V. İŞLETME TARİHİ KONFERANSI | Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Eylül-2022

V. İŞLETME TARİHİ KONFERANSI

İlk kez 1927 yılında Harvard Üniversitesi İşletme Okulu’nda kendine özgü bir çalışma alanı olarak ortaya çıkan işletme ve yönetim tarihi uzun bir geçmişe sahiptir. 1960’lı yıllarda farklı bakış açılarına dayalı olarak hızla gelişen bu bilim alanı kurumsal tarih incelemelerinden girişimcilik örneklerine, yönetim ve örgüt kuramlarının evriminden örgütlerin sosyal, ekonomik ve politik çevreyle olan ilişkilerine dek geniş bir konu yelpazesine yayılmış ve pek çok önemli eserin içinde yer aldığı geniş bir literatür üretilmiştir. Günümüzde ise "Academy of Management"ın ana ilgi konularından biri olarak kabul edilen işletmecilik ve yönetim tarihine giderek artan bir ilgi duyulmaktadır. 1994 yılında kurulan "European Business History Association" (EBHA)'nın yirmi yılı aşkın bir süredir Avrupa’da işletme ve yönetim alanının gelişimine ilgi duyan araştırmacıları ortak bir platformda buluşturan kongreler düzenlemesi, farklı ülkelerde bu alanda çalışan akademisyenleri de özendirmiş ve bir araya getirmiştir.

Söz konusu gelişmelere paralel olarak ülkemizde de bu konuya duyulan heyecan ve motivasyonla ilk konferans İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin 50. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında 9 Nisan 2018 tarihinde “İşletme ve Yönetim Tarihi Konferansı” adıyla düzenlenmiştir. İkinci konferans ise Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi ev sahipliğinde Marmara Üniversitesi'nin Tarihi Yarımada'daki tarihi Sultanahmet Yerleşkesi'nde 22 Mart 2019 tarihinde “II. İşletme Tarihi Konferansı” adıyla gerçekleştirilmiştir. III. İşletme Tarihi Konferansı online olarak 24 Eylül 2020 tarihinde, IV. İşletme Tarihi Konferansı online olarak 15 Ekim 2021 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir. Bu konferanslar alana ilgi duyan ve çalışmalar yürüten birçok araştırmacıyı bir araya getirmiş ve ilgiyle izlenmiştir. Konferansımız, farklı üniversitelerden başta Yönetim ve Organizasyon olmak üzere çeşitli alanlarda çalışan araştırmacıların katılımı ile İşletme Tarihi alanının Türkiye’deki seyrine katkı sağlayan bir bilimsel etkinliğe bürünmüştür.  Artık gelenekselleşmiş olan konferansımızın beşincisi için alana ilgi duyan tüm araştırmacıları Eylül ayında Muğla’ya bekliyoruz.  

 Danışma ve Düzenleme Kurulu Adına

Doç. Dr. Serkan DİRLİK

Konferans Dönem Başkanı



DANIŞMA KURULU

Prof. Dr. Refika Bakoğlu, Marmara Üniversitesi
Prof. Dr. Aykut Berber, University of the West of England Bristol
Prof. Dr. Ünsal Sığrı, Ostim Teknik Üniversitesi
Doç. Dr. Serkan Dirlik, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Doç. Dr. Yasin Şehitoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi

Bildiri gönderim adresi: itk22mu@gmail.com

ÖNEMLİ TARİHLER

Genişletilmiş bildiri özet gönderim son tarihi: 01 Ağustos 2022

 Değerlendirme sonuç bildirimi tarihi: 10 Ağustos 2022

 Konferans tarihi: 09 Eylül 2022

GENİŞLETİLMİŞ ÖZET BİLDİRİ GÖNDERİMİ

Genişletilmiş Bildiri Özet Metni şablonu için tıklayınız

 

1. Bildiri metni Microsoft Word 2007 ve üstü programda, Times New Roman yazı karakteri, 12 punto, 1 satır aralığı ile ve her iki yana yaslanmış olarak yazılmalıdır.

2. Kenar boşlukları soldan 2,5 cm, alt, üst ve sağ kenarlardan 2 cm şeklinde olmalıdır.

3. Genişletilmiş özetler kaynakça hariç en az 500 en çok 1500 sözcük aralığında olmalıdır.

4. Bildiri başlığı büyük harflerle 14 punto ortalanmış ve koyu, birinci derece başlıklar ilk harfleri büyük olacak şekilde sola dayalı, 12 punto, koyu olarak yazılmalıdır. Birinci derecenin altında başlık kullanılmamalıdır. Lütfen başlıklarda numaralandırma kullanmayınız.

5. Yazar isimleri ana başlık altına ortalanmış şekilde ilk harfleri büyük, koyu ve 12 punto yazı karakteri ile unvansız yazılmalıdır. Kurum bilgisi (üniversite, fakülte veya yüksekokul bilgisi veya şirket adı) ve (mümkünse) kurumsal e-posta adresine ise ismin hemen altında yer verilmelidir.

6. Genişletilmiş özetler Türkçe dilinde hazırlanmalı ve metin içinde aşağıda yer alan bilgi ve ayrıntılar ayrı başlıklar altında, açık ve anlaşılır bir şekilde MUTLAKA verilmelidir:

  • Amaç
  • Teorik alt yapı
  • Metodoloji
  • Hipotezler (varsa)
  • Sonuç

7. Genişletilmiş özette mutlak gerekli olmadığı sürece tablo veya grafik kullanmayınız. Tablo ve grafikler gerekli görülmediği takdirde dikkate alınmayacaktır.

8. Kaynakçadaki referanslar için APA stili kullanılmalıdır. Aşağıdaki örnekleri esas alabilirsiniz. Örneklerdeki noktalama işaretlerine, boşluklara ve hangi bilgilerin italik olarak yazılmış olması gerektiğine lütfen dikkat ediniz.

 

               Makale

Üsdiken, Behlül (2022). Tarihsel bir bakışla bilim-yönetim birlikteliği. Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2, 127-154.

 

Önder, Çetin & Üsdiken, Behlül. (2016). Kurumsal mantıklar, örgüt altyapısı ve örgütsel alanlarda değişim: Türkiye’de işçi sendikalarının tarihsel gelişimi, 1947-1980. ODTÜ Gelişme Dergisi, 43, 573-605.

 

Decker, Stephanie, Üsdiken, Behlül, Engwall, Lars & Rowlinson, Michael (2018). Special issue introduction: Historical research on institutional change. Business History, 60, 613-627.

 

Kitap

Ahmad, Feroz (1993). The making of modern Turkey. New York: Routledge.

Üsdiken, Behlül & Kipping, Matthias (2021). History in management and organization studies: From margin to mainstream. New York: Routledge.

 

Kitap Bölümü

Ağır, Seven (2020). Institutions and business organizations in the late ottoman empire and early Turkish republic. In Aslı Colpan & Geoffrey Hodgson (Eds.),  Business, ethics and evolution of Turkish capitalism in global perspectives, (pp. 23-50). New York: Routledge.

 

Kipping, Matthias & Üsdiken, Behlül (2008). Business history and management studies. in Geoffrey Jones & Jonathan Zeitlin (Eds.), The oxford handbook of business history (pp. 96-119). Oxford: Oxford University Press.

 

KAYIT

Konferans ücretsiz olup, konferansa katılmak isteyen araştırmacılar 01.08.2022 tarihine kadar katılım formunu doldurup itk22mu@gmail.com adresine mail eki olarak göndermeleri gerekmektedir.

Katılım formu için tıklayınız.

 

KONAKLAMA

Konferans Muğla Sıtkı Koçman Üniversite’si yerleşkesinde olacağı için katılımcıların Muğla il merkezinde konaklamaları önerilmektedir. Konaklama imkanları ile ilgili alternatif öneriler yakında (https://itk22.mu.edu.tr/tr/kayit-ve-konaklama-7601) adresinde paylaşılacaktır.


İLETİŞİM

Konferans bilgi ve iletişim adresi: itk22.mu.edu.tr

Konferans sekreteryası: Arş. Gör. Serhat Türker

Konferans iletişim ve bildiri gönderim e-posta adresi: itk22mu@gmail.com

Konferans yeri: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kötekli Kampüsü Muğla

ÖNCEKİ KONFERANSLAR

İşletme ve Yönetim Tarihi Konferansı

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi ev sahiplliğinde 9 Nisan 2018 tarihinde düzenlenen “İşletme ve Yönetim Tarihi Konferansı” bildiri kitabı için tıklayınız

 

II. İşletme Tarihi Konferansı

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi ev sahipliğinde 22 Mart 2019 tarihinde düzenlenen "II. İşletme Tarihi Konferansı" bildiri kitabı için tıklayınız.

 

III. İşletme Tarihi Konferansı

Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü ev sahipliğinde 24 Eylül 2020 tarihinde düzenlenen "III. İşletme Tarihi Konferansı" bildiri kitabı için tıklayınız.

 

IV. İşletme Tarihi Konferansı

Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü ev sahipliğinde 31 Ekim 2021 tarihinde çevrimiçi düzenlenen "IV. İşletme Tarihi Konferansı" bildiri kitabı için tıklayınız.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Son 1 Yılın Popüler Yayınları