Yeni nesil liderlik özellikleri*
İş yapma kültürü değişiyor. Bilgi ve iletişim teknolojisi mevcut ezberleri bozarken küresel rekabetin büyük oyuncuları olan yeni neslin liderleri, global düşünüyor, yerel davranıyor, doğal bir işbirlikçi gibi çalışıyor; şirketlerini dijital kodlarla geometrik olarak büyütüyor.
Bütün işlerin kalbine teknolojinin yerleştiği bir çağda değişim, dönüşüm ve yenilik kaçınılmaz olarak liderlerin bir parçası haline geliyor. Marka danışmanlığı şirketi Brand Finance’ın, 2018 yılının en değerli firmalarını açıkladığı raporuna baktığımızda son 10 yılda yıldızı parlayan şirketlerin ağırlıklı olarak teknoloji şirketleri olduğunu görüyoruz. Listede Apple, Google ve Facebook ilk 10’a girerken Amazon ilk sırada yer alıyor. Teknoloji şirketleri marka değerleri kadar piyasa değerleri ile de lider şirketler arasında yer alıyor. Dijital gelişmelerin her geçen gün önem kazandığı günümüzde, yeni nesil liderler de dijitalleşiyor. Şirketlerini dijital kodlarla geometrik olarak büyütüyor.
Bildiğimiz ezberleri bozan yeni nesil liderler, global düşünüyor, yerel davranıyor, doğal bir işbirlikçi gibi çalışıyorlar. Artık geleneksel yöntemlerin yerine yeni teknolojilerin gücü kullanılıyor. Sayısallaşan dünyada yeni iş modelleri gelişiyor. Böyle bir ortamda büyük fikirleri hayal eden, hayata geçiren ve teknolojiye yakın olan liderler ayakta kalabilecek. Risk almayı başaran, yeni pazarlar, yeni müşteriler, yeni buluşlar ve yeni inovasyonlar karşısında riskleri yönetebilenler işlerini büyütebilecek. Takım çalışmasına önem verenler ve belirsizliğe cevap verebilenler oyunun yeni kuralını yazacak.
Yeni nesil liderler sadece ayakta kalmayacak çevresindekileri de bulundukları karmaşadan kurtaracaklar. Şirketlere liderlik ve yönetim konularında rehber niteliği taşıyan “Görünmez İpler” kitabında Ayşegül Güngör ve Gülden Akdemir, “Önemli olan ayakta kalmak değil; düğümü çözerek, hem kendisini hem de çevresini bu karmaşadan kurtarabilecek yöntemi keşfedebilmektir” diyor. Yeni nesil liderliğin özelliklerine baktığımızda kurumların ortak bilgi platformları ve takım çalışmasına çok daha fazla önem verdiklerini görüyoruz. Eski ve yeni nesil liderler arasındaki farklar belirginleşiyor. “EMCC Türkiye Mentorluk, Koçluk ve Süpervizyon Konferansı”nda konuşan ve yeni nesil liderliği anlatan Koç topluluğunun İnsan Kaynakları Direktörü Özgür Burak Akkol, “Eskiden usta ve çırak ilişkisi ve tek alanda uzmanlaşma varken, günümüzde sürekli rotasyon ve deneyim çeşitliliği uzmanlık türü olarak karşımıza çıkıyor” diyor.
Akkol, “Eskiden bilgiyi tutma ve bireysel farklılaşma vardı. Oysa günümüzde ortak bilgi platformları ve takım başarısı söz konusu” diyor. Bu noktada yazar Jim Collins’in “beşinci seviye lider” yöntemi akla geliyor. Collins’e göre beşinci seviye liderler, mesleki bilgi ile kişisel alçakgönüllülüğün paradoksal karışımına sahiptirler. Hırslılardır, ancak bu hırslarını kendi şahsi çıkarları için değil, çalıştıkları şirketin bir adım daha iyi olması için kullanırlar. Başarılı olduklarında ise bu başarının getirisini tek başına sahiplenmeyip, ekipleriyle paylaşırlar.
Liderlik, hem kişisel hem de profesyonel yaşamımızda yeni bir tanım ve özelliğe sahip artık. Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Aycan ise dönüşümsel liderlik vurgusu yaparak korku ve güç odaklı güç kültüründen, keyif ve güven veren paylaşılan liderlik odaklı güçlendirme kültürüne yol alınması gerektiğini belirtiyor. Yaptığı işten keyif alanların yaratıcılıkları artarken verimlilikleri de yükseliyor. Aycan artırılması gereken liderlik davranışının katılımcı liderlik olduğunu, azaltılması gerekenin ise babacan liderlik ve otoriter liderlik olduğunu söylüyor.
İşte yeni nesil liderlerin öne çıkan 10 özelliği:
1-Hedefe odaklanıp, düşüncesini net ve açık bir şekilde ifade eder. Kararlıdır.
2- Risk alır. Vizyoner, ilham verici ve beceriklidir.
3-Değişimi verimli bir şekilde yönetir, alçak gönüllüdür. Güçlü bir karaktere sahiptir.
4-Bağlantılarının sürekliliğini sağlar, ilgili mesajları etkili verir.
5-Fütürist bir vizyona sahiptir, işleri stratejik olarak yürütür.
6-Kopmalar ve kesintileri iyi yönetir, sürekli olarak yenilikler yapar ve öncelikleri yeniden değerlendirir. Kuruma bağlıdır. Egoist değildir.
7-Global bazda düşünür, yerel davranır.
8-İlkeli ve etik davranışlara inanır ve uygular.
9-En iyisini yapmaya çalışır. Sezme kabiliyeti yüksektir.
10-Öğrenmeye ve işbirliğine açıktır. Öne çıkmaz, takım ruhunu önceller.
*Zeynep Aktaş
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder