TÜRKİYE AB YOLUNDA-ANKARA'NIN UMUDU VE HAYAL KIRIKLIĞI




Shlikov Vyacheslav Ivanovich
Moskova Devlet Üniversitesi (MGU), Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü, Yakın ve Uzakdoğu Kürsüsü Başkanı, Tarih Bölümü Doçenti.
Çeviren: Muhammet NEGİZ
Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi

 
   Türkiye ilk olarak Birleşik Avrupa'nın kapısını 1959 yılında çaldı. Yarım yüzyıl sonra yine Avrupa evinin kapısının eşiğinde duruyor.  Avrupa Birliği'nin standart isteklerinin dışında, Türkiye'nin İslam Dünyasına olan aitliği ile ilgili  bağlantılı medeniyet sorunları, ortaya çıkmakta, Avrupa milletleri ailesine aitliği konusunda kuşkular uyandırmakta, artık müzminleşmiş Kıbrıs sorunu unutulmamaktadır. 2009 Yılında Türkiye'nin müzakere süreci pratikte Brüksel'de çıkmaza girdi. Ancak Ankara, Avrupalı gururundan vazgeçmeye hiç de niyetli değil.

  Türkiye'nin AB'ye girme müzakereleri, son yılda modernizasyon ve reform için teşvik edici bir etken olurken, 2009 yılında pratik olarak çıkmaza girdi, durmanın eşiğine geldi.  Bu Avrupa Birliği tarafından, 2004 yılında  Türk toplumunda yavaşlayan demokratikleşme hareketlerine nispeten Türkiye'ye keskin ve yavaş olan bir tavır takınıldı. Bu ülkenin Avrupa Birliği'ne  üyelik ilerleyişi, diğer ülkelerin geçtikleri adaylık yolundan çok farklıydı.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | 20-22 Eylül 2024

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | ...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."