KOÇ VE MENTOR TANIMLARI VE KIYASLAMASI




Koç, çözümü danışanın kendi kendine bulmasını farklı yöntemler ile sağlayarak, danışanın kendi kendine yeterliliğini artırır. Burada kilit kelimeler “Farkındalık oluşumu ve İsteklilik” tir. Koç, cevaplara önceden sahip olmadığından, kendisinden Danışanına Mentor ya da Danışman gibi doğrudan hazır çözüm sunması beklenmemelidir.


KOÇLUK; Yargılama yapmadan ve boşluk aramadan, tavsiye ya da öneride bulunmadan, kişileri sorunları ile değil, olduğu gibi görerek, süreç ve gelecek odaklı ilerlemektir. Koçluk ilişkisindeki amaç; koçun desteğiyle danışanda farkındalık oluşturarak, yaratılan farkındalık ile danışanın kendi belirlediği hedefe ulaşması ve sorunlarının üstesinden tek başına gelmeyi öğrenmesinin sağlanmasıdır.

MENTOR kelimesinin kökeni Yunan Mitolojisinden gelmektedir. Odyssey’ de belirtildiğine göre Ithaca Kralı Ulysses savasa gitmeden önce oğlu Telemachus’ u hem koruması hem de bilgi ve deneyimi ile yetiştirmesi için en yakın arkadası Mentor’a emanet eder. Kralın savaştan dönmesi yirmi yıl alır ama bu sürede Mentor, Prensi Kralın yokluğunda onun yerini alacak tüm bilgi ve deneyimi aktararak eğitmiş ve yetiştirmiş olacaktır.

Bugün MENTORLÜK sisteminin kullanılmasındaki ana amaç; çoğunlukla iş yaşamındaki insan potansiyelini geliştirmek, kurum kültürünü aktarmak ve sadece akademik açıdan değil, deneyimsel açıdan da daha etkin bir insan kaynağı yaratmaktır.


Beş Temel Yaklaşım Nedir? 

Aşağıdaki 5 Temel yaklaşımı anlamak önemlidir:
Eğitmen yaklaşımı: "En iyi uygulama yöntemi böyledir..."
Danışman yaklaşımı: "Doğru çözüm budur, bu şekilde yapabilirsiniz."
Mentor yaklaşımı: "Beni izleyin ve yaptıklarımı örnek alın."
Koç yaklaşımı: "Ne yapmayı istiyorsun?"
Psikolog ve Terapist yaklaşımı: "Kendinizi anlatır mısınız? Şu ankinden daha farklı düşünmeniz veya hissetmeniz konusunda size nasıl destek olabilirim?"

Koç ve Mentor kimdir?
Koç, amacınıza ulaşmanızda sizi harekete geçirir
Koç, gelişmeleri sizinle birlikte izler.
Koç, iç zenginliğinizi ve potansiyelinizi açığa çıkarır.
Koç, farkındalık yaratırken sizi hem zorlar hem de motive eder.
Koç, hedeflerinizi gerçekleştirmek için gereken araç ve desteği temin ederken kendinizi tanımanızı sağlar.
Koç, hem olumlu hem de olumsuz alışkanlıklarınızın farkına varmanızı sağlar.

Mentor, hedeflerinize ulaşırken sizi harekete geçirecek ve gelişmeleri sizinle birlikte izleyecek yaşamı sürdürme yolculuğunuzda ortağınızdır.
Mentor, bilgi ve ve potansiyelinizi açığa çıkaran, sizi zorlayan ancak kendinizi ve yapabileceklerinizi de görmenize imkan tanıyan kişidir.
Mentor, hedeflerinizi gerçekleştirmek için gereken araç, yapı, bilgi ve deneyimi sunar.
Mentor, olumlu ve olumsuz alışkanlıklarınızı fark etmenizi sağlar.

Kaynak:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | 20-22 Eylül 2024

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | ...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."