Krizde iş fırsatları - Şule YÜCEBIYIK
Türkiye’de, parlak fikirleri olan ancak sermaye sahibi olamadıkları için kendi işlerini kurma hayalleri suya düşen binlerce girişimci var. Oysa dünyada Microsoft, Apple, UPS gibi çok sayıda dev şirketin temelinde, "fikir ile sermayenin işbirliği" olarak tanımlanan risk sermayesi (venture capital) modeli yatıyor.
Her fikir para etmez
Türkiye’de sayıları az da olsa risk sermayesi şirketleri, girişimcilere fırsat tanıyor. Bazı geniş ufuklu holdingler de bu yöntemi benimsemiş.
Ünlü bankacı Burhan Karaçam’ın kurduğu risk sermayesi şirketi Partnership’in ortağı Burak Gorbon, risk sermayesinin, fikir sahibi olana para verilmesi şeklinde değerlendirilmemesi gerektiğini belirtiyor.
İş planı çok önemli
Gorbon, bu yöntemle sermaye arayışına çıkacak olan girişimcilere şunları tavsiye ediyor; "Öncelik tabii ki piyasanın ihtiyaçlarına hitap edecek bir iş fikri bulmak. Ama daha da önemlisi, fikri bir iş modeline dönüştürmek. Kâr - zarar hesapları, fikrin hitap ettiği pazarın analizi vb. bilgiler iş planında yer almalı. İş planının en az altı ayda hazırlanacak, titiz ve detaylı bir çalışma olması gerekiyor. Son olarak da ekibin nitelikleri, tecrübesi, uyumu ve bu iş için gerçekten istekli ve hırslı olması çok önemli kriterler" diyor.
Gorbon, kendilerine başvuran girişimcilerin genellikle işi bir iş planı hazırlamadan geldiklerini, kısa yoldan zengin olma hayali kurduklarını bu nedenle geri çevrildiklerini ifade ediyor.
Firmanın kurucuları Ali Abhary ve Dave Dorner, 1996’dan bu yana çalıştıkları danışmanlık firmasından ayrılıp kendi işlerini kurmak için kollarını sıvadılar. Türkiye’de özellikle maç ve konser bileti edinmenin zahmetli bir iş olduğunu gören girişimcilerin aklına bu işi internet üzerinden yapmak geldi. Böylece "Biletix" doğdu.
Ali Abhary, bu iş için en az iki milyon dolarlık bir yatırım yapılması gerektiği ortaya çıkınca, kendilerine sermaye verecek şirket arayışına girdiler. Bir sürü şirketin kapısını çalan ama her seferinde "ortak değil, sahip olmayı" teklif eden sermaye sahipleriyle karşılaşan girişimciler, iş modellerini Koç Holding’e kabul ettirdiler.
Koç Holding’le ortak olan Biletix’te yönetim Ali Abhary ve Dave Dorner’da. Şirket, bir yılda 1.5 milyon bilet satarak tahminlerin çok ötesinde bir performans yakaladı. Abhary, genç girişimcilere öncelikle parlak bir iş fikri oluşturmaları ardından çok kapsamlı bir araştırma yapmalarını tavsiye ediyor. Abhary, girişimcinin sermayenin karşısında iyi bir iş planı ile çıkmasını, her türlü soruya yanıt verecek donanıma sahip olmasını öneriyor.
Telefon: 0212 287 28 50
Fax: 0212 287 28 54
Vakıf Risk Sermayesi
Telefon : 0 312 466 19 34 - 35
Faks : 0 312 466 19 36
www.vakifrisk.com.tr
Ladybird
www.ladybird.com
Crea - World
Tel: 0 212 335 84 84
Faks : 0 212 335 84 85
www.creaworld.com
İş Risk Sermayesi
Türkiye İş Bankası’nın çatısı altında Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve Sınai Yatırım Bankası’yla ortaklaşa kurulan şirket 200 trilyon sermayeye sahip.
Superonline
www.superonline.com/yardim/isbirligi.htm
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder