Özsaygı & Özgüven


Özsaygının çok değişik tanımları vardır. Bu tanımların ortak noktası kendine saygı duymakve değer vermektir. Yani kendini sevmek, kendine sürekli sevecen davranmak, kendini saymak, kendine öncelik vermek ve kendi ihtiyaçlarını karşılamaktır.

2005 yılının Ağustos ayının ikinci haftası, Montreal Rogers Cup Tenis Turnuvası final maçında, 4 numaralı seri başı Andre Agassi’yle 1 numaralı seri başı Rafael Nadal karşı karşıya geldi. 35 yaşındaki deneyimli tenisçi Agassi 19 yaşındaki Nadal’a yenildi. Maçtan sonra basın toplantısında Agassi şöyle konuşuyordu: " Öncelikle Rafael'i bu harika turnuva için çok tebrik ederim. Turnuva boyunca oyununu izlemek ve sana karşı rekabet etmek harikaydı. Emekli olmadan önce seninle tekrar oynamak istiyorum.” Agassi bu sözleriyle üstdüzeyde bir özsaygı örneği vermişti.

Genellikle özsaygı kavramının özgüven kavramıyla aynı anlamı taşıdığı düşünülür. Çevrenin kişi hakkındaki görüş ve geri bildirimleri özgüveni oluşturur, öz saygıda kişinin kendi hakkındaki değerlendirmeleri söz konusudur. Bir başka deyişle özgüven çevredekilerin kişiyi nasıl gördüğüyle ilgilidir ve kişinin kendini sevip sevmemesi, başkalarının onu değerlendirmesine bağlı kalır.

Kaynaklar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | 20-22 Eylül 2024

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | ...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."