Kitap Çevirisi: "Küçük İşletme: Başarıya Giden Japon Yolu"



Kitap Çevirisi: Küçük İşletme: Başarıya Giden Japon Yolu
Yazarlar: D. V. Maslov, E.A. Belokorovin
Çeviren: Muhammet Negiz

«Малый бизнес: японский путь к успеху» автора Д. В. Маслов, Э. А.Белокоровин
Книга представляет собой отчет авторов о результатах обучения по «Президентской программе подготовки управленческих кадров для народного хозяйства РФ» и стажировки в Японии. В книге отражены мировые тенденции развития малого и среднего предпринимательства, описаны принципы построения систем менеджмента качества и разработки стратегий совершенствования бизнеса. Широко представлен опыт ведущих компаний Японии, их подходы и методы повышения конкурентоспособности. Авторы приводят собственный опыт реализации программ улучшения качества на малых предприятиях России. Книга рассчитана на руководителей малых и средних предприятий, молодых предпринимателей, студентов экономических специальностей вузов.

D. V. Maslov ve  E.A. Belokorovin tarafından kaleme alınan "Küçük İşletme: Başarıya Giden Japon Yolu" isimli kitap, Rusya Federasyonu ulusal ekonomisi için yönetici kadroların hazırlanması programı ve Japonya'da gerçekleştirilen staj kapsamında elde edilen verilerin bir raporu konumundadır. Kitapta küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin gelişim eğilimleri ortaya konmuş ve kalite yönetim sisteminin oluşturulması ve son olarak da işin mükemmelleştirilmesine yönelik stratejilerin hazırlanması için ilkelerin altı çizilmiştir.  Japonya'nın öncü şirketlerinin rekabet edebilirliği artırma konusundaki tecrübeleri , yaklaşımları ve yöntemleri geniş bir şekilde okurların istifadesine sunulmuştur.  Yazarlar, kalitenin iyileştirilmesi programının gerçekleştirilmesi konusunda Rus küçük işletmelerinin kendi tecrübesini incelemiştir.  Eser, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin yöneticilerine,  ekonomi-yönetim uzmanlık alanlarında eğitim gören üniversite öğrencilerine hitap etmektedir.  

Çeviri devam etmektedir...
Muhammet Negiz

İÇİNDEKİLER
BÖLÜM 1.
 İŞ KALİTESİ YÖNETİMİ…………………………………………………………….

1.1.Çağdaş girişimciliğin felsefesi……………………………………………
Toplam Kalite Yönetimi, Süreç Yaklaşımı, Product out ve market in iş modeli, iç müşteri konsepti, Sovyet kalite okulu, Deming’in 14 ilkesi, Hoshin Kanri, memnuniyet aynası

1.2.Müşteri taleplerinin memnuniyeti………………………………………………………..
Kano modeli, sadakat, sürekli müşterilerin sayısını artırma, müşterilerinin gidişinin sebepleri, ürünün 10 P değerleri, bire bir pazarlama, veri tabanlı pazarlama, RFM Analizi

1.3.İş Sürecinin Kalite Optimizasyonu………………………………………………………..
PDCA ve SDCA döngüleri, mükemmelleşme, Kaizen, kalite çemberleri, 7 basit kalite kontrol yöntemi,: kontrol listesi, katmanlaşma, Pareto diyagramı, Ishikawa diyagramı, histogram (çubuk grafik), yayılma diyagramı, Shewhart kontrol kartları

BÖLÜM 2.
İŞ MÜKEMMELLEŞTİRME STRATEJİSİ……………………………………………

2.1.Kalite alanındaki ödüller…………………………………………………………………………
Deming Ödülü, Malcolm Baldrige Ulusal Kalite Ödülü, Avrupa Kalite Ödülü, Japon Kalite Ödülü: Kriterler ve model, yarışmanın aşamaları, Rusya Kalite Ödülü

2.2.Şirketlerin Özdeğerlemesi………………………………………………………………….
Özdeğerleme için iki yaklaşım, Tito Konti tanısal özdeğerlendirmesi, Jens Dalgaard ve Jim Clemmer özdeğerlendirme yöntemleri, işlevsel yönetim değerlendirme modeli: kriterler, yöntem ve özdeğerlendirme.

2.3.Standart karşılaştırma veya Benchmarking…………………………………………………
Benchmarking’in tarihsel gelişimi, temel türler, davranış mekanizması ve benchmarking projelerinin evresi, aralıksız standart karşılaştırma yöntemi.

BÖLÜM 3.
EDİNİLEN BİLGİ VE  TECRÜBENİN  RUS İŞLETMELERİNDE UYGULANMASI

3.1.Morservice isimli ticari firmada yönetim sistemleri reformu………………………………….
Japon Kalite Ödülü kriterlerine göre yönetim faaliyetlerinin değerlendirilmesi, yönetimin olgunluk düzeyinin analiz edilmesi, yönetim sisteminin reformu: organizasyon yapısının optimizasyonu, IDEF/0’a göre yönetimin karar alma sürecini işlevsel modelleme, işletmede yönetim karar alma düzeninin standardizasyonu.

3.2.”Solombal” isimli  restoranın iş sürecinin iyileştirilmesi için özdeğerlendirme uygulanması……………………………………………………………………………………………
Yönetimin değerlendirilmesinin işlevsel modeli temelinde hızlı değerlendirme, özdeğerlendirme sürecine çalışanların ilgisi, öncelikli iyileştirme alanlarını bulma, yönetim sisteminin iyileştirilmesi için faaliyet planının hazırlanması, iyileştirme dinamiklerinin analizi

3.3. “Snejok” taksi işletmesinde benchmarking projesinin hazırlanması ve yürütülmesi……
Benchmarking unsurlarının belirlenmesi, kıyaslanacak olan işletmenin iş sürecinin analizi, projenin gerçekleştirilmesindeki kısıtların belirlenmesi, taksi siparişlerinin kabul edilmesi  ve işlenmesi sürecinin reformu, müşteri ve sunulan hizmetlerin kalitesinin artırılmasına odaklı kurumsal kültürün şekillendirilmesi.

Uygulamalar…………………………………………………………………………………………

Uygulama 1. Japonya’nın küçük ve orta büyüklükteki kalite alanında lider olan işletmelerinin tecrübesi………………………………………………………………………………………………
Farklı yıllarda Japon Kalite Ödülü’nü almaya hak kazanmış küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin yönetim kalitesini yükseltmek için gerçekleştirdiği faaliyetlerden uygulama örnekleri.

Uygulama 2. Japon Kalite Ödülü’nün değerlendirme kategorilerinin içeriği………………….
Japon Kalite Ödülü’nün 6 temel değerlendirme kriteri ve 23 değerlendirme grubunun içeriği.

Uygulama 3. Japon Kalite Ödülü’nün kriterlerine göre özdeğerlendirme anketi…………………
Japon Verimlilik ve Sosyo-ekonomik Kalkınma Merkezi (JPC-SED) uzmanları tarafından Japon Kalite Ödülü kriterleri esas alınarak özdeğerlendirme için organizasyonun yöneticilerine yöneltilen sorulardan oluşan anket.

Uygulama 4. Yönetim değerlendirmenin işlevsel model kriterlerinin içeriği……………………..
Japon Kalite Ödülü’nün 5 kriteri ve 23 değerlendirme grubunun içeriği.

Uygulama 5. Yönetim değerlendirmenin işlevsel modeli kriterlerine göre hızlı değerlendirme için sorular…………………………………………………………………………………………..
Yönetim değerlendirme işlevsel modelinin 25 değerlendirme kategorisine uygun olan, yönetim sisteminin öztanılaması için 25 soru.

Uygulama 6. Organizasyon süreçlerinin sınıflandırma şeması…………………………………
Amerikan Verimlilik  ve Kalite Merkezi’nin (APQC) süreçlerinin Japon Verimlilik ve Sosyo-ekonomik Kalkınma Merkezi’ni (JPC-SED) yorumlamasına konumlanmış sınıflandırma şeması.


ÖNSÖZ
Bu kitabı yazma fikri Japonya’da staj yaparken Rusya’da yaygın bir şöhret kazanan “Rusya Federasyonu ulusal ekonomisi için yönetici kadroların hazırlanması programı”  çerçevesinde ortaya çıktı. Yükselen güneş ülkesi henüz 80’lerin ortasında XXI. Asra adım attı ve “Made in Japan” işareti tüm dünyada yüksek kalitenin ve müşterinin iyi tercihinin sembolü oldu. Ancak, “Japon Malı” ibaresinin düşük kaliteli ve kötü ürün anlamına geldiği zamanlar da henüz unutulmadı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

Tez Yazımı ve Atıfların Önemi

Tez Yazımı ve Atıfların Önemi Marta Estruch'un Sunumu için  TIKLAYINIZ Prof. Dr. Tülay İlhan Nas'ın Sunumu için  TIKLAYINIZ Derya So...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."