Trumbo (2015) Filmi ve Senatör McCarthy



Trumbo (2015) Filmi ve Senatör McCarthy 

Yetenekli senaryo yazarı Dalton Trumbo'nun hayat hikayesinden kesitler taşıyan filmde; 1940 döneminde başlatılan komünistlere yönelik cadı avı ve bu sebeple Hollywood'daki pek çok yıldız ismin başlarının belaya girmesi perdeye taşınacak. Kara listede tepelerde yer alan Trumbo'nun öyküsü, Roach'ın ellerinde mizah yönünü de kaybetmeden anlatılacak gibi görünüyor.

Senatör McCarthy“Devlette her yere kızıllar sızmış” diyerek, elinde tuttuğu ve devlette görevli komünistlerin isimlerinin yazılı olduğunu söylediği bir listeyle ortaya atılınca tam bir paranoya yaşanmaya başlamıştı ABD’de…
Hemen her alandan ‘sol’ eğilimli bilinenler tasfiye edilmiş, bazıları hapislere gönderilmiş, Kongre’de kurulan ‘Amerikan Karşıtı Faaliyetler Komitesi’ ülkede kimlerin ‘Sovyet casusu’–hatta potansiyel Sovyet casusu- olduğunu araştırma çabasına girmişti.

‘Solcu’ bilinen isimler, sanatçılar, bürokratlar Komite önüne çağrılıyor ve kendilerinden ‘komünist’ olduğunu bildikleri dostlarının isimlerini paylaşmaları isteniyordu.
Hollywood’tan silindir gibi geçti Komite; ‘Trumbo’ filmini (2015) izleyenler anlatmaya çalıştığımı biliyor olmalı.

 

Yıllar sonra, McCarthy’nin kameralara karşı salladığı kağıdın kuru temizlemeciye teslim ettiği giysilerle ilgili makbuz olduğu öğrenilince şok yaşanmıştı; adamın elinde iddialarını destekleyecek hiçbir bilgi ve belge yoktu.Tam bir ‘cadı avı’ yaşandı ABD’de.
Bugün o dönemi unutmaya çalışıyor Amerikalılar. 
Kaynak:
Koru, F. (2018). Akıl tutuldu mu tutulur; iyi tanıdığımız bir ülkenin tarihinden örnekler…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

Tez Yazımı ve Atıfların Önemi

Tez Yazımı ve Atıfların Önemi Marta Estruch'un Sunumu için  TIKLAYINIZ Prof. Dr. Tülay İlhan Nas'ın Sunumu için  TIKLAYINIZ Derya So...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."