Tarih ve Toplum Dergisinden Bir Demet


 

 Tarih ve Toplum Dergisinden Bir Demet 

Tarih ve Toplum dergisinin son sayısı, Hamze Erdem (s. 75-106) Osmanlı’da emeğin taşra hâli: Beyrut’ta işçi, memur ve köylü tepkileri (1890-1914), Akansel Yalçınkaya (s. 106-147), Türkiye’de işletme tarihyazımı: Mevcut birikime eleştirel bakış ve yeni bir tarihyazımı için muhtemel açılımlar, Eren Düzgün (s. 186-207) Avrupa-merkezcilikle nasıl başederiz? Kapitalizm, modernite ve uluslararası ilişkiler, Aytek Soner Alpan (s. 207-230) 1922 sonrası Yunanistan’da mülteci belleği: Mübadele’nin ötesi başlıklı yazılarıyla dikkat çekiyor. 

  *


Tarih ve Toplum Yeni Yaklaşımlar • Sayı 19 • Bahar 2022 •245

 

Osmanlı’da emeğin taşra hâli: Beyrut’ta işçi, memur ve köylü tepkileri (1890-1914)

HAMZA ERDEM

Bu çalışma, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki işçi hareketlerinin sadece merkez ve sanayi şehirlerinde ortaya çıkmadığını iddia etmektedir. İmparatorlukta merkezi şehirlerde olduğu gibi taşrada da işçi hareketleri yaşandığını belirtmektedir. Aynı zamanda bu çalışma, sadece işçilerin değil, memur ve köylülerin de tepkilerinin var olduğunu tespit etmektedir. Bu amaçla çalışmada Beyrut vilayeti örnek alınarak işçi, memur ve köylülerin tepkileri üzerinde durulmaktadır.
Anahtar kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, Beyrut, İşçiler, Memurlar, Köylüler

*


Türkiye’de işletme tarihyazımı: Mevcut birikime eleştirel bakış ve yeni bir tarihyazımı için muhtemel açılımlar
AKANSEL YALÇINKAYA


Bu makalede, Türkiye’de işletme tarihyazımı alanının mevcut birikimine yönelik eleştirel bir bakış getirilmesi ve işletme tarihyazımı bağlamında bir katkı yapılabilme için öneriler getirilmesi amaçlanmıştır. Türkiye’de işletme tarihi alanı yeni gelişmekte olan ve sınırlı sayıda birikimin sunulduğu bir alandır. Türkiye’de işletme tarihyazımına ilişkin eleştirel bir sorgulama, alanın başta ontolojik ve metodolojik olmak üzere bazı sorunları olduğunu göstermektedir. Ontolojik olarak, Türkiye’de işletme tarihi disiplininin iktisat tarihi alanı ile evrensel işletme tarihi arasında sıkışmış olduğu gözlemlenmektedir. Bunun yanında, yerelde icra edilen şekliyle işletme tarihi disiplininin Türkiye’nin sahip olduğu tarihsel ve iktisadi çeşitliliği göz önünde bulunduran bir disiplinlerarasılıktan da yoksun olduğu görülmektedir. Başta kurum tarihleri olmak üzere Türkiye’deki işletme tarihi incelemeleri çoğunlukla eleştirel bir nitelikten yoksun ve daha ziyade ilgilendiği olguya ilişkin eleştirel bir duruş ve yaklaşımdan da uzaktır. Ayrıca, tarihyazımına ilişkin aşağıdan tarih benzeri yaklaşımların yereldeki işletme tarihi çalışmalarına pek sirayet etmediği ve bu sebeple iktisadi örgütlerdeki marjinal üyelerin yeterince temsil edilemediği de söylenebilir. Bu bağlamda, bu çalışmada buraya değin bahsedilen hususları giderebilecek, daha bütüncül ve katkı potansiyeli yüksek yeni bir işletme tarihyazımı pratiğinin yerelde kurumsallaşabilmesi için öneriler getirilmiştir.

Anahtar kelimeler: İşletme tarihi, tarihyazımı, İşletme tarihyazımı

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | 20-22 Eylül 2024

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | ...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."