Stratejik Bakış ve Barbaros Hayreddin Paşa'nın Preveze Zaferi


Stratejik Bakış ve Barbaros Hayreddin Paşa'nın Preveze Zaferi

İstanbul Şehir Üniversitesi akademisyenlerinden Dr. Mustafa Özel, stratejik yönetim alanında güzel ve akıcı bir kitabını okurlarının istifadesine sundu. Geçmiş yıllarda kaleme aldığı eserini tekrar gözden geçiren ve güncelleyerek yayımlayan Özel, stratejik yönetim konusunun önemine dikkat çekmeyi başardı. 

Kitapta dikkat çekilen konular arasında Preveze Zaferi ve Barbaros Hayreddin Paşa'nın düşman donanması karşısında attığı adımlar yer alıyor. Metin Erksan yapımı olan "Preveze Öncesi 1538" isimli 1982 yapımı dizide anlatılan olaya göre Barbaros Hayreddin Paşa ile Amiral Andre Doria arasındaki süreç stratejinin önemini gözler önüne seriyor. 

Muhteşem Yüzyıl dizisinde işlenen bölümün aksine  dua ve ayet yazılı kağıtların gemilerin etrafına ve sulara atılması gibi mistik bir eylem değil ciddi bir strateji ile savaşın kazanıldığına işaret ediliyor. Kitabın 53 ve 54'üncü sayfalarında yer alan ifadelere göre savaşın kesin galibi olarak Andre Doria görülürken, işler hiç de beklenildiği gibi neticelenmiyor. Zafere giden yol kitapta şu ifadelerle aktarılıyor: 

"Normal şartlarda derbinin galibinin Andre Doria olması gerekir. Daha tecrübelidir ve donanması daha güçlüdür. Perde onunla açılır. Çevresine topladığı kurmaylarına, 'Yarın şu barbar Türklere karşı hangi planı uygulayalım?' diye sormaz! Sorsa, bu 'stratejik' bir plan yapma süreci olmazdı. Stratejik plan, rakibin muhtemel planını hesaba katan plandır. 

Andre Doria'nın sorusu şudur: 'Siz Barbaros'un yerinde olsaydınız, yarın nasıl bir plan uygulardınız?' Kurmaylar sıra ile fikirlerini söyler. Sonuçta Barbaros'un yarın büyük ihtimalle A Planı diyebileceğimiz bir plan uygulayacağı hususu üzerinde ittifak ederler.  Peki böyle bir durumda ne yapmalıdır? Kurmaylar yine bir bir fikirlerini açıklar ve ortak bir B Planı oluşur. Perde kapandığında Türk donanmasının yarın hapı yutacağı hususunda bahse girebilirsiniz artık. Çünkü Andre Doria'nın donanması hem daha güçlüdür, hem de Barbaros'un aklını A'dan Z'ye okumuşlardır. 

İkinci yarıda Barbaros'un karargahındayız. Eğer ünlü amiral, 'Yarın küffara karşı hangi planı uygulayalım Levendler?' diye sorsa, sahaya 1-0 yenik çıkacak ve kendinden güçlü rakipten fark yiyecektir. Eğer Andre Doria'nın sorusunu sorup, 'Siz onların yerinde olsaydınız, yarın nasıl bir plan uygulardınız?' dese maç 1-1 başlayacak ve muhtemelen Türklerin yenilgisi ile sonuçlanacaktı. Barbaros'un stratejik sorusu şu:'Acaba Andre Doria bizim yarın nasıl bir plan uygulayacağımızı tahmin ediyor?' Böylece 2-1 başlayan maç Barbaros'un net zaferiyle sonuçlanıyor."


Kaynak: Özel, M., Stratejik Liderlik, Küre Yayınları, 3. Baskı, 2016, Ekim, S. 53-54.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

The Promised Land

 The Promised Land Ludvig Kahlen'in gerçek hikayesi... Bu hikayede kral adına bir koloni inşa etmek hedefiyle Danimarka fundalıklarını f...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."