Etki Faktörü Yüksek Dergilerde Yayın Yapmaya Dair Notlar...


Etki Faktörü Yüksek Dergilerde Yayın Yapmaya Dair Notlar...

Katıldığım bir seminerden yola yeni çıkan araştırmacılara yardımcı olabilecek notlar...

-4 ay ile 2 sene arasında bir yayın yolculuğu…

-Teorik ve ampirik altyapının sağlamlığı…

-Hazır veri setleri yerine orijinal veri…

-Yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile işbirliği (Özellikle toplama, temizleme, kodlama)

-Önde gelen isimlerle işbirliği…

- Önde gelen isimlerin “Ne önerebilirsiniz?” sorusuna; Veri, saha çalışması, maddi kaynak…

-“Makalenin tamamı benim olacak” mantalitesinden kurtulmamız lazım…

-Önde gelen uluslararası konferanslarda sunum… (Maddi nedenlerle gidilememesi durumunda online konferanslar düşünülebilir…)

-Taslak makalelerinizi (önde gelen isimlere) geri bildirim için  (Yeterli zaman vererek) gönderin…

-Taslak makalelerinizi internette yayımlamayı düşünülebilirsiniz ancak sürecin başında olanlar için ilk tercih olmayabilir.  Hakkınızda önyargı da oluşturabileceği akılda tutulmalı… Belli bir seviyeye gelene kadar internet seçeneği rafta kalabilir…

-Bunun yanında internette taslak makale paylaşımı olmaması halinde de hakemlerde “çalışmasını internete koyacak kadar bile geri bildirime inanmıyor” vb. algı da oluşabilir.

-“Peer review”de sadece siz (makaleyi gönderen) körsünüz…

-İyi bir dergiye çalışmanızı göndererek geribildirim alın… İstenen düzeltmeleri yapıp bir alt dergiye çalışmanızı göndererek devam edin.

-İstenen düzeltmeleri yapmak çok önemli… Çünkü o derginin hakemi de ilk dergideki düzeltmeleri isteyen hakem olabilir. Çok yaşanan bir durum…

-Hakemlik yapın… Kariyerinizin başlarında hakemlik almak zor olabilir… Burada networkünüz aracılığı ile hakemlik almaya çalışın… Hocalarınızdan kendilerine gelen ama yoğunluktan kabul edemedikleri hakemlik taleplerini kendinize yönlendirmesini isteyebilirsiniz.

-Danışmanınızın networkünden yararlanın…

-Ampirik olarak çok güçlü, teorik olarak çok gelişmemiş makaleleri “letter” veya “short article” olarak değerlendirebilirsiniz. 4000 kelimeyi geçmeyen bu yeni yayın formlarının yayınlanma süreleri de çok kısa…

-Editörler makalenizin arkasında “bir emek” olduğunu görmek istiyor. Bu nedenle makale olarak gönderilmeden önce çalışmanızı kongrelerde sunun. Aldığınız geribildirimler ışığında geliştirdiğiniz çalışmanızı dergilere gönderdiğinizde, sunduğunuz kongreleri de belirtin.

-“Thank your enemy, cite your friend!” Yurtdışında bir hocamızın bu ifadesinde olduğu gibi makemlerinizin gitmesini istediğiniz potansiyel hakemlere bol atıf yapın…

-Hakem önerisi imkânı varsa, kullanın…

-Öneriler makalenizi daha önce okumuş kimseler ya da çalışmanıza aşina kimseler olabilir. Yakın çalışma arkadaşlarınızı önermeyin. Çünkü onlar doğrudan elenebilir…

 SÜRECİ YÖNETME

-Makalenizi gönderdikten sonra mutlaka bir projeye başlayın… Makalenizi bekleyerek zaman harcamayın…

-En az 3 makalenizin hakemde olması kuralına uyun…

-Hakem raporları 4-5 ayı geçerse e-posta ile makalenin durumunu sorun…

-Önemli revizyon taleplerine teşekkür edilmeli… (Fikri ve sınai haklar konusu da gündeme gelebilir…)

-Dipnot… “We thank the anonymous reviewers for their careful reading of our manuscript and their many insightful comments and suggestions…”

-Revizyon talebini yerine getirmeyecekseniz gerekçesi uygun bir biçimde yazılmalı; “Öneriniz çok önemli… Belli oranda bir düzeltme yaptım ama daha fazlası derginin kelime sınırından dolayı diğer talepleri online appendix kısmına koyuyorum” vb. denilebilir.

-Değerlendirmeyi yapan hakem makul değilse editör ile iletişim kurun… Makul olmayan talepleri nedeniyle hakemi editöre bildirin.

-Editör sorunlu biriyse “editörler kurulu”na bildirilebilir…

-Bu meslek reddedilmeyle ilgili bir meslektir…

-Kaliteli yayınlar hazırlamak yeterli değil… Stratejik olmak gerekiyor…

-Kısıtlı imkanları maksimum etkinlikle kullanmamız gerekiyor…

-İstanbul’daki Koç, Sabancı gibi üniversitelerin bütçeleri dudak uçuklatıcı… Araştırma şirketleriyle anket yapmak 40 bin dolar gibi bir maliyete neden oluyor… Bu gibi araştırma şirketlerine orijinal anketler önerileriyle gittiğinizde onların bu teklife olumlu yaklaşma ve verileri sizinle paylaşma imkânı da olabiliyor.

-Maliyetleri azaltmak için ortak para katkısı ile ortak anket de düşünülebilir…

-Kaynakları bir araya getirerek ortak yayın yapılabilir…

-Veri tanıtma makaleleri de bir farklı yol…

-Kendi kodlama sistemini geliştirme düşünülebilir…

-Kalabalık bölümlerde öğrencilerle anket… Survey experiment… Bu konularda psikoloji alanında çok çalışma yapılıyor…

-"Draft/taslak" çalışmanın internete konması halinde çalınması ihtimali üzerine bir soruya: “ABD gibi yerlerde insanlar mesleklerinden olabilecekleri korkusuyla pek tevessül etmez ama buraları bilemem…”

-Gönderilen dergilerden alakalı makalelere atıf vermek önemli… En azından genel açıklama yaptığınız kısımda literatürdeki çalışmalara örnek verirken atıf verilebilir… Birçok dergide bu konuya dikkat ediliyor…

-“Hepimiz insanız, bazıları kötü insan…”

-Sosyal medyada çalışmalarınızı alandaki iyi hocaları etiketleyerek paylaşın… Paylaşılan çalışmalar, paylaşılmayan çalışmalara göre daha fazla atıf alıyor…

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Son 1 Yılın Popüler Yayınları