Lider ve yönetici arasındaki fark: "Yanlış Ormandayız"



Lider ve yönetici arasındaki fark: "Yanlış Ormandayız"

Lider ve yönetici arasındaki farkı şu örnek çok güzel açıklamaktadır (Covey vd., 1998: 101-102):

Bir grup üreticinin vahşi bir ormanda baltalarla kendilerine yol açtıklarını hayal edelim. Onlar üreticidir, sorun çözücüdür. Ağaçları keser, ormanın zeminini temizlerler. Yöneticiler, ormanın gerisindedir. 
Baltaları biler, işlem ve politika konularında el kitapları hazırlar, kas geliştirme programları uygular, kurslar düzenler, geliştirilmiş teknolojiyi işe katıp, çalışma programları ve balta sallayanlar için ücretlendirme programları hazırlar. Burada lider, en yüksek ağaca tırmanarak etrafı inceleyen ve sonra da, "yanlış ormandayız" diye bağıran kişidir. Ancak, işleri başından aşkın olan verimli üreticiler ve yöneticiler genellikle şu cevabı verirler: "Kes sesini ilerliyoruz!"

Bu örnekten de anlaşılacağı gibi, bizler için asıl gerekli olan nereye gideceğimiz konusunda bir vizyona sahip olmaktır. Aksi takdirde yanlış ormana girdiğimizi bile fark edemeyiz ve başarısızlık bizler için kaçınılmaz olur.

Sonuç olarak şu söylenebilir; yöneticilik eğitimi almış kişiler güçlü birer lider olmayabilirler. Belki güçlü bir lider de iyi bir yönetici değildir. Ancak, unutulmaması gereken nokta, bu iki kavramın birbirlerinden üstün olmadıklarıdır. Bu iki kavram aslında birbirlerinden farklı ancak birbirlerini tamamlayıcı kavramlardır. 

Kaynak:
Doğan, S. Vizyona Dayalı Liderlik, Kare Yayınları, 2007, s. 47.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | 20-22 Eylül 2024

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | ...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."