TÜRKİYE’DE YAYINLANMIŞ İŞLETMECİLİK KİTAPLARI ADLI ESERDE(1977) YER ALAN İŞLETMECİLİK EĞİTİMİ İLE ALAKALI KİTAPLAR


 


TÜRKİYE’DE YAYINLANMIŞ İŞLETMECİLİK KİTAPLARI ADLI ESERDE(1977) YER ALAN İŞLETMECİLİK EĞİTİMİ İLE ALAKALI KİTAPLAR[1]

O dönemdeki unvanlarıyla Doç. Dr. Şan Öz-Alp ve Dr. Sinan Artan tarafından kaleme alınan “Türkiye’de Yayınlanmış İşletmecilik Kitapları” adlı eserde “İşletmecilik Eğitimi” ile alakalı olarak sınıflandırılan kitapları araştırmacıların ilgisine sunmak istiyorum. Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Yayınları (No:179/110) tarafından ilk basımı 1977 yılından yapılan eserde o dönem için işletmecilikle ilgili yayınların artan hızına dikkat çekilmektedir. 1976 yılı sonuna kadar altı yüzden fazla kitap yayınlanmış olmasına rağmen bu eserleri bir araya getiren bir işletmecilik bibliyografyasının bulunmamasının altı çizilen kitapta bu bibliyografya eksiğinin giderilmesi amaçlanmıştır.

Kitap hazırlanırken, tüm eğitim ve öğretim kurumlarının, özel kuruluşların ve kişilerin yayınlarının tarandığı ifade edilirken, bu süreçte işletmecilik bilgisinin diğer bilim dallarıyla çok yakından ilgili olması nedeniyle, işletmecilik alanına dâhil edilemeyen eserlerin de mukayese edildiği belirtilmektedir(Öz-Alp ve Artan, 1977, s. III).

İşletme kitapları bibliyografyası 3 bölüm olarak hazırlanmıştır (Öz-Alp ve Artan, 1977, s. IV):

v  Birinci bölümde, kitaplar, yazarların soyadlarına göre alfabetik sıraya konulmuştur.

v  İkinci bölümde, kitaplar konularına göre sınıflandırılmıştır. Konu başlıkları altında kitapların birinci bölümdeki sıra numaraları verilmiştir.

v  Üçüncü bölümde ise, kitaplar yayınlayan kuruluşlara göre ayrılmış ve kitapların birinci bölümdeki sıra numaraları verilmiştir.

Eski basım olan bu esere herkesin ulaşamama ihtimali nedeniyle bu eserde yer alan kitaplardan “işletmecilik eğitimi” ile alakalı olarak sınıflandırılan çalışmalara ayrıca dikkat çekmenin yararlı olacağını düşünüyorum. Bu eserlerin ilerleyen dönemlerde işletmecilik eğitimi üzerine yapılacak çalışmalara katkı yapmasını ümit ediyorum.

Tablo: İşletmecilik Eğitimi İle İlgili Eserler

Artan, Sinan

Endüstri İşletmelerinde Yöneticilerin Yetiştirilmesi ve Türkiye’deki Uygulama. Eskişehir: Eskişehir İ.T.İ. Akademisi Yayını, 1976.

 

----

Avrupa Memleketlerinde Üniversite Kademesinde Sanayi Mühendisliği ve Sınai Sevk ve İdare Öğretiminin İnkişafı Konferansına Dair Rapor. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi Yayını, 1955, 78 s.

Berger, G.

Yöneticileri Yetiştirme Metodları. (Çev: S. Gürbaşkan). İstanbul: İstanbul Reklam Yayınları, 1971, 79 s.

----

Eğitim Metotları. Ankara: MPM Yayını, 1969. Viii+138 s.

 

----

Endüstri Alanında Teknisyenlerin Yetiştirilmesi ve İstihdamı, (Çev: A. Çiner). (Doküman No: 1, Yugoslavya’da). Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayını, 1968, 64 s.

 

----

Endüstri Alanında Teknisyenlerin Yetiştirilmesi ve İstihdamı, (Çev: S. Lalik). (Doküman No: 2, İsviçre’de). Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayını, 1968, vii+89 s.

 

----

Endüstri Alanında Teknisyenlerin Yetiştirilmesi ve İstihdamı, (Çev: A. Elal). (Doküman No: 3, Fransa’da). Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayını, 1968, vii+98 s.

 

----

Endüstri Alanında Teknisyenlerin Yetiştirilmesi ve İstihdamı, (Çev: V. Zorlu). (Doküman No: 4, İspanya’da). Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayını, 1968, 72 s.

 

----

Endüstri Alanında Teknisyenlerin Yetiştirilmesi ve İstihdamı, (Çev: A. Ertürk). (Doküman No: 5, Danimarka’da). Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayını, 1968, 60 s.

 

----

Endüstri Alanında Teknisyenlerin Yetiştirilmesi ve İstihdamı, (Çev: A. Elal). (Doküman No: 6, Hollanda’da). Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayını, 1968, 108 s.

 

----

Endüstri Alanında Teknisyenlerin Yetiştirilmesi ve İstihdamı, (Çev: A. Güleç). (Doküman No: 7, Kanada’da). Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayını, 1968, ii+87 s.

 

----

Endüstri Alanında Teknisyenlerin Yetiştirilmesi ve İstihdamı, (Çev: H. Taymaz). (Doküman No: 8, Britanya’da). Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayını, 1968, iii+115 s.

Ersavcı, Aydın.

İdareci ve Eğitim. Ankara: Mis Matbaası, 1976. Viii+76.

Fontenya, Henri Bordeau de.

Fransa’da Yüksek Kademe İdarecilerinin Yetiştirilmesi, (Çev: İ. Kuntbay). Ankara: TODAİE Yayını, 1960.

 

----

Gelişmekte Olan Ülkelerde Modern Sevk ve İdarecilerin Yetiştirilme ve Geliştirilmelerinin Önemi, Ankara: MPM Yayını, 1969.

Günal, H. Yılmaz.

Müstakbel İdareciler İçin Bir Tahsil İçi Staj Programı, Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayını, 1956.

 

----

Kamu Personelinin Eğitimi Konferansları: Raporlar ve Tartışmalar, Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayını, 1967, xv+488 s.

Mıhçıoğlu, Cemal ve Y. Günal.

Müstakbel idareciler İçin Tahsil İçi Staj Programı. Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayını.

Onaran, Oğuz.

Yönetici Sınıfın Eğitimi: Belçika, Fransa, İngiltere ve Türkiye’de. Ankara: TODAİE Yayını, 1967. ix+ 126 s.

 

Öz-Alp, Şan.

Yeni Gelişmeler Karşısında İşletme Yöneticileri ve İşletmecilik Eğitimi. Ankara: Eskişehir İ.T.İ. Akademisi Yayını, 1972. viii+261 s.

----

Plan Oyunu: İşletme Yöneticilerinin Yetiştirilmesi ve Geliştirilmesi Yöntemi. Ankara: MPM Yayını, 1974. 60 s.

Planty, G. Early ve Diğerleri

İşletmelerde İşçi ve İdareci Eğitimi. Ankara: Doğuş Ltd. Şti. Matbaası, 1962. v+167 s.

Sayar, Nihad S.

Higher Business Education in The United States. İstanbul: Sermet Matbaası, 1960. 84 s.

Telimen, Osman.

Yüksek Kademe Yöneticilerinin Eğitim ve Geliştirilmesi. İstanbul: İstanbul İ.T.İ. Akademisi Yayını, 1972. 198 s.

Tortop, Nuri.

Belediye Personelinin Eğitimi. Ankara: Türk Belediyecilik Derneği Yayını, 1971. xxviii+190 s.

----

Türkiye’de İşletmecilik Eğitiminin Durumu ve Gelişme İmkânları ile İlgili Araştırma Raporu. İstanbul: Sevk ve İdarecilik Vakfı Yayını, 1973. (3 Cilt Halinde).

----

Türkiye’de İşletmecilik Eğitiminin Durumu ve Gelişme İmkânları. İstanbul: Türk Sevk ve İdare Derneği yayını, 1975. viii+116 s.

Urwick, L. F.

Sevk ve İdare Etme Bir İlim mi, Yoksa Bir Sanat mıdır? Yüksek Sevk ve İdare Nedir? 3.B. İstanbul: Türk Sevk ve İdare Derneği Yayını, 197(?), 84 s.

 

 

Kaynak: (Öz-Alp ve Artan, 1977, s. 5-58).

İşletmecilik eğitimi tarihi ve işletmecilik eğitimi üzerine yapılan araştırmaların sayısının artış eğilimi gösterdiği günümüzde kapsamlı bir bibliyografya hazırlanması yararlı olacaktır. Bu sayede işletmecilik eğitimi hakkında yapılacak araştırmalara katkı sağlayabilecek bir rehber vücuda getirilmiş olacaktır.

 

 

 



[1] Muhammet Negiz | Karadeniz Teknik Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | 20-22 Eylül 2024

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | ...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."