Rusça Öğrenmek İsteyenler İçin Mini Bir Açıklama ve Zengin Bir Doküman Arşivi



Rusça Öğrenmek İsteyenler İçin Mini Bir Açıklama ve Zengin Bir Doküman Arşivi

Rusça öğrenme konusunda sık sık sorulara muhatap olunca yüzeysel olarak bir açıklama yapmak istedim. Rusça, ​dil bilgisi yapısı nedeniyle öğrenmek isteyenleri zorlayan bir dil. Alfabe ve okuma yazma konusunu kısa sürede çözdükten sonra kelime öğrenme ve gramer sürecine başlamıştım. Genel olarak yazıldığı gibi okunan bir dil olduğu için alfabeyi öğrendikten sonra önemli bir engel ortadan kalkmış oluyor. Türklerin genel olarak zorlandıkları kısım gramer sürecinde oluyor. Almanca gibi, isimlerde ve kelimelerde cinsiyet var. Kelimeler eril-dişil ve nötr olarak sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırmadan sayılar ve sıfatlar da etkileniyor. Diğer zorlanılan kısım ise fiillerin çekimidir. Eylemlerin sürekli yapılıp yapılmadığına göre fiiller çekimleniyor. Hareket fiillerinin kullanımını öğrenmek de biraz uğraştırıyor. Gramer konusunda ilk zamanlarda zorlanabilirsiniz ama pes etmez ve ısrarla tekrar ederseniz zamanla kurallar yerine oturuyor.

Youtube'da dil öğrenme konusunda mükemmel içerikler var. Bunun dışında Fono Yayınevi gibi bazı yayınevlerinin hazırlamış olduğu "en sık kullanılan 1000 kelime" gibi kitapçıklardan temin etmek yararlı oluyor. Bu kitaplarda sık kullanılan kelimeler ve anlamları verilirken ek olarak da ilgili kelimelerin kullanıldığı örnek cümleler yer alıyor. Ayrıca TİYDEM Yayınları (https://www.kitapyurdu.com/yayinevi/tiydem-yayincilik/3784.html) güzel kitaplar hazırlıyor. Onlardan yararlanılabilir. YDS Sınavını düşünüyor iseniz çıkmış soruların önemli bir kısmını bir kitapçık haline getirmiştim. Linkten indirebilirsiniz (http://mnergiz.blogspot.com/2017/08/yds-rusca-ve-kpds-rusca-cikmis-sorular-ve-cevaplari-2006-2017-pdf-indir.html). 

Dil öğrenme konusunda dinleme, okuma, yazma ve izleme çalışmalarının ayrı ayrı takip edilmesi yararlıdır. Rusça alt yazılı filmler bu konuda çok yardımcı oluyor. Youtube'dan Rusça filmleri hem Rusça hem de Türkçe altyazılı olarak izlemek çok katkı sağlıyor (https://www.youtube.com/user/mosfilm). 

Bulunduğunuz şehirdeki Turizm Danışma Merkezlerine giderek Kültür Bakanlığının hazırlamış olduğu ülkemiz, tarihimiz, şehirlerimiz, önemli şahsiyetler hakkındaki broşür ve kitapları ücretsiz temin edebilirsiniz. Bu kitaplar ilerleyen dönemlerde çok yararlı oluyor. 

Bunun dışında internette sıkça paylaşılan Rusça öğrenme kaynakları linkleri var. Linkler ölmediyse dışardan bir şey sayın almayacak kadar zengin bir arşiv yer alıyor:


Şimdilik bu kadar yardımcı olabiliyorum. İyi çalışmalar dilerim.

Muhammet

AYRICA BAKINIZ:

1 yorum:

  1. Yadex disk linkleri calısmıyor. Zhili Byli 28 uchevnik var mı elinizde? tesekkurler

    YanıtlaSil

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | 20-22 Eylül 2024

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | ...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."