HAREKETE GEÇME ZAMANI – ŞİMDİ | Nobel Barış Ödülü Sahibi İsimlerin Açıklaması


 


HAREKETE GEÇME ZAMANI – ŞİMDİ[1]

Nobel Barış Ödülü Sahibi İsimlerin Açıklaması


Nükleer çatışma tehdidi hiçbir zaman olmadığı kadar yakın şimdi. Vladimir Putin, nükleer silah kullanmak için tehdit ediyor. O, Rusya ordusunun askeri hazırlığını Sovyetler Birliği’nin dağıldığı zamandan beri en yüksek seviyeye çıkardı; Saldırı ve savunma nükleer seferberliğine kadar. O, BM sözleşmesi dâhil bütün uluslararası normlara aykırı olarak Ukrayna’ya saldırmak ve Belarus topraklarına Rus nükleer silahını yerleştirmek için gücünü bir diğer diktatör olan Aleksandr Lukaşenko (Belarus) ile birleştirdi.
Biz 2017 ve 2021 Nobel Barış Ödülü sahipleri olarak uluslararası barış ve güvenlik için benzeri görülmemiş risk hakkında uyarıyoruz. Ki bu risk, nükleer silah kullanımına hazır olma durumu ve Vladimir Putin’in eylem ve söylemlerinin açtığı doğrudan tehdit hakkındadır.

İnsanlığın kaderi bugün bütün gezegenimizi defalarca yok edebilme kapasitesine sahip korkunç gücü, 13 bin ünite nükleer silahı kontrol eden birkaç devlet başkanının eylemine bağlıdır. Hatta bir tane nükleer yük, milyonlarca değilse bile yüzbinlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olacak ve çevre önümüzdeki uzun yıllar boyunca radyasyonla zehirlenecektir.

Bütün dünyanın sağlık hizmeti (sistemi), bu tür bir felaketin zararlarını azaltabilmek için gerekli olan güç ve imkânlara sahip değildir. Özellikle bu nedenle dünya ülkelerinin çoğunluğu nükleerin önlenmesini öngören birinci uluslararası sözleşmeyi kabul etti; Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (TPNW)[2] ki bu antlaşma için düzenlenen Uluslararası Nükleer Silahların Tasfiyesi Kampanyası (ICAN)[3], 2017 yılında Nobel Barış Ödülüne uygun görüldü.

Son günlerde gözlemlediğimiz nükleer tırmanış, Küba Füze Krizi[4] zamanında olanlardan daha tehlikelidir. Rusya, yaklaşan nükleer çatışmanın geriliminin düşürülmesi için gerekli acil önlemleri almakla yükümlüdür.

Özellikle Rusya şunları yapmak zorundadır:

§ Nükleer güçlerin savaşa hazırlık seviyesinin yükseltilmesi hakkındaki emri iptal etmek,

§ Ordusunu Ukrayna’dan çıkarmak ve BM sözleşmesine uyuma geri dönmek,

§ Avrupa’ya hiçbir zaman nükleer silah sokmama konusunda kendisine sorumluluk almak,

§ Sahip olduğu nükleer silahların tasfiyesini gerçekleştirmek.


Bütün Rusya’da, bütün Avrupa’da ve bütün dünyada insanlar sokaklara çıkıyorlar ve yasadışı ve adaletsiz olan bu savaşın sona erdirilmesini talep ediyorlar. Gezegenimizin bütün sakinlerinin ortak geleceğini tartışırken kendilerinin seslerinin de dâhil edilmesini bütün siyasi liderlerden talep etmektedirler. Nükleer silahlar bu tür bir tartışma için bir engeldir. Bu, dünyadaki bütün insanları ilgilendiren kararlarda ulusun demokratik iradesini göstermesinin önünde bir engeldir.

Nükleer silahlar var olduğu müddetçe bunların kullanılması tehlikesi her zaman söz konusudur. Dünya artık nefesini tutarak, kendi faaliyetleri ile hepimizi yok edebilecek küçük bir dünya liderleri grubunu izlemeye hazır değil.

Biz, kitle imha silahlarını kullanma tehdidini ortadan kaldırmakla yükümlüyüz. Biz, ısrarla bütün devletleri Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’na katılmaya davet ediyoruz. Biz, bütün devletleri savaş yerine barışı ve akılsızlık yerine aklı tercih etmeye davet ediyoruz. Biz, bütün devletleri bütün dünyada demokrasi ve ifade özgürlüğünü desteklemeye davet ediyoruz.

Harekete geçmenin zamanı çoktan geldi. Biz, bir sonraki nükleer krizi yaşamayabiliriz.

 Dimitri Muratov[5]
(2021 Nobel Barış Ödülü)

 Beatrice Fihn
Uluslararası Nükleer Silahların Tasfiyesi Kampanyası namına (2017 Nobel Barış Ödülü)



[1]Novaya Gazeta platformunda yayınlanan metni Rusça aslından Türkçeye çeviren: Muhammet Negiz, (Время действовать — сейчас, Заявление лауреатов Нобелевской премии мира), https://novayagazeta.ru/articles/2022/03/01/vremia-deistvovat-seichas, 1 Mart 2022

[3] International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, https://www.icanw.org/ (M.N)

[4] Küba Füze Krizi (16 Eki 1962 – 28 Eki 1962)

[5] Dimitri Muratov,  aynı zamanda Novaya Gazeta gazetesinin genel yayın yönetmenidir. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-60554014 (M.N.)

Görsel: Petr Saruhanov/Novaya Gazeta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | 20-22 Eylül 2024

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | ...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."