Swift and Humour: an Intellectual as a Political Figure / Swift ve Mizah: Siyasi Bir Karakter Olarak Entellektüel



Öz: Kamusal bir karakter olarak entelektüel kendi toplumunun siyasetinde önemli bir rol oynayan ve düşünce dünyasına katkıda bulunan bir bireydir. Entelektüel kimliği üretken ve topluma faydalı bir kimlik olarak tanımlamak her zaman zor olmuştur. Güliver’in Gezileri romanında Jonathan Swift zamanının siyasetini ve entelektüelin yerini, kime entelektüel dendiğini, niçin entelektüel olarak adlandırılmayı hak ettiğini sorgulamıştır. Güliver’in Gezileri romanı akademisyenlerin bilim dünyasının “sahtekâr” sözcüleri olarak tanımlandığı alternatif bir dünya kurgulamıştır. 

Lemuel Gulliver seyahat ettiği fantastik ülkelerdeki siyasi atmosferi analiz eden ve yorumlayan siyasi bir karakter olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma; Güliver’in Gezileri romanında entelektüellerin gerçek bilimsel bilgiyi siyasi olarak değiştiren kişiliklere nasıl dönüştüklerini ve bu değişimlerin nasıl bir siyasi ortam yarattığını sorgulamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada bu öğeler çağdaş siyasi terimler çerçevesinde yorumlanacak ve Foucault’nun güç kavramı ile Bakhtin’in kahkaha kuramı kapsamında çözümlenecektir. Aynı zamanda romanın Çek yazarlar Milan Kundera ve Franz Kafka ile Türk yazarlar Oya Baydar ve Aziz Nesin ile karşılaştırmalı bir okuması da sunulacaktır. 

Anahtar sözcükler: Kültürel Bencillik, Kimlik, Etnik Köken, Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

The Promised Land

 The Promised Land Ludvig Kahlen'in gerçek hikayesi... Bu hikayede kral adına bir koloni inşa etmek hedefiyle Danimarka fundalıklarını f...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."