ÜLKELERİN ŞİRKETLERE KARŞI OLAN SAVAŞI BAŞLADI


 

ÜLKELERİN ŞİRKETLERE KARŞI OLAN SAVAŞI BAŞLADI

Vzglyad | Электронное периодическое издание Взгляд.ру (2021)
Popular Press
ÜLKELERİN ŞİRKETLERE KARŞI OLAN SAVAŞI BAŞLADI
Vzglyad | Электронное периодическое издание Взгляд.ру (2021)
  • Muhammet Negiz

ÜLKELERİN ŞİRKETLERE KARŞI OLAN SAVAŞI BAŞLADI [1]

Yakında Rusya’nın bütçesi 9 milyar artacak.. Ya da “Google” ve “Facebook” buradan (Rusya’dan) gidecek.

“Google” mahkeme tarafından 7 milyar rubleden daha fazlasına cezalandırıldı. “Meta” (önceden Facebook) ise neredeyse 2 milyar ceza aldı.

Meydana gelen durum gerçekten çok ciddi. İşin aslı ceza tutarları değil, bu tür canavarlar için o ceza devede kulak. Eğer doğru anlıyorsam, böylece bizim Rus yetkililer, bu küresel platformların Rusya’da tam teşekküllü ofisler açıp burada kazandıkları paranın vergisini vererek “İniş Yasası”nın[2] tam anlamıyla uygulanmasını amaçlıyorlar... Ve asıl olarak, (şirketlerin) kendilerinin birtakım dâhili yasaları yerine Rusya’nın kanunlarına uymalarını amaçlıyorlar…

Bu uygulamanın tamamen bir Rus icadı olduğunu düşünmek tuhaf. Bütün büyük ülkeler, bu dev canavarları yerele indirmeye çalışıyorlar ve onları diğer şirketlerle beraber eşit olarak çalışmaya zorluyorlar. Yani, her şeyden önce, -faaliyet gösterdikleri- ülkelerin kanunlarına riayet etmeleri zorunluluğu bulunuyor. 

Özellikle bu nedenle ne Google ne de Meta, herhangi bir keskin çıkışta bulunmayacaktır diye düşünüyorum. Eğer yarın bir gün başka bir ülke benzer bir talepte bulunacaksa, Rusya’da faaliyetlerine son vererek Rus piyasasını kaybetmeleri onlar adına hiç mantıklı olmayacaktır. Bütün ülkelerdeki faaliyetlerine son veremezler ya!

Rusya pazarı ağ işleriyle ilgili olarak sadece 100 milyondan fazla internet kullanıcısı demek değildir; Ağ’da Rus dilini kullanan ve bütün gezegende neredeyse 300 milyon insan anlamına gelmektedir.

Diğer taraftan, her şey Google ve Meta’nın üstlerinin küstahlık derecesine bağlıdır. Özellikle Rusya “Vakası”nı diğer ülkeleri yetiştirmek için kullanabilirler. “Rusya sert davrandı ve bu nedenle biz faaliyetlerimize son verdik.  Siz de gösteriş yapacak olursanız sizin ülkenizde de işlerimizi kapatırız.”

Genel olarak, bizim için hiç fark etmez. Bizim özellikle Rus dili altında bilenmiş milli arama motorumuz “Yandeks” var. Aynı şekilde, “vKontakte” veya “Telegram” gibi ulusal platformlarımız var. Ki bunların kullanıcı sayısı, Rus segmentinde Facebook’tan radikal derecede fazla (Video platformu Rutube hariç. Rutube henüz o kadar gelişmedi.) Ama işte bir şekilde Fransa ya da Almanya için “hiç fark etmez” değil.  Onların bu tür platformlardan kendilerine ait hiçbir tane yok.

Ben kesin bir şekilde ikna oldum ki bir gün gelecek ve Google, Meta, Twitter gibi uluslararası canavarlar, tüm önde gelen ülkelerin dayanışmacı kararı çerçevesinde, zorunlu olarak parçalanacaklar. Çünkü onlar insanlık için gerçek bir tehlikeyi temsil ediyorlar. Yumuşak bir ifade ile söylenecek olursa; ülkenin hükümeti, ülkedeki durumu yönetemez hale geliyor ve ülkeyi bazı şirketler yönetiyor.  Ve sonra şirkeler aracılığıyla birileri yönetiyor… Bu, normal değil.

Sadece silinen Trump’ın hikâyesi gibi… Onu bütün platformlardan kaldırdılar. Onların, platformlarının büyük siyasete etkilerinin açık bir örneğinden daha fazlası… Kendi ülkelerinin egemenliğini diğer ülkelere karşı savunurken, herkes bir anda asıl tehdidin diğer ülkeler yerine şirketlerden geldiğini keşfetti. Burada herkes Üçüncü Dünya Savaşından Bahsediyor. Üçüncü Dünya Savaşının gerçek tezahürlerinden birisi işte böyle! Bu savaş, devletlerin şirketler karşısında olduğu bir savaş. Ve o savaş başladı…



[1] Dmitri Mihaylin, Ülkelerin Şirketlere Karşı Olan Savaşı Başladı (Voina Gosudarstv Protiv Korporatsiy Nachalas), Rusça aslından çeviren: Muhammet Negiz, Vzglyad, 25 Aralık 2021.

[2] Rusya'da 1 Temmuz 2021'de yürürlüğe giren yasaya göre, günlük 500 binden fazla ziyaretçi alan yabancı bilişim şirketlerine yerelde temsilcilik açma zorunluluğu getirildi.  Yasa uyarınca 1 Ocak 2022'ye kadar temsilcilik açması gereken şirketlerin listesinde  Google, Apple, Meta Platforms (Facebook, Instagram, WhatsApp), Twitter, TikTok, Zoom, Viber, Spotify, Likeme Pte.Ltd., Discord, Pinterest ve Twitch'in yanı sıra Rus Telegram da yer alıyor.  (Muhammet Negiz) (Федеральный закон от 1 июля 2021 г. N 236-ФЗ)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | 20-22 Eylül 2024

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | ...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."