Tevazu Akademya'ya da Şart!


Bazı insanlar alçak gönüllüdür. Bazıları ise alçak olmaya gönüllüdür (1). Kendine gel be! Altı üstü bi insansın hepsi bu. Vazgeçilmez sanma kendini; toprağın altı kendini vazgeçilmez sananlarla dolu (2). Bir insanı küçümsemek akılsızlık, çok büyük görmek de korkaklıktır (3). Akıllı, seçme insanlar, mütevazı olurlar. İnsanın en büyüğü, en yüksek mevkide iken tevazu gösteren, kudret sahibi iken affeden ve kuvvetli olduğu vakit adaletle hareket edendir (4). Beraber ağlamaktaki tatlılık kadar hiçbir şey kalpleri birbirine bağlamaz (5). Çok kibirli olursan, her aptala kanarsın. Özverili olursan, hergün ayrı yanarsın. Alçak gönüllü olmak, yakışır her insana. Yüksekten uçup yere, çakılana baksana (6).

Yukarıda yer alan özdeyişleri bir kitabın köşesinde, bir esnafın duvarındaki tabloda yada bir internet sitesinin günlük güzel sözler köşesinde görmek mümkündür. Ancak hayata tatbik etme konusunda yaşanan sıkıntıların bir kısmı insanın iç dünyasındaki büyüklenme hastalığından kaynaklanmaktadır.

Bir konuma gelen -bazen daha gelmeden- insanların davranışları değişmekte, başkalarına tepeden bakmaya başlamakta ve her işin muhatapları tarafından yapılması gerektiği inancı oluşmaktadır. Doğal olarak insanların birlikte çalıştıkları kurumlarda bu durum çeşitli düzeylerde tatsızlıkların yaşanmasına neden olmaktadır.

Vazgeçilmez olmanın önemini kavrayan ve mütevazilik elbisesini giyinen insanların ise çevreye verdiği elektrik daha farklı şekillenmektedir. Geçen dönem üniversitemizde çalışan bir Profesörümüzün öğrettiği gibi odasına öğrenci geldiğinde bile ayakta karşılayan, ilgilenen, selam veren, ünvan olarak daha alt seviyelerde bulunan kişilere bunu hissettirmeden davranabilen "kişilik"tir olması gereken...

Hata yapabiliriz ama hatada ısrar etmemektir önemli olan...
Gelip geçici olduğumuz makamlarda dünyaya kazık çakmışcasına bir tutum sergilemek hiç yakışık almıyor maalesef...

Kaynak:
demle.net

(1)Necip Fazıl KISAKÜREK
(2)Nicanor Parra
(3)Kızılderili Atasözleri
(4)ABDÜLMELİK B. MERVAN
(5)Jean-Jacques ROUSSEAU
(6)Atakan Korkmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Son 1 Yılın Popüler Yayınları