6 ayda 155 birleşme ve satın alma oldu


6 ayda 155 birleşme ve satın alma oldu

İlk 6 ayda Türkiye 3,3 milyar dolar büyüklük yaratan 155 birleşme ve satın alma gerçekleştirdi.

EY, Orta ve Güneydoğu Avrupa Birleşme ve Satın Alma İşlemleri Barometresi Haziran 2015 raporunu açıkladı. Bu yılın ilk altı ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, işlem değeri bazında önemli seviyede bir düşüş gerçekleşmesine rağmen, Türkiye 3,3 milyar dolar büyüklük yaratan 155 birleşme ve satın alma gerçekleştirdi ve 11 ülke arasındaki liderliğini korudu.


EY Kurumsal Finansman Bölümü BaşkanıMüşfik Cantekinler, yılın ilk yarısında yaşanan siyasi ve ekonomik belirsizliklere rağmen, Türkiye'nin orta ve uzun vadedeki yüksek ekonomik büyüme potansiyeli ve pozitif ekonomik göstergelerinin,Türkiye'yi yerli ve yabancı yatırımcılar açısından cazip kılmaya devam ettiğini açıkladı.

EY, Orta ve Güneydoğu Avrupa Birleşme ve Satın Alma Barometre Raporu Haziran 2015 sonuçlarını açıkladı. Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya ve Türkiye'nin yer aldığı 11 Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkesini kapsayan rapor sonuçlarına göre Türkiye 3,3 milyar dolar büyüklük yaratan 155 birleşme ve satın alma işlemiyle Ocak - Haziran 2015 dönemindehem işlem adedi hem de işlem değeri bazında birinci oldu.

Çalışmaya kamu işlemleri dâhil edilmezken, ülkelerin yurt dışında yaptıkları birleşme ve satın almalar da göz önünde bulunduruldu.

Yemeksepeti-Delivery Hero ve Boyner Perakende-MayhoolaforInvestments işlemleri, 2015 yılının ilk yarısında bölge ülkelerinde yapılan en büyük 10 işlem arasında yer aldılar.

İşlem hacminde düşüş yaşanırken işlem sayısı aynı seviyelerde kaldı

Rapora göre, Ocak - Haziran 2014döneminde birleşme ve satın alma işlemlerinde birinci sırada yer alan Türkiye, 2015 yılının aynı dönemindede zirvedeki yerini korudu. Polonya'nınişlem adedi bazında ikinci sırada yer aldığı bölgede, Ocak - Haziran 2014 döneminde gerçekleştirilen 629 işlem, 2015 yılının aynı döneminde yüzde 3artış göstererek 647'ye yükseldi. Bölgede 2015 yılının ilk yarısında gerçekleştirilen işlemlerin tahmini parasal büyüklüğü 16,5 milyar dolar olarak açıklandı. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 11'likbir düşüşüifade ediyor.

11 ülke arasındaki karşılaştırmada işlem adedi bazında ise Türkiye 155 adet işlemle birinci olurken, Polonya 117işlemle Türkiye'yi takip etti. İşlem hacmi bakımından ise Türkiye 3,3 milyar dolar ile birinciliğini korurken, Çek Cumhuriyeti 2,8 milyar dolar ile ikinci sırada yer aldı.

Türkiye, dış alımlarda da bölgedeki en aktif ülke

2014 yılının ilk yarısında tutarı 100 milyon doları aşan işlemlerin toplam işlem sayısı içindeki oranı %4,1 iken, bu oran 2015'in aynı döneminde %5,1'e yükseldi. Bölgedeki işlemlerin yüzde 75'ini stratejik yatırımcılar gerçekleştirirken, finansal yatırımcıların en çok faaliyet gösterdiği ülkeler Bulgaristan ve Macaristan oldu. Bölgede gerçekleşen yurtiçi alımların toplam işlem sayısına oranı, geçen senenin ilk altı ayına kıyasla 3 puan azalarakyüzde 48'e gerilerken yabancı alımlarının sayısının arttığı gözlemlendi. 2 puanlık düşüş göstererek yapılan işlemlerin yüzde 11'lik kısmını oluşturan dış alımlarda ise Türkiye 20 işlemle en aktif ülke olurken, Çek Cumhuriyeti 18işlemle ikinci sırada yer aldı.

Bilişim sektörü revaçta

Rapor sonuçlarına göre, en fazla sayıda işlem gerçekleştirilen sektör, her ülke için farklılık gösterse de, 100 işlemle bilişim sektörü oldu.Bilişim sektörünü, sırasıyla 78 ve 61 işlem ile üretim ve yiyecek & içeceksektörleri izledi. Türkiye ise Bulgaristan, Yunanistan ve Macaristangibi en çok işleminbilişimsektöründe gerçekleştiği ülkelerden birisi oldu.

EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler konu ile ilgili açıklamasında, Birleşme ve Satın Alma Barometresi Ocak - Haziran 2015dönemi sonuçlarının 2015'in ilk yarısında yaşanan siyasi ve ekonomik belirsizliklere rağmen, yerli ve yabancı yatırımcıların Türkiye'nin geleceğine duydukları güvenin bir göstergesi olduğunu belirtirken Türkiye'nin sadece bölgede değil, tüm dünyada dikkat çeken bir ülke olduğunu, ekonomik büyüme ve tüketimpotansiyelinin, genç ve dinamik nüfus yapısının ve girişimcilik kültürünün, Türkiye'yi yerli ve yabancı yatırımcıların yaptıkları birleşme ve satın alma işlemleri açısından cazip kıldığını söyledi.

Öte yandan, EY Kurumsal Finansman Bölümü Kıdemli Müdürü Cem Günfer ise, 2015 yılında Türk şirketlerin yurtdışında yaptığı yatırımları dikkat çekici bulduklarını ve Türkiye'nin bu yöneliminin önümüzdeki yıllarda da devam etmesini beklediklerini söyledi. Türkiye'nin birleşme ve satın alma işlemleri açısından yüksek potansiyeli bulunduğunu belirten Günfer, yılın ilk yarısında gerçekleşen işlem hacmindeki önemli düşüşün geçici olmasını beklediklerini ve önümüzdeki dönemde gerçekleşebilecek büyük boyutlu işlemlerin de etkisiyle işlem hacmininartış göstereceğini tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

Tez Yazımı ve Atıfların Önemi

Tez Yazımı ve Atıfların Önemi Marta Estruch'un Sunumu için  TIKLAYINIZ Prof. Dr. Tülay İlhan Nas'ın Sunumu için  TIKLAYINIZ Derya So...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."