Mustafa Özel- Halepli Covey'in Yönetim Felsefesi
Stephen Covey, 12. yüzyılda yaşamış olsaydı, muhtemelen Bahr'ül-Fevâ'id isimli siyasetnâmeyi yazardı diyen Şehir Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özel, bu esere göre hükümdarlığın şartlarını sıralıyor:
*Dua
*Sadaka
*Azim
*Açıklık
*Şefkat
*Sevgi
*Rıza ve Doğruluk
*Adalet
*Bilginlerle İstişare
*Zulümden Sakınmak
Stephen Covey ismi ile tanışmamızı sağlayan Mustafa Özel, kendine has üslubu ile anlatmaya devam ediyor. Covey'in asıl şöhretini kazandığı kitabı olan "Etkili İnsanların Yedi Alışkanlığı" başlıklı 1989 tarihinde basılan eserinden önce, 1970 yılında insanlar arası ilişkilerin manevi köklerine eğilen Spiritual Roots of Human Relations (1970) başlıklı kitabını yayımladığını ve bunun akabinde de 1982 yılında İlahi Merkez (Divine Center) başlıklı eserini okuyucularına sunduğunu belirtiyor. Küresel yönetim gurusu olarak ün salmasından sonra ise eserleri dünya çapında, kırk farklı dilde basılmış olan Covey'in insanlığın evrensel değer sistemini oluşturan yedi alışkanlığından birincisinin "proaktif" olmak olduğu belirtiliyor. Yani, "olayların gelişme seyrini önceden kestirmeye çalışıp, atik davranmak; reaktif/tepkici olmamak!"
Dr. Özel, Covey'in ikinci önemli kitabının İlke Merkezli Liderlik olduğunu ifade ediyor. Orada etkici liderin özelliklerinin ise şu sekiz niteliğe sahip olduğu belirtiliyor:
*Kesintisiz öğrenim
*Hizmet yönlü olmak
*Pozitif enerji yaymak
*İnsanlara inanmak
*Dengeli hayat sürmek
*Hayatı serüven saymak
*Birbirini kuvvetlendirmek (sinerji)
*Madden ve manen yenilenmek
Detaylar için Şehir Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özel'in Derin Ekonomi dergisinin Ocak 2019 sayısında (s. 166-168) kaleme aldığı "Halepli Covey'in Yönetim Felsefesi" yazısını okuyabilirsiniz.
Yararlı olması dilekleriyle...
Muhammet Negiz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder