büyük devlet adamı olan Chankya Kautilya (MÖ 332-298), Chandrağupta Maurya'nın korku saçan veziriydi. Yazdığı Arthşastra, Hindistan kamu yönetimi düşüncesinin temelidir; İktisadi, sosyal ve siyasal düzenin...
Share: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | 20-22 Eylül 2024

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | ...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."