Girişimciliğe adım atmak isteyenlerin yola çıkmadan önce bilmesi gereken bazı terimler:



 Girişimciliğe adım atmak isteyenlerin yola çıkmadan önce bilmesi gereken bazı terimler:

🌱 Çekirdek sermaye (Seed capital): Erken aşama girişimlerin, fikir aşamasından yatırım almak için sunum yapılacak aşamaya gelene kadar harcadıkları yatırım sermayesidir. Bu sermaye, genelde girişimcilerinin kendilerinin, yakınlarının ya da melek yatırımcıların katkılarıyla oluşturulur.

 🛗 Asansör konuşması (Elevator pitch): Bir girişimcinin, yatırımcılara uzunluğu bir asansör yolculuğunu geçmeyecek bir sürede yaptığı kısa sunumdur. Sunumun odağı; problem ve çözümü, değer önerisi ve girişimci ile hissedarların pazarda elde edecekleri fırsatlar üzerine olmalıdır.

🔚 Çıkış stratejisi (Exit strategy): Bir girişimci veya yatırımcının, şirketin istenilen boyutlarda bir başarıya ulaşmasının ardından şirketteki haklarını ve hisselerini satarak girişimden ayrılması stratejisidir.

🔍 Due diligence: Yatırım öncesi, yatırım yapılacak şirketin; girişimcinin, iş fikrinin ve pazarın derinlemesine incelenmesidir. Genellikle danışmanlık şirketleri tarafından yapılan bu araştırmanın amacı, şirket değerinin ve fiyatının tespitidir.

🏃‍♀️ Hızlandırıcı (Accelerator): Başlangıç aşamasındaki girişimci adaylarına, belirli bir dönem boyunca temel yaşam giderleri, ofis alanı, eğitim ve mentorluk sağlayan programlardır.

🧐 Risk sermayesi (Venture capital): Bireysel ya da kurumsal yatırımcıların büyüme potansiyeli olan iş fikirlerine ve şirketlere yatırım yapmalarını ifade eden bir kavramdır.

🐣 Kuluçka merkezi (Incubator): Fikir aşamasında veya henüz başlangıç seviyesinde olan girişimlere; fikirlerini hayata geçirebilmeleri, geliştirebilmeleri, girişimlerini büyütebilmeleri ve kurumsallaşabilmeleri için rehberlik hizmeti sunan ve yatırımcı bulma konusunda destek olan merkezlerdir.


Kaynak: Pareto

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Son 1 Yılın Popüler Yayınları