AHİLİKLE İLGİLİ ESERLER


 


AHİLİKLE İLGİLİ ESERLER

Adalet, Dürüstlük ve Bereketin Temsilcisi Ahiler

Selçuklu, Anadolu Beylikleri ve Osmanlı topraklarında oldukça etkili olan Ahiler, Anadolu’nun pek çok şehir, kasaba ve köyünde, yol geçitlerinde, ıssız dağ başlarında kurdukları zaviyelerde gerçekleştirdikleri faaliyetlerle toplumsal dayanışmanın, cömertliğin, iyi ahlâkın, yardımlaşmanın ve kardeşliğin sembolü olmuşlardı. Ahiler, sadece toplum huzurunun sağlanması bakımından değil, yeni fethedilen bölgelerin Türkleşmesi ve İslamlaşması, yerleşime açılması, yıkılan köprülerin, hasar gören dere yataklarının, kuyuların ve köprülerin tamiri gibi topluma dönük pek çok işin baş mimarıydılar. Ahiler Moğol İstilası sırasında Anadolu’da Türk direnişinin sembolü olmuşlar, Osmanlı Devleti’nin kuruluş sürecine doğrudan katkı sağlamışlardı. Ahiler gündüz çalışmışlar, genellikle siyasî kaygı taşımayan bir hayat sürmüşler, kazançlarının bir kısmını zaviyeleri için harcamışlar, önemli bir kısmını da yoksullara dağıtmışlardı. Bu kitap, Ahi Teşkilatı’nın kurulması, tarihsel gelişimi, teşkilat yapısı, fütüvvet erbabının ve ahilerin sahip oldukları erdemleri ana hatlarıyla ele alan bir çalışma olarak, Ahi Teşkilatı’nın daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamaktadır.

Yazarı: Haşim ŞAHİN

Yayıncı: Erdem Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2021


Bir Anadolu Efsanesi: AHİ EVRAN (Eşyaya Teslim Olmayan Ahlak: AHİLİK)

Ahi Evran, hayatı hakkındaki bilgilerimiz sis perdeleri arasında gizli olmasına rağmen yedi-sekiz asır öncesine ciddi izler bırakan ender şahsiyetlerden biridir. Onun hayatına dair sahih bilgi ve belgelere dayanmaksızın birtakım tahmin ve çıkarımlardan ibaret kurmaca bir hayat hikayesi oluşturuluş, bu da ne yazıkki geniş kitlelerin yanı sıra bilimsel çevrelerde de kabul görmüştür. Bu kitapta Ahi Evran'ın gerçekte kim olduğu ,"aslında kim olmadığı" zemininden yola çıkılarak tespit edilmeye çalışılmış ve Ahi Evran'ın hayatı, eldeki sınırlı belgere ve kaynaklara dayalı olarak bilimsel temellere oturtulmaya çalışılmıştır.

Yazarı: M.Fatih KOKSAL

Yayıncı: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlük Matbaası

Yayın Yeri: Sivas

Yayın Yılı: 2021


Uluslararası "Ahilik Anlayışı ile Hayata Dokunuş" Sempozyumu Özetler Kitabı

Yazarı: Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin ÇINAR (ed.)

Yayıncı: İstanbul Ticaret Odası Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2021

 İlgili Dosyalar


Anadolu'nun Üç Ulu Ereni Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli ve Ahi Evran

Yazarı: Doç. Dr. Cafer ÖZDEMİR (ed.)

Yayıncı: Paradigma Akademi

Yayın Yeri: Çanakkale

Yayın Yılı: 2021


Ahi Evran Nedenler Üzerine

Sultan Alâeddin’in aşçılığını yapan Hasan, rüyasında gördüğü üç olayı gerçek hayatta yaşamaya başladığını fark eder ve bunun nedenlerini arar.

Yazarı: Ramazan ŞEN

Yayıncı: Kutlu Yayın Evi

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2021


Ahî Evran Ahîlik: Fütüvvet Ve Fütüvvetnâmeler

Ahilik Teşkilatı, Türk’e has değerleri en mükemmel şekilde korumuş, insana değer vermiş, onun sağlık, huzur ve iyi şartlar içerisinde yaşaması için çalışmıştır.
Göktürk Kitabeleri; Türk milletine, o günün şartları içerisinde Çin kültüründen korunmasını emrediyordu. Ahi Evran ve Ahiler de Türk kültürünü oluşturan değerleri koruyup geliştirdiği gibi, bu vazifeyi gelenek haline getirmiştir. Bu gelenek, günümüzde de milli ve manevi hassasiyete sahip çoğunluk tarafından devam ettirilmektedir.
Türklerin, Türkistan’da, Anadolu’da, Kafkaslar’da ve Balkanlar’da inşa ettikleri kültür ve medeniyet, tarihin en insani, en adil ve en üstün medeniyetlerinden biridir. Asırlar öncesindeki o medeniyeti ve idare tarzını, babalarından dedelerinden dinleyen, şimdilerde başka medeniyet ve yönetimler altında yaşayan insanlar, hasretlerini dile getiriyorlar. İnsanlarımızın bir kısmı, Türklerin yarattığı kültür ve medeniyetin farkında olmayabilir. Onlar; medeniyetimizin, dünya insanlığının ortak üretimi olduğunu düşünüyor olabilirler. Gözlemci, tahlilci, araştırmacı bir tabiata sahip olanlar, işin farkındadır ve değerlerimizin korunması ve bozulmadan yaşatılması için Göktürk Hakanı Bilge Kağan gibi çağrıda bulunmaktadır.
Ahilik prensipleri, Orta Çağ'da Türk Rönesans'ı olarak anılıyor, takdir ediliyordu. O prensipler, günümüzde yeni Türk Rönesansının temel taşlarını teşkil edecek değerlerimizdir. Prof. Dr. Mehmet Kaplan’ın ifadesiyle; ‘Balık için deniz ne ise, Türk milleti için de içinde yaşadığı, yaşattığı ve geliştirdiği kültür de odur.’
Türk milletinin asli hususiyetlerinden oluşan Ahilik anlayışını çağın şartları ile yoğurarak geliştirmek suretiyle Türk Rönesansı’nı gerçekleştirmemiz gerekiyor. İlk adım olarak Ahi Evran’ı, Fatıma Bacı’yı ve Ahileri tanımalıyız Eski bir Türk atasözüdür: ‘Biliyorsanız öğretiniz. Bilmiyorsanız öğreniniz!’

Yazarı: Oğuz ÇETİNOĞLU

Yayıncı: Bilgeoğuz Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2021


Çocuk Yüreklerde Ahi Evran

Hacı Bektaş Velî bir halk lideri, inanç önderidir. O, Türk Milleti nazarında bir evliyadır ve bir Horasan Ereni'dir. Ahî Evren hem bir sanatkârdır ve hem de bir inanç önderidir. O da Türk Milleti nazarında bir dahidir ve bilge bir kişidir.

İşte bütün bundan dolayı Türk Milleti, yaptıklarını da göz önüne alarak Ahî Evren'i bir efsane haline getirmiştir. Hakkında menkıbeler türetmiş ve hikâyeler anlatmıştır. Onun hakkında anlatılan menkıbe ve hikâyeler sekiz yüz yıldır gönülden gönüle gitmiş, dilden dile anlatılmıştır.

Biz de bu geleneğe uygun olarak, Ahî Evren'in efsanevi hayatını size anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü bir bilge kişinin söylediğine göre; “İnsanoğlu hem bilgedir hem tuhaftır. İnsanca yaşaması için mantık kadar duyguya, bilim kadar efsanelere de muhtaçtır.” 

İbrahim AFATOĞLU

Yazarı: İbrahim AFATOĞLU

Yayıncı: Dorlion Yayınevi

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2021


Ahi Evran'dan Öğüt Dolu Atasözleri

Yazarı: Zafer İŞÇİ

Yayıncı: Analiz Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2021


Ahi Evran

Yazarı: Hakan SARI - Yusuf KOŞAR

Yayıncı: Ihlamur Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2021


Ahi Evran Ve Ahilik - Doğumunun 850. Yılı Anısına

Yazarı: Mustafa GÜÇLÜ

Yayıncı: Ankara

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2021


Sosyal ve Siyasi Boyutlarıyla Ahi Evren-Mevlana Mücadelesi

Bu çalışmada Ahi Teşkilâtı’nın baş mimarı olan büyük halk filozofu ve fikir adamı Ahi Evren diye bilinen Hace Nasirü’d-din Mahmud hakkında yeni bulgu ve bilgiler sunulduktan sonra, bu yeni bulgu ve bilgiler ışığında latifeleriyle tanınan Nasreddin Hoca ile lâkabı Nasiru’d-din olan Ahi Evren’in aynı kişi oldukları gösterilmektedir. Böylece Anadolu Selçukluları devrinin bir ünlü, fikir ve aksiyon adamının gerçek kişiliği su yüzüne çıkarılmış ve etrafındaki esrar perdesi aralanmış bulunuyor. Bu çalışmadan sonra bu alanda yürütülecek olan araştırmalar ve çalışmalar ile Filozof Nasreddin Hoca gerçek yönü ve fikirleri ile yeniden gündeme gelecektir. Ahi Evren Şeyh Nasirü’d-din Mahmud’un "Letâif-i Hikmet" ve "Letâif-i Gıyasiyye" adlı eserlerindeki birtakım lâtife ve hikâyelerin halk arasında Nasreddin Hoca Lâtifeleri olarak yer aldığı ve bazı Nasreddin Hoca Lâtifeleri’nin de Ahi Evren Nasirü’d-din Mahmud’un eserlerindeki anlatımlardan ve yorumlardan alındığı veya hayatından izler ihtiva ettiği gösterilmektedir. Tabii 700 senelik zaman süreci içinde halk muhayyilesinin ortaya koyduğu pek çok hikâye ve anekdotların Nasreddin Hoca’ya nisbet edildiği de gözlenmektedir. Nasreddin Hoca’nın Ahi Evren Hace Nasirü’d-din Mahmud olduğu ve onun da eserlerinin ortaya çıkması ve bu eserlerin sahibi olarak hayat hikâyesinin de aydınlatılması ve gerçek şahsiyetinin tanınması ile Nasreddin Hoca’ya nisbet edilen şeyleri tanıma ve belirleme imkânı doğmaktadır. Nasreddin Hoca’nın lâtifelerinin aslında meşâyıh menakıb-nameleri türünde bir eser olduğu ve bu lâtifelerin Ahi Hace Nasiru’d-din’in hayat hikâyesi ile ilgili izler taşıdığı ve onun hayat hikâyesini detaylandırdığı görülmektedir. Böylece lâtifelerin Türkiye Selçukluları devrinin sosyal ve kültürel olaylarına ne şekilde açıklık getirdiği belirtilmektedir. Bu eserde tarihin karanlıklarına terkedilmiş bir bilge kişi olan Ahi Evren Hace Nasirü’d-din Mahmud’un çağdaşı olan Mevlânâ Celâlü’d-din-i Rumî, etrafındakiler ve devlet adamları ile ilişkileri açıklanmaktadır.

Yazarı: Prof. Dr. Mikail BAYRAM

Yayıncı: Çizgi Kitapevi

Yayın Yeri: Konya

Yayın Yılı: 2020


Ahilik Kitabı

Sekizinci yüzyıldan başlayarak Anadolu'da ortaya çıkan ve bir süre sonra Osmanlı Devleti'nin kurulmasında önemli rol oynayan ahîlik hem dinȋ hem de toplumsal bir teşkilâttır. Kardeşim anlamına gelen Arapça “ahȋ” kelimesinden geldiği kabul edilen bu ifadenin Türkçe'deki “akı-cömert”den türetildiği kabul edilir. Temel kaideleri Kur'an'a ve Hz. Peygamber'in sünnetine dayandırılan Ahîlik teşkilâtının Anadolu'da kurulmasında, zamanla toplumsal, iktisadî ve siyasî yapılanmaya dönüşen fütüvvet teşkilâtının büyük tesiri vardır. İslâm'ın ilk asrından itibaren görülmeye başlayan fütüvvet teşekkülleri içinde 9. yüzyıldan itibaren de esnaf birlikleri ortaya çıkmıştır. Başka bölgelerde mensuplarına civanmerd, ayyâr, fetâ gibi isimler verilen fütüvvet ülküsünün, İslâm'ın yayılmasına paralel olarak Suriye, Irak, İran, Türkistan, Semerkant, Endülüs, Kuzey Afrika ve Mısır'da esnaf ve sanatkârlar arasında yaygın olduğu bilinmektedir. Türkler, İslâmiyet'i kabul etmeleri ve Anadolu'ya yerleşmeleriyle birlikte fütüvvet ülküsünü benimseyip kendilerine has yiğitlik, cömertlik ve kahramanlık vasıflarıyla süslemişlerdir. Selçuklu asrında Anadolu'da Ahîliğin kurucusu olarak kabul edilen Ahî Evran'ın bu teşkilatın Anadolu'ya kök salmasında ve gelişmesinde büyük rolü olmuştur. Osmanlı'nın kuruluşunda adı hemen akla gelen âlim ve mutasavvıf Şeyh Edebâli de ahî şeyhlerindendir.

Yaşar Çalışkan'ın konu ile ilgili çalışmalarını bir bütünlüğe kavuşturan Ahîlik Kitabı aynı zamanda ahîlikle ilgili bir el kitabı vasfına da sahip bir eser. Ahîliğin kısa tarihçesi, prensipleri, hayata-topluma akseden uygulamaları yanında başta Ahî Evran olmak üzere ahîliğe tarih içinde hizmet edenler, ahîliği anlatan kitaplar, kurdukları vakıflar, esnaf ve sanatkârlara ait nüktelerin edebiyata aksedişi ve ahîliğin çöküşü gibi konular yer almaktadır. Ayrıca Konya Yusuf Ağa Kütüphanesi'nde bulunan yazma bir Fütüvvetname metninin sadeleştirilmiş ve okurlarımızın daha çok istifade edebilmeleri için açıklamalarla zenginleştirilmiş anlatımı yanında bu metin, son bölümde çeviri yazı olarak yer almaktadır.

Yazarı: Yaşar ÇALIŞKAN

Yayıncı: Büyüyen Ay Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2020


5. Uluslararası Ahilik Sempozyumu Bildiriler Kitabı (2 cilt)

“Osmanlı Klasik Çağı Sonlarından Cumhuriyet’e Kadar Ahilik”

XIII. yüzyıldan itibaren dinî-ictimai hayatımızı derinden etkileyen “Ahilik”, Türk-İslam medeniyetine pek çok alanda katkı sağlamış bir teşkilattır. Temelinde iş ve meslek ahlakının kazandırılmasına yönelik bir gaye bulunmasının yanı sıra millet olma şuurunun pekişmesine önemli katkılar sağlayan Ahilik, hiç şüphesiz Türk-İslam Medeniyetinin önemli ve incelenmesi gereken müesseselerinden biridir.

Bu öneme binaen, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın himayeleriyle Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörlüğü olarak 2017 senesinde “XIII. Yüzyıla Kadar Türk ve İslam Dünyasında Ahiliğin Temelleri”, 2018 senesinde “XIII-XVI. Yüzyıllarda Ahilik” başlıklarıyla iki sempozyum düzenlenmiş ve bu bilgi şölenlerinde sunulan bildiriler ikişer ciltlik kitaplar hâlinde neşredilerek ilim âleminin istifadesine sunulmuştur. Elinizde bulunan bu kitap da Üniversitemiz ev sahipliğinde bir seri hâlinde düzenlenmekte olduğumuz sempozyumların üçüncüsünde sunulan bildirilerden oluşmaktadır. “Osmanlı Klasik Çağı Sonlarından Cumhuriyet’e Kadar Ahilik” başlığıyla 03-05 Ekim 2019 tarihleri arasında hem nicelik hem de nitelik itibarıyla oldukça memnuniyet verici bir düzeyde gerçekleşen bu sempozyumda gerek yurt dışından gerekse yurdumuzun değişik illerinden teşrif eden katılımcılar tarafından toplam 44 bildiri sunulmuş ve sunulan bu bildirilerin tamamı bildiri kitabımız içerisinde yer almıştır.

Sempozyumun düzenlenmesinden bildiri metinlerinin basımına kadarki süreçte değerli katkıları bulunan Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan başta olmak üzere, Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Sayın Necmetin Erkan’a, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’e, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Başkanı Abdülkadir Akgül’e ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya, düzenleme kurulundaki arkadaşlarımıza, bilim kurulundaki saygıdeğer akademisyenlere ve hepsinden önemlisi bildiri sahibi kıymetli bilim insanlarına teşekkür ederiz.

Yazarı: Prof. Dr. Ahmet GÖKBEL, Prof. Dr. Ahmet GÜNDÜZ, Doç. Dr. Ahmet DOĞAN, Öğr. Gör. İsmail KASAP, Öğr. Gör. Fatih ÇİL (ed.)

Yayıncı: Sarıyıldız Ofset

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2020


6. Uluslararası Ahilik Sempozyumu Bildiriler Kitabı

“Ahiliğin Günümüze Yansımaları”

XIII. yüzyıldan itibaren dinî-içtimai hayatımızı derinden etkileyen “Ahilik”, Türk-İslam medeniyetine pek çok alanda katkı sağlamış bir teşkilattır. Temelinde iş ve meslek ahlakının kazandırılmasına yönelik bir gaye bulunmasının yanı sıra millet olma şuurunun pekişmesine önemli katkılar sağlayan Ahilik, hiç şüphesiz Türk- İslam Medeniyetinin önemli ve incelenmesi gereken müesseselerinden biridir.

Bu öneme binaen, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın himayeleriyle Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörlüğü olarak 2017 senesinde “XIII. Yüzyıla Kadar Türk ve İslam Dünyasında Ahiliğin Temelleri”, 2018 senesinde “XIII-XVI. Yüzyıllarda Ahilik”, 2019 senesinde “Osmanlı Klasik Çağı Sonlarından Cumhuriyet’e Kadar Ahilik” başlıklarıyla üç sempozyum düzenlenmiş ve bu bilgi şölenlerinde sunulan bildiriler ikişer ciltlik kitaplar hâlinde neşredilerek ilim âleminin istifadesine sunulmuştur. Elinizde bulunan bu kitap da Üniversitemiz ev sahipliğinde bir seri hâlinde düzenlenmekte olduğumuz sempozyumların dördüncüsünde sunulan bildirilerden oluşmaktadır.

“Ahiliğin Günümüze Yansımaları” başlığıyla 22-23 Ekim 2020 tarihleri arasında pandemi şartlarına rağmen oldukça memnuniyet verici bir düzeyde gerçekleşen bu sempozyumda katılımcılar tarafından toplam 41 bildiri sunulmuş ve sunulan bu bildirilerin 33’ü kitabımız içerisinde yer almıştır.

Sempozyumun düzenlenmesinden bildiri metinlerinin basımına kadarki süreçte de- ğerli katkıları bulunan Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan başta olmak üzere, Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Sayın Necmetin Erkan’a, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’e, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Başkanı Abdülkadir Akgül’e ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya, düzenleme kurulundaki arkadaşlarımıza, bilim kurulundaki saygıdeğer akademisyenlere ve hepsinden önemlisi bildiri sahibi kıymetli bilim insanlarına teşekkür ederiz.

Yazarı: Prof. Dr. Ahmet GÖKBEL, Prof. Dr. Ahmet GÜNDÜZ, Doç. Dr. Ahmet DOĞAN, Öğr. Gör. İsmail KASAP, Öğr. Gör. Fatih ÇİL (ed.)

Yayıncı: Sarıyıldız Ofset

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2020


Fütüvvet-Name-i Esrar ve Ahilik

Mesnevi nazım biçimi ile kaleme alınan Esrâr Dede Fütüvvet-nâmesi, yüz yetmiş yedi beyitten oluşan, ilk bakışta hemen kendini ele vermeyen ve her beyti derin anlamlar içeren önemli bir eserdir.

Kendi türünde, yazıldığı çevre ve dönemin önemli manzum metinlerinden birisi olarak kabul edilen Esrâr Dede Fütüvvet-nâmesi, geçmişten günümüze kadar devam edegelen Ahîlik geleneğinde önemli bir yere sahiptir.
Ahilikle ilgili olarak bazı önemli bilgilerin de yer aldığı elinizdeki bu eserde, Esrar Dede Fütüvvet-nâmesi'nin her beyti günümüz Türkçesine aktarılarak okuyucuların istifadesine sunulmuştur.
Esrar Dede Fütüvvet-nâmesi'nin, topluma faydalı, gayretli, vefalı, edepli, ahlaklı ve alperen tipi ideal bir nesil yetiştirme amacı ile kaleme alındığı anlaşılmaktadır.

Yazarı: Mustafa GÜNEŞ

Yayıncı: Gelenek Yayıncılık

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2020


Osmanlıda Okçuluk ve Ahilik Ritüelleri

Yazarı: Mehmet Türkmen - Abdullah Doğan

Yayıncı: Gazi Kitabevi

Yayın Yeri: Ankara


Ahi Evren Tasavvufi Düşüncenin Esasları

Anadolu Selçukluları devrinin en güçlü ve çok yönlü fikir ve aksiyon adamlarından biri olan Ahî Evren (Şeyh Nasîrüddin Mahmûd), Ahî teşkilâtının kurucusu olarak da bilinmektedir. Onun şahsiyeti, ilmî ve fikrî yönü asırlarca meçhul kaldığı gibi eserleri de hayatı ile birlikte tarihin karanlıklarında unutulmaya mahkûm edilmiştir. Bunun en önemli sebebi Anadolu’da uzun süre devam eden Moğol iktidarının yarattığı ve sürdürdüğü ağır siyasi ve fikrî baskıdır.

Bu eser Ahî Evren’in, “Tebsıratü’l-mübtedî ve tezkiretü’l-müntehî” adlı eserinin tercümesidir. Asırlardan beridir muhtelif ilim adamlarına mâl edilen bu eser, yedi asırdır Anadolu’daki tekke ve zâviyelerde en çok okunan ve tanınan bir eser olmuştur. Tasavvufi dünya görüşünü çok özlü bir şekilde ve basite indirgeyerek sunan bir eserdir. Bu özelliği ile hacimce küçük fakat muhtevaca doyurucudur. Daha çok kısa adı olan “Tebsıra” diye tanınmıştır. Ahî Evren’in bu eserinin tercüme edilerek yayımlanması ile Ahî Evren de ilk kez eserleri ile tanıtılmış olacaktır.

Yazarı: Prof. Dr. Mikail BAYRAM

Yayıncı: Diyanet Vakfı Yayınları

Yayın Yeri:

Yayın Yılı: 2020


İktisadi Ve İdari Yönleriyle Ahilik

Ebedi bir vatan özlemiyle Anadolu'yu yurt edinmek için gelen Türkler, bölgede iktisadi yapının ve ticaretin tümüyle gayrimüslimlerin tekelinde olduğunu gördüler. Bu tekeli kırabilmek ve ebedi kalacakları yeni topraklarda kök salabilmek için iktisadi açıdan gelişmeleri ve bu yapıyı daimî kılacak idari bir örgütlenmeye sahip olmaları gerekiyordu. Bu yüzden asıl iş şimdi başlamıştı...

Ahilik, Türk-İslam kimliğini esnaf ve sanatkârlıkta yaşatan ve Türklerin iktisadi gelişimlerini mümkün kılan idari yapılanmanın adıydı.

Yazarı: Prof. Dr. Ali ERBAŞI

Yayıncı: Nobel Akademik Yayıncılık

Yayın Yeri:

Yayın Yılı: 2020


Ahilik Ve Değer Eğitimi Modeli ''Adem''

Ahilik Sistemi, dünya kültür ve medeniyet birikimine önemli katkılar sunmuş olan Müslüman Türk toplumunun bıraktığı mirasın önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Batılı paradigmalara göre biçimlenen değer eğitimi model ve uygulamaları, modern dönemde yaşanan değerler sorununa maalesef çözüm sunamamıştır. Bu nedenle etkin bir değer eğitimi modeli ortaya koyabilmek hem ülkemiz hem de insanlık açısından günümüzde daha önemli hale gelmiştir.

Yüzyıllar boyunca ortaya koyduğu uygulamalar ile başarısı tescillenmiş Ahilik sistemi ve değer eğitimi modeli, günümüz değer eğitimi sorunlarına çözüm sunabilecek potansiyele sahiptir. Bu eserin temel amacı, Ahilik sisteminin değer eğitimi uygulamalarına ilgililerin dikkatlerini çekmek; ve günümüze aktarılabilecek yönlerine ilişkin araştırmacı ve eğitimcilere ışık tutabilecek tespitlerde bulunmaktır.

Yazarı: Rüştü YEŞİL- Mehmet KART - Mustafa ASLANDEREN

Yayıncı: Çizgi Kitabevi Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2020


Ahilik - Medeniyetimizi Bugünlere Ulaştıran Sistem

Ahiler kendilerine yeterli, emeğiyle geçinen, kazancını herkesle paylaşan, bireysel tutkularından arınmış meslek ve iş sahibi, kul gibi değil kişi gibi tavır koyabilen, siyasal otoritelerden uzak kalarak "beğler kapısına varmamayı" kendisine ilke edinen, ülkenin ekonomik gelişimine katkı sunan, toplumun katmanları arasında dengenin korunmasını sağlayan, "eli bayraklı, beli kuşaklı" kişiler olarak gerektiğinde ülkesini dış etkenlere ve düzene zarar verenlere karşı canı pahasına savunan, cömert, yardımsever, paylaşımcı, dayanışmayı ilke edinmiş kişilerdir.

Bu kitapta, içinden geçtiğimiz şu günlerde daha da ihtiyacımız olan ahiliğin kaynakları, ilkeleri ve hayata geçirilme biçimleri ele alınmaktadır.

Yazarı: Uğur KINIK

Yayıncı: Hayy Kitap

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2020


Ahilik Araştırmaları 1913-1932

Yazarı: Yusuf Turan GÜNAYDIN

Yayıncı: Türk Tarih Kurumu

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2019


Şeyh Evhadü'd-Din Hamid El-Kirmani ve Evhadiyye Hareketi

Anadolu Selçukluları devri fikir hareketleri bakımından çok renkli ve çeşitlidir. Bu devirde Anadolu'da en güçlü ve yaygın olan fikir hareketi Evhadü'd-din-i Kirmânî'nin başlattığı "Evhadiyye hareketi"dir. O dönemde Ahiler ve Türkmenler tamamen bu hareketin içindeydiler. Anadolu Selçukluları zamanındaki Türkmen hareketlerinin ve diğer sosyal ve siyasi mücadelelerin fikri ve kültürel temeli büyük ölçüde "Evhadi"liğe dayanmaktadır. Bu bakımdan bu devirdeki sosyal, siyasî ve kültürel olayların mahiyetini kavramak için bu tarikatı bütün yönleriyle tanıma ve bilme zarureti vardır. İşte bu eserde "Evhadiyye Tarikatı" ilk olarak tarafımdan tanıtılmaktadır.

Yazarı: Prof. Dr. Mikail BAYRAM

Yayıncı: Çizgi Kitapevi

Yayın Yeri: Konya

Yayın Yılı: 2019


Ahilik Kültürü ve Meslek Ahlakı

Bir medeniyet ve kültürü oluşturan en yüksek değerler; dini ve metafizik değerlerdir. Kültür ve medeniyetin kendini ortaya koyduğu pek çok alanda; edebiyat, sanat, sosyoloji ve felsefede bunu görmek mümkündür. Ahiliği bu kategoride değerlendirmek gerekir. En azından felsefi olarak yapılacak bir değerlendirme için ahiliğin insan ve kâinata bakışını anlamaya çalışmak gerekir. Başka bir ifadeyle; ahiliğin getirmiş olduğu dünya görüşü ve ahlaki hayatı anlamak, ancak tasavvuf felsefesi ve onun ortaya koyduklarını anlamakla mümkündür.
Tasavvuf felsefesinin özünde; miskinlik değil, dinamik bir insan tasavvuru vardır. Ancak bu insan kendine yaraşır davranışlar sergileyebildiği ölçüde; doğru yolda yürüyebilir ve kendisinden beklenen görevleri hakkıyla yerine getirebilir. Bu felsefeden yola çıkarak ve Üniversitemizin adının Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olması nedeniyle; 2016-2017 Öğretim yılından itibaren Üniversitemize gelen her öğrencinin bir yarıyıl “Ahilik Kültürü ve Meslek Ahlakı” hakkında bilgi edinmesini kararlaştırdık. Şimdi de Rektörlük olarak; dersin beklenen faydayı sağlaması, müfredatının hazırlanarak; buna uygun bilimsel bir çalışmanın yapılması için bir komisyon oluşturduk. Bu kitap, böyle bir çabanın ürünüdür.
Özü ve esası ahlak ve fazilet olan Ahilik, bu dünyada insanı “yaratılmışların en şereflisi” olarak görmek istemekte ve onun eğitimi de bunu esas almaktadır. Sanatı, gündüz iş yerlerinde usta-çırak ilişkisi ve kardeşlik ruhuna dayalı olarak ele almakta; ahlak eğitimi de akşamları Ahi zaviyelerinde verilmektedir. Ahilerin uyması gereken kuralları belirleyen eserlere Fütüvvetnâme denir. Arapça fetâ kelimesinden türetilen bir sıfat olan Fütüvvet; yiğitlik, delikanlılık, cömertlik, fedakârlık ve diğerkâmlık (altruizm) gibi anlamlar taşıyan İslamî bir kavramdır. Bu özelliklere sahip; ahilik teşkilatı mensupları aklın ve bilimin ışığında; dürüst, misafirperver, iyiliksever ve alçak gönüllü olmalıdırlar. Bugün insanlığın aradığı ve özlediği insan tipi de bu değil midir?

Yazarı: Doç. Dr. Hüseyin ÖZTÜRK (ed.)

Yayıncı: Nobel Akademik Yayıncılık

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2019


4. Uluslararası Ahilik Sempozyumu Bildiriler Kitabı (2 cilt)

“XIII-XVI. Yüzyıllarda Ahilik”

“Ahilik”, Türk-İslam medeniyetine pek çok alanda önemli katkılar sağlamış olan bir teşkilattır. Dinî, ahlaki, ictimai, ticari ve meslekî hatta askerî cepheleri bulunan bu teşkilatın pek çok yönden Müslüman Türk’ün dünyasında derin izler bıraktığına şüphe yoktur.

Ahi Evran-ı Veli’den itibaren Anadolu’da dinî-ictimai hayatın vazgeçilmez bir unsuru olarak karşımıza çıkan Ahîliğin, sahip olduğu potansiyelle köylüsünden kentlisine hemen tüm insaların yaşamlarına bir şekilde etki ettiği görülür. Temelde iş ve meslek ahlakına yönelik değerler manzumesini muhtevi olsa da Ahilik, toplumsal yaşamın bu alanlarında bir farkındalık oluşturmanın yanı sıra inançlı, ahlaklı, diğergam, sosyal dayanışmaya ve yardımlaşmaya önem veren, iş birliğini benimsemiş vatanperver bireyler yetiştirmek suretiyle de millî birlik ve bütünlüğün tesisinde önemli bir rol oynamıştır.

Ahlak ve sanatı, Türk-İslam potasında eritmek suretiyle Anadolu insanının kalbine döken ve böylece toplumsal ruhu şekillendiren Ahilik, bugün insanımıza kaybetmiş olduğu değerleri yeniden kazandırmak ve bizi sağaltmak üzere yaklaşık bin yıllık bir tecrübeyle karşımızda durmaktadır. Ahilik tarih, sosyoloji, ilahiyat, iktisat, felsefe, dil ve edebiyat gibi sosyal bilimlerin hemen her alanındaki araştırmacıların dikkatle incelemelerini gerektirecek bir derinliğe sahiptir. Bu çok boyutlu yapının, dünün insanına ve toplumuna katmış olduğu değerler gibi bugünün insanına da vereceği çok şeyin olduğuna şüphe yoktur. Yeter ki Ahilik, sahasındaki uzmanlar tarafından bütün yönleriyle anlaşılmaya ve anlatılmaya çalışılsın.

Ahiliğin, yalnızca bu toprakların insanına değil; tüm insanlığa nefes aldırabilecek potansiyelinin kuvveden fiile çıkartılması Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi için büyük bir önem ifade etmektedir. Bu öneme binaen Üniversitemiz bünyesinde uluslararası düzeyde bilim insanlarının bir araya getirildiği pek çok sempozyum düzenlenmektedir.

Elinizde bulunan kitabın da bu bağlamda 2018 yılında Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın himayeleriyle Üniversitemizin ev sahipliğinde 27-29 Eylül 2018 tarihleri arasında düzenlenen “IV. Uluslararası Ahilik Sempozyumu”nda sunulan bildiri metinlerinden oluştuğunu belirtmek isteriz. 

“XIII-XVI. Yüzyıllarda Ahilik” alt başlığını taşıyan ve hem nicelik hem de nitelik itibarıyla oldukça memnuniyet verici bir düzeyde gerçekleşmiş olan sempozyumda yurt dışından ve yurdumuzun değişik illerinden teşrif eden katılımcılar tarafından toplam yetmiş bir bildiri, katılımcıların ve dinleyicilerin dikkatlerine sunulmuş ve sunulan bu bildirilerden birkaçı dışında tamamı bildiri kitabımız içerisinde yer almıştır.

Sempozyumun düzenlenmesinden bildiri metinlerinin basımına kadar olan süreçte değerli katkıları bulunan Ticaret Bakanlığımız başta olmak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine (TESKOMB), Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya, düzenleme kurulundaki arkadaşlarımıza, bilim kurulundaki saygıdeğer akademisyenlere ve hepsinden önemlisi bildiri sahibi kıymetli bilim insanlarına teşekkür ederiz.

Ahiliğin tükenmez hazinesinden devşirilmiş bu bildiri kitabının, bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan kardeşlik ruhunun yeniden ihyasına ivme kazandırması temennisiyle…

Yazarı: Prof. Dr. Ahmet GÖKBEL, Doç. Dr. Ahmet DOĞAN, Doç. Dr. Ahmet GÜNDÜZ, Öğr. Gör. Fatih ÇİL (ed.)

Yayıncı: Neyir Matbaacılık

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2019


Anadolu Sanayi Devrimi

Türkiye’nin öncü katılım bankası Kuveyt Türk, gelecek kuşaklara kaynak eserler bırakmak amacıyla yayın hayatına kazandırdığı prestij eserler serisine Eylül 2019’da bir yenisini daha ekledi.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Tarihi Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kala tarafından kaleme alınan Anadolu Sanayi Devrimi eserinde, Anadolu esnaf ve sanayicilerinin Ahi Evran ile başlayan serüveni iktisadi, sosyal ve kültürel yönleriyle ele alınıyor.

Anadolu ekseninde gerçekleşen sanayi devriminin Ahi kümelenme modeli yönünden incelendiği kitapta, Selçuklu ve Osmanlı dönemindeki tarım uygulamaları ve Anadolu sanayi devrimiyle zenginleşen İpek Yolu şehirleri detaylı şekilde anlatılıyor.

Kuveyt Türk Katılım Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan eserde, İsmini Selçuklu ve Osmanlı döneminde esnafların ferdi iş yapmak yerine birlik kurarak ve belirli coğrafi alanlarda kümelenerek üretim yapmasından alan bu model, Anadolu Sanayi Devrimi kitabında tüm yönleriyle konu ediniliyor.
 
Eser, İslam medeniyetini temsil eden Buhara ve Semerkant’tan ilk Selçuklu Anadolu İpekyolu İslam şehri Ani-Şehristan’a, sonrasında Kayseri ve Konya’ya, şehirlerin kalkınmasını ve artan gelirin vakıf kurumlarıyla toplanıp toplumun tüm kesimlerine yeniden din, kültür, eğitim, sağlık ve sosyal yardımlar halinde dağıtılmasını genişçe ele alıyor.

https://www.kuveytturk.com.tr/anadolusanayidevrimi internet adresinden kitabın dijital haline ulaşmak mümkündür.

Yazarı: Prof. Dr. Ahmet KALA

Yayıncı: Kuveyt Türk Katılım Bankası Kültür Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2019


Ejderhanın Dönüşü

Yazarı: Zübeyir TOKGÖZ

Yayıncı: TİMAŞ Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2019


Ahilik ve Ankara Ahileri

Anadolu Ahîliği’nin kurucusu Ahî Evran-ı Veli, 32 türde ticaret erbabını teşkilatlandırarak zamanla Selçuklu ve Osmanlı coğrafyasında sanatını icra eden bütün esnaflara yayılacak Ahîlik sisteminin temellerini atmıştı. Yüzlerce yıllık değerler sistemi olan Ahîlik’te, eli, kapısı, sofrası açık; gözü, beli ve dili kapalı olan tüccar vardı. Ticari hayatı organize eden Ahîlik
aynı zamanda dini, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi boyutlarıyla tüm toplum hayatına etki etti.
Ahîlik, insanlığın bütün zaman ve zeminine hitap edecek içeriğe sahip, çağlar üstü bir değerler sistemi oluşturması nedeniyle rehber niteliğini sürdürmüş, tarihe gömülerek kaybolmamıştır. Yüzyıllar geçtikçe daha iyi anlaşılmaya başlanan Ahilik, insanlığın önüne yeni açılımlar sunan, eskimeyen canlı bir sistemdir.
Anadolu insanını hem ekonomik hem sosyal hem ahlaki olarak geliştiren, kâmil insanı temel alan Ahîliği, bugün her zamankinden daha iyi anlamaya mecburuz.
Elinizdeki bu yayının hazırlanmasındaki amacımız bu anlama mecburiyetidir. Üyelerimizi ve şehrimizi daha geliştirmeye yönelik icraatlarımızla Ankara Ticaret Odası’nı, Ahîliğin devamını sağlayacak müessese olarak görüyor, bu nedenle sadece yasal mevzuatın öngördüğü çalışmalarla yetinmeyip, üyelerimizin sosyal, kültürel ve ahlaki gelişimini sağlamaya gayret ediyoruz. Hedefimiz Türkiye’nin kalkınmış bir ülke olarak dünya üzerinde belirleyici ve söz sahibi olmasıdır. Bunun da yegâne yolu değerlerimize sahip çıkarak, bir ve beraber olarak çalışmaktır.
Bu yayının, tarihimizde önemli yer eden ve torunları olmaktan duyduğumuz gururu bizlere yaşatan Ahî Evran, Ahî Mesut ve adını bildiğimiz ve bilmediğimiz rahmet-i rahmana kavuşmuş tüm Ahîlerimize minnettarlığımızın bir ifadesi olarak görülmesi en büyük arzumuzdur.
Eseri kurumumuza kazandıran Dr. Yusuf Ekinci’ye teşekkür ediyor, Ahîlik kültürünün yeniden tesis edilmesi sürecinde tüccarımıza ve milletimize faydalı olmasını diliyorum.

Aralık 2019
Gürsel BARAN
Ankara Ticaret Odası Başkanı

Yazarı: Dr. Yusuf EKİNCİ

Yayıncı: Arkadaş Basım Ltd.

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2019

 İlgili Dosyalar


Ahi Evran Nasreddin Hoca Felsefesi

Nasrettin Hoca fıkraları yetmiş iki milletin diline çevrilmiştir. Çoğu kez çocuk dergilerinde mizah olarak işlenmiş felsefi yönü ise hemen hiç konu edilmemiştir. Oysa Nasrettin Hoca felsefesi Türk Kültürü'nün milli bir mirasıdır. Âlemi bu felsefe ile bir tebessüm haline getirebilmiştir. Bunu sadece yalın sözleri ile değil kılıçsız kınsız bir şekilde her türlü aşırılıktan ziynetten uzak öz sövlerle yapmıştır. Hazırcevap hümanizm felsefesinde saygın bir halk kahramanı olarak topluma örnek olmuştur. Yalnız tarihi yönüyle değil çok geniş bir coğrafyada ülkelerin saygısını kazanmıştır. Ahi Evran ünvanlı Nasrettin Hoca'nın karikatürlerini felsefi ölçüde değerlendirmek bir ihtiyaçtan doğmuştur. Nasrettin Hoca felsefesinin bilim ve sanat çevresinde geliştirilme çalışmalarına katkı sağlayacağı ümit edilmektedir.

Yazarı: Sait KAPICIOĞLU

Yayıncı: Cinius Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2019


Ahi Evren Hace Nasirü'd-din Mahmud ve Ahi Teşkilatının Kuruluşu

Selçuklular devrinde Anadolu'daki yol şebekesi göz önünde bulundurulursa, Kayseri'nin her bakımdan çok önemli bir mevkide bulunduğu görülür. Anadolu'nun ortasında bulunması hasebiyle doğudan batıya, kuzeyden güneye uzanan yollar Kayseri'den geçmekteydi. Bu durum Kayseri'nin büyük bir ticaret merkezi olmasını sağladığı gibi kültürel münasebetler bakımından da çok hareketli bir yöre olmasına vesile olmuştur. O devirde sadece Anadolu'da değil, dünyaca meşhur olan "Yabanlu Pazarı" diye bilinen milletlerarası pazar yeri de Kayseri yakınlarında Pazarören'de bulunuyordu.

İşte Anadolu Selçukluları devrinde Kayseri'nin haiz olduğu coğrafî, ticarî ve ilmî öneminden dolayı, bu devrin en dikkat çekici sosyal, kültürel, sinaî ve iktisadî kuruluşu olan Ahi Teşkilâtı ve bu teşkilâtın genç kızlar kolu olan "Bacıyân-ı Rûm" (Anadolu Bacıları Teşkilâtı) XIII. asrın başlarında ilk defa burada kurulmuş ve buradan Anadolu'nun diğer şehir ve kasabalarına ve hatta köylerine yayılmıştır.

Yazarı: Prof. Dr. Mikail BAYRAM

Yayıncı: Çizgi Kitapevi

Yayın Yeri: Konya

Yayın Yılı: 2018


Geçmişten Gelen Işık Ahi Evran ve Ahilik Sistemi

Yazarı: Zübeyir TOKGÖZ

Yayıncı:

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2018


Uluslararası Ahilikte İş ve Ticaret Ahlakı Sempozyumu

Ahilik, özünü Türk-İslam kültüründen alan önemli bir ticari-sosyal kurumdur. Bu kurum yüzyıllarca ekonomi ve üretime katkı sunmuş, kendi iç dinamizmi sayesinde meslek erbabının yetiştirilmesine vesile olmuş ve ülke ekonomisinin devamına olanak sağlamıştır. Ahi Evran tarafından kurulan ahilik kurumu, Selçuklu ve Osmanlı döneminde Anadolu'da önemli bir yer edinmiştir. Kültürümüzün ahlâkî ve ticarî tarihinde önemli hizmetleri olan bu teşkilatı yeniden okumak ve anlamak için ülkemizde bazı etkinlikler yapılmış, ahilik hakkında pek çok akademik ve özgün faaliyetlerde bulunulmuştur. Bu bağlamda 27-28 Eylül 2018 tarihinde Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından “Uluslararası Ahilikte İş ve Ticaret Ahlakı Sempozyumu” düzenlenmiş, ahilik konusu tekrardan ele alınmıştır. Ahilik kurumunun temel ilkeleri, Kur'ânî ve nebevî dayanağı gibi teorik konular yurtiçi ve yurtdışından gelen bilim insanlarınca incelenmiş, ayrıca bu kurumun günümüze dair hangi konularda örneklik ve önderlik yapabileceği tartışılmıştır. 

Yazarı: Doç. Dr. Mehmet TIRAŞÇI - Arş Gör. Mustafa Said AKDOĞAN (ed.)

Yayıncı: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

Yayın Yeri: Sivas

Yayın Yılı: 2018


3. Uluslararası Ahilik Sempozyumu Bildiriler Kitabı (2 cilt)

XIII. Yüzyıla Kadar Türk ve İslam Dünyasında Ahiliğin Temelleri

Elinizde bulunan kitabın da bu bağlamda 2017 yılında Gümrük ve Ticaret
Bakanlığımızın himayeleriyle Üniversitemizin ev sahipliğinde düzenlenen “III. Uluslararası Ahilik Sempozyumu”nda sunulan bildirileri metinlerinden oluştuğunu belirtmek isteriz. “XIII. Yüzyıla Kadar Türk ve İslâm Dünyasında Ahiliğin Temelleri” alt başlığını taşıyan ve hem nicelik hem de nitelik itibarıyla oldukça memnuniyet verici bir düzeyde gerçekleşmiş olan sempozyumda yurt dışından ve yurdumuzun değişik illerinden teşrif eden katılımcılar tarafından toplam yetmiş değerli bildiri sunulmuştur. Tematik olarak gruplandırılan bildiriler, iki gün boyunca, üç salonda İslamiyet Öncesi Fetâ ve Fütüvvet Anlayışı; Fütüvvetin ve Ahiliğin Kur’ani Temelleri I- II; İslami Dönemde Fütüvvet Anlayışı; Halife Nâsır ve Sonrası
Fütüvvet Tasavvuru I-II; Fütüvvetnameler ve Fütüvvet Kültürü I-II; Ahi Kültüründe Tarihî Şahsiyetler ve Fütüvvet Algısı I-II; Esnaf Destanlarının Türk Kültürü ve Ahi Kültürünün Oluşumuna Etkileri; Anadolu’da Fütüvvet ve Ahilik; Ahi Evran ve Tarihî Kişiliği; Dinî Ekoller ve Ahilik I-II; Ahilik, Ticaret ve Esnaf I-II; Ahilik, Ticaret ve Ahlak; Farklı Coğrafyalarda Ahiliğin İzleri I-II; Genel Değerlendirme temel başlıkları etrafında katılımcıların ve dinleyicilerin dikkatlerine sunulmuştur. 

Yazarı: Prof. Dr. Ahmet GÖKBEL, Doç. Dr. Ahmet DOĞAN (ed.)

Yayıncı: Sarıyıldız Ofset

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2018


Ahi Evran - Gelen Gelsin Saadetle Giden Gitsin Selametle

Yazarı: Yasemin BÜLBÜL

Yayıncı: Fark Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2018


Ahi Evran Efsanesi - Kayıp Zaman

Kaybolan, unutulan bir zaman… Sekiz yüz yıl öncesine yapılan bir yolculuk…

Kahramanlarımızla birlikte Ahi Evran’la ve ahilikle tanışacak, dehşet saçan bir ejderhanın alevden soluğunu ensenizde hissedeceksiniz!

Yazarı: Zübeyir TOKGÖZ

Yayıncı: Timaş Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2018


Ahi Evran

Anadolu Selçuklu Devleti yıkılmak üzere… Moğollar, Anadolu’nun üstünden adeta bir kara bulut gibi geçiyorlar; geçtikleri yerleri yakıp, yıkıp, arkalarında kan ve göz yaşı bırakarak… Her şey bitti denilen anda ise, Türklüğün yılgınlığa ve korkaklığa meydan okuyan güçleri sahne alıyor. Gökhan Maraş’ın akıcı ve duru bir üslûpla kaleme aldığı romanda, Ahi Evran ve onun etrafında toplanan Türklerin, Türklüğün batı ucundaki Anadolu kalesini ayakta tutmak için verdikleri mücadeleye şahit olacaksınız. Romanda kimler yok ki? Ahi Evran, Hacı Bektaş Veli, Şeyh Edebali, Şeyh Süleyman Türkmanî, Ertuğrul Bey ve daha nice kahraman şahsiyetler…

Yazarı: Gökhan MARAŞ

Yayıncı: Ötüken Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2018


Tarihten Günümüze Fütüvvet ve Ahilik

Ahi Babanın ahi adayına nasihati:

"Harama bakma, haram yeme, haram içme, sabırlı ve dayanıklı ol.

Yalan söyleme. Büyüklerden önce söze başlama.

Kimseyi kandırma. Kanaatkâr ol. Dünya malına tamah etme.

Yanlış ölçme, eksik tartma.

Kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil.

Kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol."

“Kalbin kapısı, hazinesi kulaktır. Hayır ise dinle, şer ise unut gitsin.

Kendinden büyüğe saygılı ol. Büyük veya küçük olsun önünde diz çöküp edep ile otur.”

“Oğul, pirinden yüz döndürmeyesin, farzı terk etmeyesin sünnete kehl (nankör) olmayasın.

Dinini, malını ve helalini saklayasın.

Bu ahdin şartlarını yerine getiresin. Her nereye varırsan izzet ve hürmet ile varasın. Ve oturduğun yerde edep ile oturasın.

Sözü hikmet ile söyleyesin.

Elinle koymadığını almayasın”

Yazarı: Ebubekir AYTEKİN

Yayıncı: Kayıhan Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2018


Ahilik ve Mesleki Etik

Yazarı: Yavuz AKÇİ - Mücahit ÇELİK - Recep ÖZDEMİR

Yayıncı: Gazi Kitabevi

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2018


Ahi Evran

Ahiliğe, yani cömertliğe, eli açık olmaya, kardeş yaşamaya, devletin huzuru için ne gerekiyorsa cesurca yapmaya harcanan bir ömür, her anı dolu dolu destansı bir mücadele, yok oluşa boyun eğmeden, yeni doğuşa inanarak dirilişe yapılan haykırış ve daha birçok şey. Yani Ahi Evran...
Allah, insanı medeni tabiatlı yaratmıştır. Bunun açıklaması şudur: Allah; insanları yemek, içmek, giyinmek, evlenmek, mesken edinmek gibi birçok şeye muhtaç olarak yaratmıştır. Hiç kimse kendi başına bu ihtiyaçları karşılayamaz. Bu yüzden demircilik, marangozluk, dericilik gibi çeşitli meslekleri yürütmek için birçok insanın gerekli olması gibi bu meslek dallarının gerektirdiği alet ve edevatı imal etmek için de insan gücüne ihtiyaç vardır. Bu yüzden toplumun ihtiyaç duyduğu ürünlerin üretimi için lüzumlu olan bütün sanat kollarının yaşatılması şarttır. Bununla da kalmayıp insanların sonradan doğacak ihtiyaçlarını karşılamak için yeni sanat dallarının meydana getirilmesi gerekmektedir.

Yazarı: Hasan MURAT - Gökhan ÇELİK

Yayıncı: Başlangıç Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2018


Anadolu Kadınları Teşkilatı: Bacıyan-ı Rum

Yazarı: Prof. Dr. Refik TURAN - Prof. Dr. Güray KIRPIK - Semiha NURDAN

Yayıncı: Türk Tarih Kurumu Yayını

Yayın Yeri:

Yayın Yılı: 2018


Ahilik Teşkilatı

Düşük ücret, uzun çalışma saatleri, kayıtdışı istihdam ve kayıtdışı istihdama bağlı olarak gelişen iş güvencesinden ve sosyal güvenlik sisteminden yoksunluk gibi sorunlar bir taraftan çalışma hayatını olumsuz yönde etkilerken; diğer taraftan da çalışanların manevi yönünün ihmal edilmesi, onların psiko-sosyal yönden sorunlar yaşamasına neden olmaktadır.

Günümüzde söz konusu durumun farkına varılması ile insanı merkeze alan ve onun ihtiyaçları ile çalışma hayatını uyumlaştırmaya çalışan bir süreç ortaya konmaya çalışılmaktadır. Oysaki Ahilik Teşkilatı bunu yüzyıllar öncesinden başarmış bir kurum olarak hala yeri tam anlamıyla doldurulamamıştır. Tarihimize damga vuran ve Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda ve gelişmesinde önemli bir yer edinen Ahilik Teşkilatı; çalışanlarla yönetenler arasında uyum, çalışma hayatında barış ve güven, toplumda ise ahengi meydana getirmiştir.

Bu bağlamda çalışmamızın amacı, kaliteli üretim, müşteri memnuniyeti, ömür boyu öğrenme, sosyal güvenlik, çalışma ahlakı, çalışma barışı, mesleki, sanatsal ve ahlaki eğitim ile hem çalışma hayatını hem de sosyal güvenliği ilgilendiren temel sosyal politika konularını bünyesinde toplayan Ahilik Teşkilatı'nı ele almaktadır.

Yazarı: Sevgi Işık EROL

Yayıncı: Ekin Basım Yayın

Yayın Yeri: Bursa

Yayın Yılı: 2017


Bir Sosyal Siyaset Kurumu Olarak Ahilik

Geçmişte yüzyıllar boyunca uygulama alanı bulunan ve bu tecrübelerin içinde önemli bir yer tutan “ahîlik” sistemi bünyesinde edebî, tarihî, içtimaî ve iktisadî açıdan çok zengin bir birikimi ihtiva etmektedir. Öyle ki İbn Battuta ve Evliya Çelebi gibi meşhur seyyahlar, seyahatnamelerinde ahîlik teşkilatına büyük bir bölüm ayırmış olup, dönemin diğer sözlü ve yazılı edebî ürünlerinde de sıkça ahîlikten söz edilmektedir. Yine ahîlik, Osmanlı’nın kuruluş yıllarında, devletin iktisadî bir geleneğe yaslanması bakımından önemli bir rol üstlenmiştir. Dönemin toplumsal yapısındaki gelişmeler ve değişmeler de ahîlikle yakından ilintilidir. Böyle geniş bir yelpazede incelenebilecek olan ahîlik, hiç şüphesiz ki iktisat bilimine kaynaklık edecek tarihsel örneklerin de başında gelmektedir. Geçmişte iktisadî faaliyetleri düzenleyen ve denetleyen bir kurum olması bakımından da diğer ilimlere nazaran iktisatla daha sıkı bir ilişki içindedir. Nitekim bu çalışmada da ahîliğin daha çok, sosyal, siyasal ve iktisadî cephesi ön plana çıkarılmış olup, bugüne kadar yerine daha iyisi konulamamış olan bu tecrübenin günümüze örneklik edeceği noktalar üzerinde durulmuştur.

Yazarı: İsmet UÇMA

Yayıncı: İşaret Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2017


Ben Ahi Evran - Adam Olmuş Çocuklar

Yazarı: Suat TURGUT

Yayıncı: Güneşyolu Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2017


Ahilik ve Erzurum

Türkler arasında İslamiyet'in kabullenip yayılması, Ahmed Yesevi'nin eski Türk geleneklerini de ihmal etmeyen hoşgörülü anlayışıyla olmuştu. Yesevi, İslam inanç ve ibadet motifleriyle, İslam öncesi Türk örf, adet ve geleneklerini harmanlayan bir anlayış ortaya koyarak Türk milletinin İslamiyet'i daha süratli benimsemesinde önemli rol oynamıştı. Ahmed Yesevi'den ilham alan Ahi Evran da, aynı anlayışla bir Türk-İslam sentezi meydana getirmeyi amaçlamıştır.

Ahi Evran, Anadolu'da yerleşik olabilmenin lokomotifi olarak halk ile içli dışlı olan esnafı görmüş ve Türk-İslam sentezine dayanan bir esnaf birliği kurmuştur. Dayanışma ve kardeşlik esasına dayalı bu anlayış, yeni yurttaki eski inançlara ve özellikle de Bizans'a karşı ayakta kalabilmek için birlik ve beraberlik motifini işlemiştir. Bu nedenle ahi birliklerine sadece Türk ve Müslüman olanlar kabul edilmişlerdir. Çünkü bu yurtta ilelebet kalabilmenin tek yolu, birlik ve beraberliği sağlayıp korumaktır. Bu sebeple Anadolu Beylikleri arasında süregelen kavgaları bitirip de tek bir güç altında birleştirmek için ahiler çok uğraş vermişlerdir. Bu manada Osmanlı Devleti'nin kuruluş felsefesi, ahiler tarafından belirlenmiştir demek yanlış olmaz.

Güzel ülkemizin daha güçlü olabilmesi için, içinde bulunduğumuz bu yeni asırda da milli birlik ve beraberliğimizin güçlendirilerek çağdaş medeniyet seviyesini aşabilmek için ahilik kurumunun ve ilkelerinin yeniden canlandırılması, oldukça önemlidir. Nitekim esnaf dayanışmasını sağlamak gayesiyle ahi sandıklarının kurulacağına ilişkin karar, bu bakımdan fevkalade sevindiricidir.

Yazarı: H. Ömer ÖZDEN

Yayıncı: Bilge Kültür Sanat

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2017


Ahilik Bektaşilik Alevilik ve Mevleviliğin Kökenleri

Toplumların en büyük sorunlarından biri de kendi ait oldukları kültürü, geleneği, inançları etnik kökenlerini aşırı derecede yüceltme, buna karşın kendilerinden olmayan gruplara inanç sistemlerine devamlı kusur aramaya ve onları küçültmeye çalışmak olmuştur. Bundan dolayı değişik dini Maçlar ve mezheplerin, etnik farklılıkların ve kültürel kimliklerin birbirlerini tanımlamaları hep sorunlu olmuş; baskılara, savaşlara katliamlara varan acılı sonuçlar doğurmuştur. Alevilik insan ve sevgi merkezlidir, toplumcudur, paylaşımcıdır, kadın erkek eşittir. Kısacası evrenseldir. Alevilik, Anadolu'nun hoşgörülü gerçek kimliğinin günümüze yansımasıdır. Çoğu gizli tutulan sırların kaynağı da binlerce yıllık birikimin ve sentezin içindedir. Bunları çözdükçe karşınıza başka kapılar başka bir dünya açılır.. Anadolu'nun lonca örgütlenmesi Ahilik, Alevilik ve Bektaşilik kökenleri çok gerilere gitse de Anadolu'ya özgüdürler ve birbirlerini etkilemişlerdir. Ahiliğin; "Elini, sofranı, kapını açık tut. Gözünü, dilini, belini bağlı tut." öğretisi Alevilik, Bektaşilik'in de temel ilkeleriydi. Ahilik, kökenleri nereye dayanırsa dayansın Anadolu'da en mükemmel şeklini almıştır. Ahilik, Anadolu insanının birkaç yüzyıl devam ettirdiği insan merkezli yardımlaşmayı, emeği, adaleti, çalışanı, doğru kazancı temel alan Türk tarihinde övünç verici muhteşem bir organizasyondu. Bunların yanında Mevlevilik için aynı şeyleri söylemek zordur. Mevleviler toplumcu değildir. Ezilen sınıfların sorunlarını dile getirmediler. Hep üst sınıfın yanında oldular. Zenginlerin, devlet görevlilerinin ve devletin ihsanlarıyla yaşadılar. Mevlana'nın bıraktığı güzel sözler, manalı şiir söyleme sermayesini kullanarak etrafı etkilediler. Halkın dertleriyle ilgilenmediler, ekmek elden su gölden yaşadılar ve üretmeden tükettiler. Bu oldukça kompleks oluşumların kökenleri ve bu oluşumlarda önemli rol oynayan karakterlerin gerçek kimliklerini belgeler eşliğinde ortaya koymaya çalıştık. Çoğu perde arkasında kalmış bu gerçekleri bilmeden ne Anadolu Türk kimliği ne Anadolu kültürü tam olarak çözümlenebilir.

Yazarı: İsmail TOKALAK

Yayıncı: Doğu Kitabevi

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2017


Tarihte Fütüvvet ve Ahilik: Siyasi, Dini, ve Sosyal Yönleriyle

Ahilik, bir Ortaçağ esnaf teşkilatıydı. Batı'daki lonca teşkilatının, Türkleştirilmiş ve İslamlaştırılmış bir modeliydi. Aslında, ekonomik bir müessese olarak kurulmuş olsa da, zamanla ekonomik olduğu kadar İslami ve insani renkleri de olan bir müessese mahiyeti kazandı. Ona bu renkleri biz kattık. Nitekim, bu teşkilatın bir diğer ismi olan "fütüvvet"; cömertlik, eliaçıklık, mertlik, delikanlılık manalarına geliyordu. Daha evvelki devirlerde Bizans'ta, Türk-İslam dünyasında Selçuklularda bulunan bu müessese, Osmanlılarda devam etti. Ancak Batı Avrupa'da tamamen, çalışanların Feodal Bey lehine kontrol ve istismarını hedefleyen bu müessese, Selçuklular ve bilhassa da Osmanlılarda, çalışanların ve tüketicilerin korunmasını hedefliyordu. Dolayısıyla, iktisadi yönüyle bir esnaf teşkilatı olan Ahilik, manevi yönüyle adeta bir tarikat gibiydi. Kendisine ait ahlaki, insani ve dini kaideleri vardı. Bu yönüyle de cemiyetin sadece ekonomik gelişimine değil, sosyal, kültürel, insani ve manevi gelişimine de hizmet ediyordu. Umut Güner'in -Dini, Siyasi ve Sosyal Yönleriyle- Tarihte Fütüvvet ve Ahilik adlı bu kitabı, Türkiye Selçukluları döneminde Anadolu'nun maddi-manevi yapılanmasını idrak etmeye katkı sağlayacak bir çalışmadır.

Yazarı: Umut GÜNER

Yayıncı: Ötüken Neşriyat

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2017



Ahilikte Talebe Yetiştirmenin Esasları

Yazarı: Kemal ARKUN

Yayıncı: Efsus Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2017


Fatma Bacı ve Bacıyan-ı Rum (Anadolu Bacıları Teşkilatı)

Yazarı: Prof. Dr. Mikail BAYRAM

Yayıncı: Çizgi Kitapevi

Yayın Yeri: Konya

Yayın Yılı: 2016


Ahilik

Ahilik, Müslüman Türk toplumunun kültürel, sosyal ve ekonomik hayatında önemli rol oynamış, günümüzün ifadesiyle sivil toplum kuruluşu olarak ortaya çıkmış bir esnaf teşkilâtıdır. Toplumun bütün kesimlerinde etkisini hissettiren bu kuruluş, insanımızın birliğini, dirliğini ve gücünü perçinlemiştir.
Tasavvuf büyüklerinden Ahî Evran’ın kurucusu olduğu Ahilik, yüzyıllar öncesinden günümüze ışık tutan bir kurum olarak bugün daha çok ihtiyaç duyduğumuz beraberlik ruhunu, yardımlaşma, güven, şefkat, saygı ve sevgi kavramlarını öne çıkaran sağlam bir yapı olarak göz doldurmuştur.
Bugün küreselleşmenin neticesi olarak toplumumuzda oluşan problemlerden hareketle kendi özümüze uygun yeni çözümler arama ihtiyacı gündeme gelmiştir. ‘İdeal toplum’un ruhunu yansıtan Ahilik kurumunun daha iyi bilinmesi, tanıtılması ve günümüzde de yaşatılması, kardeşlik odaklı anlayışın yaygınlaşmasını sağlayacaktır.

Yazarı: Dr. Yusuf EKİNCİ

Yayıncı: Mihrabad Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2016


Postmodern Çağda Ahilik

Bu eser, Ahilik hakkında farklı disiplinlerin yaklaşımları ve metodolojileri ile kaleme alınmış olan müstakil çalışmalardan oluşmaktadır. Birinci bölümde Ahiliğin Oluşumu, Kapsamı ve Etkileri ele alınmakta, Değerler Ekseninde Ahiliği Yeniden Düşünmek başlıklı ikinci bölümde ise, üretim ve tüketim ilişkilerinin olanca hızıyla değiştiği, postmodern denebilecek bu çağda Ahiliğin kültürel, ekonomik, etik ve felsefi açılardan insanlığa sunabileceği alternatifler olup olmadığı irdelenmektedir.
Ahilik sadece bir esnaf örgütü değil, bir insanlık mektebidir. Bir insanlık idealidir. Ahilikte insanlık için değer üretmek esastır. Bugün tüketim çağında, böyle bir üretim fikrini yeniden ele almaya bir davet olarak da okunabilecek bu eser, Ahiliğin temsil ettiği değerlerin tarihin belirli bir döneminde ve belirli bir coğrafyasında sınırlı kalmadığını ve çağlar üstü bir umut olduğunu hatırlatmaktadır.

Yazarı: Kolektif

Yayıncı: Nobel Akademik Yayıncılık

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2016


Selçuklularda Kültür ve Medeniyet, Hanım Sultanlar, Büyük Alimler ve Ahilik Teşkilatı

Selçuklular: Kurdukları yüksek medeniyetle Osmanlı’ya örnek oluşturdular. Anadolu’yu fethedip Türk ve İslam yurdu haline getirdiler. Haçlılarla mücadele edip, İslam âleminin koruyuculuğunu üstlendiler...

Kurdukları kervansaraylarla, hastaneler ve camilerle gittikleri yerleri imar edip güzelleştirdiler. Bilim adamlarını koruyup kucak açtılar. Gazali, Mevlana, Nasreddin Hoca, Yunus Emre gibi dev düşünürlerin yetişmesini sağladılar..

Yazarı: Zehra AYDÜZ

Yayıncı: Uğurböceği Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2016


Anadolu Tasavvuf Önderleri

Tasavvuf, dinin özünü bireyin iç dünyasında yaşanır hale getirme faaliyetidir. Bu nedenle ilm-i hal ve fıkh-ı bâtın adıyla anılmaktadır. Bir diğer ifadeyle tasavvuf, sütün içine yayılmış yağ gibidir. Süt olmadan yağ elde edilemeyeceği gibi İslâm’ın ölçü ve kurallarına uymadan, tasavvufun önerdiği yaşama biçimine ulaşmak da mümkün değildir.

Tasavvuf, merasimler yumağı değil dinin özünü anlama ve yaşama sürecidir. Tasavvufun öngördüğü ruhi ve ahlaki arınma yolları, sistemli ve disiplinli bir şekilde topluma kazandırılmıştır. İslam tarihi boyunca, yaşadıkları coğrafyanın kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasal alanda şekillenmesinde etkili olan tasavvuf önderleri, öngördükleri tasavvufi düşünceleri, tesis ettikleri tekkelerde işleyip derinleştirmişler ve halka takdim etmişlerdir. 

Yazarı: Kadir ÖZKÖSE

Yayıncı: Mavi Yayıncılık

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2016


Ana Kaynaklarıyla Türk Ahiliği: Ahilik - Fütüvvet Yazıları

Yazarı: M. Fatih KÖKSAL

Yayıncı: Doğu Kütüphanesi

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2015


Ahilik ve Ahi Evran Konulu Uluslararası Senaryo Eseri Yazma Yarışması

Yazarı: Muhtelif

Yayıncı: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2015


Ahilik ve Ahi Evran Konulu Uluslararası Tiyatro Eseri Yazma Yarışması

Yazarı: Muhtelif

Yayıncı: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2015


Ahi Evran - Bilim Adamlarımız Serisi

Ünlü Türk bilgini, iktisatçı, sanatkar ve Ahi Teşkilatı'nın kurucusu Ahi Evran, Azerbaycan'ın Hoy şehrinde doğmuş, 1172-1262 yılları arasında yaşamıştır. Ahi Evren'in asıl adı "Nasirüddin Ebü'l Hakayık Mahmud B. Ahmed"dir. Ahi Evran, ilk eğitimini doğum yeri olan Azerbaycan'ın Hoy şehrinde aldıktan sonra, Horasan'a giderek ünlü alimlerden Fahreddin Razi'den Fen Bilimlerini, Felsefe ve Kuran-ı Kerim tefsirlerini öğrenmiştir. Ahi Evran, gençliğinde Hoca Ahmet Yesevi'nin talebelerinden aldığı ilk tasavvuf terbiyesiyle yetişmiş ve olgunlaşmıştır. Anadolu'nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda büyük rol oynayan, bu sebeple Türk-İslam tarihinin önemli şahsiyetlerinden olan Ahi Evran, ahlak, sanat ve konukseverliğin uyumlu bir birleşimi olan Ahilik Teşkilatı'nı kurmuş ve bu teşkilatı son derece saygın bir kurum haline getirmiştir. Bu sivil toplum kuruluşu, yüzyıllar boyunca bütün esnaf ve sanatkarlara yön vermiş, onların işleyişini düzenlemiştir. Ahi Evran, eşi Fatma Ana'nın kurduğu dünyanın ilk kadın teşkilatı olan "Bacıyan-ı Rum" teşkilatını, bugünkü adıyla Anadolu Kadınlar Birliği'ni de himaye etmiş ve her iki teşkilatın da büyümesi için çaba sarf etmiştir. Ahi Evran, kendi mesleği olan dericilik dalından başka, 32 çeşit mesleğin gelişmesine öncülük etmiştir. Ahi Evran'ın Anadolu'da kurduğu Ahilik Teşkilatı; ahlak, akıl, bilim ve çalışma olmak üzere dört temel esas üzerine kurulmuştur.

Yazarı: Ali KUZU

Yayıncı: Parola Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2015


Ahilik ve Meslek Ahlakı

Türk-İslam anlayışının bir diriliş şifresi olan Ahilik Teşkilatı XIII yüzyılın ilk yarısından XIV. Yüzyılın ikinci yarısına kadar Anadolu'da yeşermiş daha sonra Türk milletinin hakimiyet kurduğu coğrafyalarda devlet-millet bütünlüğünü sağlamış çok önemli bir müessesedir. İlhamını İslamdan alan ve bir Türk yorumu olan Ahilik sistemi "sanat altın bileziktir" anlayışıyla halkımızın meslek sahibi olması yönünde çağları delen mesajını tıpkı sevgili peygamberimizin "İki günü eşit olan aldanmıştır" idealiyle bütünleştirmiştir. Temelini İslamiyet'in oluşturduğu Fütüvvet hareketinin Anadolu'da ortaya çıkmış boyutu olan Ahilik teşkilatı tarih boyunca aksiyoner ruha sahip olan milletimiz tarafından derin bir kabul görmüş ve hakimiyet kurduğu coğrafyalarda sadece barış ve huzurun değil aynı zamanda insanı merkeze alan ekonomik anlayışın solmaz ve pörsümez temsilcisi olmuştur. Türk ve İslam tarihinin en büyük ve en uzun ömürlü devleti olan Osmanlı-Türk Cihan devletinin kurucu iradesi "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" diyen Şeyh Edebâli bir Ahi şeyhidir. "Sevgi davanın esası olmalıdır. Sevmek ise sessizliktedir. Bağırarak sevilmez" diyerek günümüzde en çok muhtaç olduğumuz barış ve huzurun formülünü veren yine Şeyh Edebâlidir. Ashaptan Hz. Muaz'ın çalışmaktan nasırlanmış elini öperek "Bu eli Cehennem yakmaz" diyerek çalışmayı ve üretmeyi idealize eden sevgili peygamberimizin bu ilkesini formüle eden Ahilik anlayışıdır.

Yazarı:

Yayıncı: Karatay Üniversitesi Yayınları

Yayın Yeri: Konya

Yayın Yılı: 2015


İslam Fütüvetti ve Türk Ahiliği İbn-i Battuta'ya Zeyl

Eserde, fütüvvetin manası en geniş biçimi ile analiz edildikten sonra İbn-i Battuta'nın seyahatnamesinde yer verdiği Anadolu'nun en şefkatli ve mert insanlarından olan ahiler ve Türkler arasındaki fütüvvet ehli kişilerin toplumsal hayatlarından bahsediliyor. Ayrıca Türk ve İslam fütüvvetine ilişkin çarpıcı örnekler sıralanarak ahilik müessesesinin ve fütüvvet ahlakının Türk-İslam medeniyetindeki yeri ayrıntılı bir şekilde inceleniyor.

Yazarı: Muallim M. CEVDET

Yayıncı: İşaret Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2015


Ahilik - Eski Türkiye'de İş Teşkilatı

Ahilik, özü itibarıyla Türk-İslâm kültüründen beslenen kadim bir ticârî-sosyal kurumdur. Ahilik kurumu yüzyıllar boyunca ekonomi ve üretime yön vermiş; katkı sunmuş, günlük hayata getirdiği pratiklerle meslek erbabının yetiştirilmesine öncülük etmiştir. Ahilik teşkilâtının ortaya koyduğu meslek, iş ve ticâret ahlâkında temel unsurlar İslâm dininin ahlâkî prensiplerinden oluşmaktadır. Araştırmacı-yazar Yusuf Turan Günaydın bu eserde, Türkiye’de Ahilik konulu ilk ciddî araştırmaların yapıldığı 1910’lu yılların başlarından Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar ortaya konulan birikimin bir özeti sayılabilecek bir metni bugüne taşıyor. Metin, Mart 1924-Haziran 1925 tarihleri arasında Meslek gazetesinde yayınlanmış on bölümlük bir yazı dizisidir. Yazı dizisi imzasız yayınlandığı için müellifi bilinmemektedir. Ahilik araştırmaları açısından önemli bir kaynak olarak ortaya çıkan yazı dizisi konuyu tarihî arka planıyla birlikte iktisâdî boyutlarıyla ortaya koyan bir yaklaşıma sahip. Toplumsal ihtiyaçlar sonucu ortaya çıkan Ahilik Teşkilâtı ile ilgili temel metinlerden biri olan bu çalışmada Mâverâünnehir, Anadolu, Suriye ve Irak bölgeleri üzerinde bilinen zamanlardan beri kurulan devlet ve medeniyetlerin teşekküllerinde Asya ticâretinin ve Doğu’dan Akdeniz’e çıkan ticâret yollarının etkileri söz konusu edilerek Ahilik Teşkilâtı örneklendirilmektedir. Eski Türkiye’de iş hayatının köklerini araştıran eser bu köklerin izini sürmekte; Selçuklu ve Osmanlı’yı Horasan ve Mâverâünnehir ile buluşturmaktadır.

Yazarı: Yusuf Turan GÜNAYDIN

Yayıncı: Büyüyenay Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2015


Yesevi'den Ahi Evren'e

Bu eserde; Anadolu Türk kültürünün kaynaklarından olan Türk kahramanlığı, din bilginleri, Ahmet Yesevi ve Dervişleri, Alpler, Alperenler, esnaf ve ticaret ahlakı pirlerinden Ahi Evren'i göreceksiniz.

Yazarı: Ahmet Vehbi ECER

Yayıncı: Yesevi Yayıncılık

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2014


Hamilik Okulu - Fütüvvet ve Ahilik” Kültürünün Günümüz ‘Mesleki Eğitim” Anlayışında İhya Edilmesine İlişkin Bir Deneme

Yazarı: Barbaros CEYLAN - İbrahim Hakkı YAZICI

Yayıncı: Hamilik Okulu Vakfı

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2014


Bir Ahilik Geleneği - Kırşehir'deki Hanedan Odaları

Yazarı: İsmail ERASLAN

Yayıncı: Gürler Matbaacılık

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2014


Fütüvvet-name-i Kebir

Gençlik, delikanlılık, mertlik, yiğitlik, cömertlik, fedakârlık, mürüvvet, yardımseverlik gibi anlamları olan fütüvvet, ıstılahta Allah’ın emirlerine ve Resulullahın sünnetine uymak ayrıca Allah’ın dostlarıyla sohbet etmek demektir. İslam dünyasında VIII. yüzyılda Irak ve İran’da başlayan, zamanla tasavvuf çevrelerine ve mesleki teşekküllere nüfuz eden fütüvvet kavramını konu edinen ve giderek bu teşekküllerin bir çeşit nizamnâmesi şekline bürünen risalelere fütüvvetnâme adı verilmiştir.

Ahilik teşkilatı ve Alevi-Bektaşi zümresinin temel eserlerinden olan fütüvvetnamelerde; hoşgörü, fedakârlık, merhamet tevazu, doğruluk gibi özelliklerin yanı sıra helva-i cefne, şed bağlama, tuğ ve âlem verilmesi, çerağ verilmesi, talibin yol içinde bilmesi gerekenler ve Hz. Âdem’den başlayarak büyük peygamberler aracılığıyla Hz. Muhammed’e ulaşan fütüvvet silsilesinin Hz. Ali’ye aktarılması anlatılmaktadır. 17. yüzyılda yaşamış olan Razavî’nin genel olarak Fütüvvetname-i Kebir olarak bilinen Miftâhu’d-Dekâik fî Beyâni’l-Fütüvve ve’l-Hakâyık adlı eseri Alevî-Bektâşî klasikleri kapsamında tıpkıbasımıyla karşılıklı sayfalarda basılmıştır.

Doç. Dr. Sadullah Gülten ve Yrd. Doç. Dr. Hacı Yılmaz tarafından Türkçeye çevrilen eserin yayına hazırlanmasında Milli Kütüphane, Yazmalar A, No. 8602/1 numarada kayıtlı yazma nüsha esas alınmıştır.

Yazarı: RAZAVİ - (yayına hazırlayanlar) Sadullah GÜLTEN ve Hacı YILMAZ

Yayıncı: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2014


Ahilik Ansiklopedisi

Ahilik Ansiklopedisi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda, yaklaşık bin yıllık geçmişiyle tarihimize silinmeyecek etkiler bırakmış olan Ahilik kültürünü ve felsefesini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için insanlığa kadim bir model olarak sunulmasına vesile olmak adına, alanında uzman birçok bilim insanın katkısıyla hazırlandı.

Geleceğe ve günümüze ışık tutacak yeni çalışmalara öncülük etmesi planlanan ansiklopedi iki ciltten oluşmaktadır ve madde bazında yazılmıştır.
 
Ansiklopedide; Ahi Evran Veli’nin hayatı ve Ahiliğe etkileri, Ahilik ile ilgili dünyada yapılan yüksek lisans ve doktora tezleri ile yapılmış bütün eserlerin tanıtımı, tarihteki Ahiler ve Ahi yapıtları, Ahiliğin kaynak eserleri olan fütüvvetnamaler , şecerenameler, icazetnameler ile seyahatnameler ile Ahilik ve Esnaf Kuruluşları da yer alıyor.

Yazarı: Muhtelif

Yayıncı: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2014

 İlgili Dosyalar


Ahilik Ansiklopedisi (İngilizce)

Yaklaşık bin yıllık geçmişiyle tarihimize silinmeyecek etkiler bırakmış olan Ahilik kültürünü ve felsefesini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda Ahilik Ansiklopedisi hazırlanmıştır.

Alanında uzman birçok bilim insanın katkı sunduğu Ahilik Ansiklopedisinin  uluslararası alanda da tanıtılmasına yönelik İngilizce çevirisi yapılarak tüm bilim dünyasının ve ilgililerin istifadesine sunulmuştur.

Yazarı: Muhtelif

Yayıncı: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2014

 İlgili Dosyalar


Günümüz Bursa Esnafında Ahilik Kültüründen İzler

Yazarı: Hülya TAŞ

Yayıncı: Gaye Kitabevi

Yayın Yeri: Bursa

Yayın Yılı: 2014


Ahilik

Ahi birlikleri Müslüman-Türk toplumunun ekonomik, sosyal ve kültürel hayatında yüzyıllarca çok önemli rol oynamıştır. Geçmişten bugüne ışık tutan ahi Birliklerinin bütün yönleri ile incelendiğini söylemek çok zor, hatta imkansızdır. Bugün; tarihçilerin, edebiyatçıların, ekonomistlerin ve diğer alan uzmanlarının Türk-İslam medeniyetinin kuruluş yıllarını incelemeleri ve kendi alanları ile ilgili bilgilere ulaşmalarının bugün zaruret haline geldiğini düşünüyorum. Ulaşılan bu bilgiler bugüne ve geleceğe ışık tutacaktır. Milletin geçmişi hafızasıdır. Geçmişten alabileceğimiz dersler, yakalayabileceğimiz ipuçları geleceğimizi daha iyi, daha sağlam, daha güçlü olarak inşa edebilme imkanını bize sağlayacaktır. Geçmişimiz bugünün ve yarının ihtiyacının cevap modelleri üretmemizde bize rehber olacak bir hazinedir.

Yazarı: Yusuf EKİNCİ

Yayıncı: Sistem Ofset Yayıncılık

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2014


Konya Kitabı: XIV. Ahilik ve Konya'daki İzleri

Yazarı: Ahmet ÖZDEMİR

Yayıncı: Konya Ticaret Odası

Yayın Yeri: Konya

Yayın Yılı: 2013


Bir Ahilik Geleneği - Köy Odası Hatıraları - Molla Musa'nın Konağı

Yazarı: İsmail ERASLAN

Yayıncı: Kırşehir Belediyesi

Yayın Yeri: Kırşehir

Yayın Yılı: 2013


2. Uluslararası Ahilik Sempozyumu Bildiriler Kitabı (2 cilt)

Ahilik, Ahi Evran-ı Veli tarafından XIII. yüzyılda Anadolu’da kurulan; üretimde çalışkanlığı ve standardizasyonu, tüketimde komşuyu gözetmeyi ve israftan kaçınmayı, bölüşümde adaleti ve hoşgörüyü kendisine prensip edinen ve bütün bu ilkeleri İktisadî hayat ile bütünleştiren sosyo-ekonomik bir teşkilattır.

Ahilik hayat felsefesi, Anadolu tarih ve medeniyetinin tüm insanlığa miras bıraktığı en önemli değerlerden biridir. Ahilik felsefesinin özünde insan vardır, “insanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturuyla hareket eden bu anlayış; bencil olmayan, sosyal sorumluluk sahibi, kendisiyle ve toplumla barışık, olgun ve iyi ahlaklı insan modelinden yola çıkarak, toplumun ve insanların mutluluğunu hedeflemiştir.

Ahilikte fert ve toplum anlayışı birbirini tamamlar niteliktedir. Toplumun bütün katmanları arasında birleştirici ve bütünleştirici rol oynayan bu teşkilat, toplumda huzur ve saadeti bireylerin mutluluğu ile sağlamaktadır.
Aşırı kazanç ve dolayısıyla ekonomik sömürü, Ahilik anlayışına taban tabana zıttır. Ahilikteki rekabet anlayışı, müşteri memnuniyeti ve ürün kalitesinin arttırılması olarak görülmektedir. Ayrıca sosyal sorumluluk çerçevesinde, ihtiyaçlar ölçüsünde üretim bilinci hâkimdir.
İnsan istismarı, emek sömürüsü ve işsizlik gibi modern hayatın sorunları Ahilikte, usta-çırak ve işçi-işveren sarmalında normatif kurallar ile çözülmüştür. Ahilik, genel ahlak kuralları dâhilinde her mesleğin kendi meslek kurallarına ve iş ahlakına uymalarını zorunlu kılmak suretiyle, toplumsal ve ekonomik birçok sorunun çözülmesinde etkili olmuştur.
Teknolojinin ilerlemesiyle maddi anlamda zenginleşen dünyamızda, tarih ötesi normlarıyla, insanlığın mutluluğunu temin edebilecek Ahilik prensiplerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Bu ilkelerin lafız olarak değil, öz olarak yaşatılması hepimiz için tarihi, kültürel ve sosyal bir sorumluluktur.

Bu yıl İkincisi düzenlenen Uluslararası Ahilik Sempozyumu çerçevesinde yapılan araştırmalar ve sunulan tebliğler, bu tarihi sorumluluğumuzu yerine getirmek bakımından önemli adımlardır. Ahilik kültürünün kökleşmesinde ve yaygınlaşmasında önemli katkısı olan bu tür uluslararası programlar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nezdinde değerlendirilmekte ve desteklenmektedir. Bu çalışmaların sonucunda Ahilik kültür ve felsefesini yaşayan ve yaşatan esnaf ve sanatkârlarımızla oluşturacağımız sinerjinin, ülkemize ve dünyaya iktisadi hayatın sorunlarını çözmek bakımından ışık tutacağına inanıyoruz.

II. Uluslararası Ahilik Sempozyumu’nun düzenlenmesinde başta Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma Merkezi olmak üzere, ülkemizin ve dünyanın farklı coğrafyalarından gelerek çalışmalarını bizlerle paylaşan değerli akademisyenlerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu değerli eserin daha geniş katılımlı çalışmalar için yol gösterici olmasını, ülkemize ve dünyamıza güzellikler kazandırmasını diliyorum. 
 

Hayati YAZICI

Gümrük ve Ticaret Bakanı

Yazarı: Öğr. Gör. Kazım CEYLAN (ed.)

Yayıncı: SFN Yayıncılık

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2012

İlgili Dosyalar


Horasan Erenleri: Melametiler, Ahiler, Bacılar, Gaziler, Abdallar

Cemil Meriç ‘’ Bu Ülke’’ adlı kitabına şu cümleyle başlıyor:’’ Ne gülüyorsun? Anlattığım senin hikayen …’
Pekala; ya bizim hikayemiz?
Bir millet düşünün ki ‘Horasan şahı’ olarak tanınan ve Hazreti Peygamberin 8. Göbekten torunu olan İmam-ı Aliyyül Rıza’nın muhabbetiyle İslamiyet’i kabul etmiş.
Bir millet düşünün ki Hazreti Peygamberin 11. Göbekten torunu olan İmam Hasan’ül Askeriye bizden manasına gelen Askeri mahlasını vererek daima Ehl-i Beyt’i zalimlere karşı korumuş..
Bir millet düşünün ki ‘’ Muhammed, Hasan, Hüseyin ‘’ isimlerini en sevdiklerine vererek evladı resulü kendi evladı gibi sevmiş. Bir millet düşünün ki Horasan mektebinde nice erenler yetiştirerek Yesevi Ocağını kurmuş ve bu ocaktan nasip alan erlere Anadolu’yu yurt tutmuş…
Bir millet düşünün ki Abdalan-ı Rum ile bu toprağa mana incileri saçmış ve bu necip millete manevi rehberlik yapmış.

Yazarı: Mehmet Hakan ALŞAN

Yayıncı: Kurtuba

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2012


Sosyal ve Siyasi Boyutlarıyla Ahi Evren-Mevlana Mücadelesi

Bu çalışmada Ahi Teşkilâtı’nın baş mimarı olan büyük halk filozofu ve fikir adamı Ahi Evren diye bilinen Hace Nasirü’d-din Mahmud hakkında yeni bulgu ve bilgiler sunulduktan sonra, bu yeni bulgu ve bilgiler ışığında latifeleriyle tanınan Nasreddin Hoca ile lâkabı Nasiru’d-din olan Ahi Evren’in aynı kişi oldukları gösterilmektedir. Böylece Anadolu Selçukluları devrinin bir ünlü, fikir ve aksiyon adamının gerçek kişiliği su yüzüne çıkarılmış ve etrafındaki esrar perdesi aralanmış bulunuyor.
Bu çalışmadan sonra bu alanda yürütülecek olan araştırmalar ve çalışmalar ile Filozof Nasreddin Hoca gerçek yönü ve fikirleri ile yeniden gündeme gelecektir. Ahi Evren Şeyh Nasirü’d-din Mahmud’un “Letâif-i Hikmet” ve “Letâif-i Gıyasiyye” adlı eserlerindeki birtakım lâtife ve hikâyelerin halk arasında Nasreddin Hoca Lâtifeleri olarak yer aldığı ve bazı Nasreddin Hoca Lâtifeleri’nin de Ahi Evren Nasirü’d-din Mahmud’un eserlerindeki anlatımlardan ve yorumlardan alındığı veya hayatından izler ihtiva ettiği gösterilmektedir.
Tabii 700 senelik zaman süreci içinde halk muhayyilesinin ortaya koyduğu pek çok hikâye ve anekdotların Nasreddin Hoca’ya nisbet edildiği de gözlenmektedir.
Nasreddin Hoca’nın Ahi Evren Hace Nasirü’d-din Mahmud olduğu ve onun da eserlerinin ortaya çıkması ve bu eserlerin sahibi olarak hayat hikâyesinin de aydınlatılması ve gerçek şahsiyetinin tanınması ile Nasreddin Hoca’ya nisbet edilen şeyleri tanıma ve belirleme imkânı doğmaktadır. Nasreddin Hoca’nın lâtifelerinin aslında meşâyıh menakıb-nameleri türünde bir eser olduğu ve bu lâtifelerin Ahi Hace Nasiru’d-din’in hayat hikâyesi ile ilgili izler taşıdığı ve onun hayat hikâyesini detaylandırdığı görülmektedir. Böylece lâtifelerin Türkiye Selçukluları devrinin sosyal ve kültürel olaylarına ne şekilde açıklık getirdiği belirtilmektedir.
Bu eserde tarihin karanlıklarına terkedilmiş bir bilge kişi olan Ahi Evren Hace Nasirü’d-din Mahmud’un çağdaşı olan Mevlânâ Celâlü’d-din-i Rumî, etrafındakiler ve devlet adamları ile ilişkileri açıklanmaktadır.

Yazarı: Prof. Dr. Mikail BAYRAM

Yayıncı: Nüve Kültür Merkezi

Yayın Yeri: Konya

Yayın Yılı: 2012


Ahilik: Türk-İslam Medeniyetinde Dünyevi ve Uhrevi Sistem

Yazarı: Kazım CEYLAN

Yayıncı: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2012


Tarihte Lider Kadınlar ve Fatma Bacı

’…Selçuklu döneminde önemli işler yapmış kadınlara rastlanır. Bunlar içinde kendi adına vakıf kuran, Gevher Nesibe Hatun, siyasette yer alan Tuğrul Bey’in hanımı Altuncan Hatun, Melikşah’ın hanımı Terken (Türkan) Hatun, siyasi bir teşkilat olan Bacıyan-ı Rum’un kurucusu Fatma Bacı sayılabilir.
Aşık Paşaoğlu (1393-1481)’nun verdiği bilgiye göre Anadolu’ya göç eden halk Gaziyan-ı Rum, Abdalan-ı Rum, Bacıyan-ı Rum, yani Anadolu savaşçıları, Anadolu esnaf ve sanatkarları, Anadolu girişimci hanımları adları altında dört sınıfa ayrıldılar.

Yazarı: Ahmet Vehbi ECER

Yayıncı: Yesevi Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2012


Debbağlıktan Dericiliğe: İstanbul Merkezi Deri Sektörünün Doğuşu ve Gelişimi

Yazarı: Prof. Dr. Ahmet KALA

Yayıncı: Zeytinburnu Belediyesi Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2012


Ahiliğe Genç Bakışlar Makale Yarışması ve Sempozyumu-Bildiriler

Yazarı: Muhtelif

Yayıncı: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2012


Alevilik Ahilik Bektaşilik

Yazarı: Cemal BARDAKÇI

Yayıncı: Postiga Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2012


Müslüman Türkün Ahlâk ve Meslek Okulu Ahilik

Yazarı: H. Mustafa GENÇ

Yayıncı: Canik Belediyesi Kültür Yayınları

Yayın Yeri: Samsun

Yayın Yılı: 2011

 İlgili Dosyalar


1. Uluslararası Ahilik Kültürü ve Kırşehir Sempozyumu Bildiriler Kitabı (2 cilt)

Bilindiği üzere “Ahilik”; XIII. yüzyılda, Anadolu Selçuklu Devleti zamanında kurulmuş, esnaf kuruluşlarına eleman yetiştiren, onları her yönü ile kontrol eden, çalışmayı bir tür ibadet sayan sanayi, ticarî, ekonomik, toplumsal, eğitsel, askerî ve kültürel faaliyetlerde bulunan bir çeşit sivil toplum kuruluşudur. O günkü Türk toplumunun maddi ve manevî ihtiyaçlarına cevap verebilecek tarzda teşkilatlanan Ahilik, kuruluşundan XX. yüzyıla kadar Anadolu Türk toplu- munda varlığını kesintisiz bir şekilde sürdürmüş ve köylere varıncaya kadar etkili olmuştur.

Görünüşte, bugün itibarıyla tarihe mal olmuş bu teşkilatı ve kültürü, acaba sadece tarihî bir olgu olarak mı düşünmeli, kabul etmelidir; yoksa günümüze de ışık tutabilecek, çağdaş insan ve toplumun sıkıntılarına kimi zaman yanıt verebilecek bir tecrübe ve birikim olarak mı değerlendirmelidir?

Genel olarak düşünüldüğünde XXI. yüzyıl, bilim ve teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediği, iletişim sayesinde dünyanın küçüldüğü bir yüzyıldır. Bu olumlu gelişmelerin yanında ne yazık ki dünya, insanlık ve ülkemiz adına bazı olumsuzluklar da baş göstermiştir, işsizlik, açlık, gelir dağılımındaki adaletsizlik, insan hakları ihlalleri, ahlaki çöküntü, hırsızlık ve kap-kaç, uyuşturucu, bireyselleşme/bencilleşme ve çeşitli psikolojik sorunlar bunlardan bazılarıdır. Günümüz toplumlarının hemen hemen tamamında görülen bu problemlere çözüm yolu bulmanın kolay bir iş olmadığı malumdur. Bu konuda çareler aranırken bizim Türk toplumu olarak diğer millederden farklı bir yanımız, aslında bu konuda bir tecrübemiz ve birikimimiz bulunmaktadır, işte bize göre bu da tarihimizdeki Ahilik teşkilatı ve kültürüdür. Biz millet olarak, bazılarını yukarıda saydığımız sorunlara çözüm yolları ararken neden böyle güzel bir gelenekten yararlanmayalım, onun günümüze de uyarlanabilecek ilkelerinden niçin istifade etmeyelim? Örneğin; emeğe saygı, izinsiz başkasının malına el uzatmama, çalışmanın kutsallığı, kanaat, güzel ahlak, yardımlaşma, liyakat ve ehliyet, dürüstlük... Bunlar Ahilik kurumu ve kültürünün temelini oluşturan ilkelerdir ve bugün için ne kadar gerekli oldukları da kuşkusuzdur.

Ahilik teşkilatı, felsefesi gereği mesleği ve inancı aynı potada harmanlayan bir yapıdadır. Yani bir başka deyişle bir ahî hem çalışkan ve işinin ehli, hem de bazı dînî ve ahlaki değerlere sahip olmalıdır. Bu bağlamda Ahilik teşkilatı bir taraftan yeni yetişen gençleri başıboş bir şekilde dolaşmaktan kurtarmak, onları bir meslek sahibi yapmak, ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamak için gündüzleri eğitmekte, bir yandan da akşamları zaviyelere getirerek orada dinî, sosyal ve kültürel yönlerden yetiştirip bilgilendirmekte, sosyalleşmelerini sağlamaktadır. Böylece hem işi ve mesleği olan, hem de ahlaki değerlere sahip, bilgili ve kontrollü genç esnaflar yetişmektedir. İşte bu örnekte olduğu gibi, yüzyılların tecrübesini taşıyan ve kimi zaman güzel meyveler vermiş olan Ahilik teşkilatının tekrar gündeme gelmesi ve günümüzdeki insana, topluma, sivil veya resmî kurum ve kuruluşlara neler verebileceğinin, problemlerin çözümünde ne gibi katkılar sağlayacağının sorgulanması gerektiğini düşünüyoruz.

Nitekim bu doğrultuda Ahi Evran Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde kurulan Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin amacı da Ahilik teşkilatını tarihî, sosyal, İktisadî ve kültürel vb. açılardan araştırıp geçmişte oynadığı rolü bilimsel anlamda ortaya koymak ve bugünkü topluma anlatabilmek, teşkilatın ve kültürün bugün yararlanılabilecek yönlerini araştırmaktır. Bunun için yapmış olduğu faaliyetlerden biri de alanla ilgili bilimsel yayınlar yapmak ve toplantılar düzenlemektir. Bu bağlamda yapılan toplantılardan sonuncusu, 15-17 Ekim 2008 tarihinde yapılan “I. Uluslararası Ahilik Kültürü ve Kırşehir” sempozyumu olmuştur. Ahi Evran Üniversitesi’nin öncülüğünde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, TESKOB, Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediyesi, Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları ve îpek Mobilya’nın destekleriyle yapılmış olan bu sempozyumda sunulan bildirilerin kalıcı olması, yazıya dökülüp kayıt altına alınması ve bu yolla bilgilerin geleceğe intikal ettirilmesi bize göre yapılması gereken çok önemli bir vazifeydi. İşte elinizde bulunan üç çildik hacimli çalışmayla bu vazife yerine getirilmiş oldu. Türkiye’nin dört bir tarafından gelmiş değerli bilim adamlarının sunmuş oldukları bildiriler bir araya getirilerek üç ciltlik kitap halinde bastırıldı. Bir başka deyişle Türkiye’nin bu alandaki birikimi ete, kemiğe bürünmüş oldu.

Bildiri metinlerine dikkat edildiğinde görüleceği üzere, bildiriler yalnız Ahilik üzerine değildir. Kırşehir ve havalisiyle ilgili de değerli bildiri metinleri vardır. Hem Ahilik hem de Kırşehir kültürü, sanatı, tarihi ve edebiyatı vs. ile ilgili önemli bir hizmeti daha yerine getirmiş olmaktadır.

Son olarak; başta bilgilerini bizimle paylaşan değerli bilim insanları olmak üzere, sempozyumun yapılmasında emeği geçenlere, toplantımıza katkıda bulunan ve hazflarını yukarıda andığımız kurumlara ve yöneticilerine, ayrıca bu bildirilerin basımı konusunda faaliyet gösteren herkese teşekkür eder, sempozyum kitabının Kırşehir ve Ahilik teşkilatı ve kültürü konusundaki çalışmalara bilimsel anlamda ışık tutmasını ve ilgililere faydalı olmasını temenni ederiz. 

Yazarı: Prof. Dr. Erksin GÜLEÇ, Prof. Dr. M. Fatih KÖKSAL, Prof. Dr. Sevim Nilay IŞIKSALAN, Yrd. Doç. Dr. Ahmet GÜNDÜZ (ed.)

Yayıncı: SFN Yayıncılık

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2011

 İlgili Dosyalar



Ankara Ahileri ve Eserleri

Yazarı: Abdulkerim ERDOĞAN

Yayıncı: Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2011


Kırkambar (Ahilik Ansiklopedisi): Ahilik Tarihöncesinden Başlar

Yazarı: Sadık GÖKSU

Yayıncı: Uranus Fotoğraf Ajansı ve Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2011


İslam ve Türk İllerinde Fütüvvet Teşkilatı

Yazarı: Abdulbaki GÖLPINARLI

Yayıncı: İstanbul Ticaret Odası & İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2011


Ahiler Şehri Ankara: XIII-XIV-XV. Yüzyıllarda Ankara'da Ahilik ve Ahiler

Yazarı: Mehmet HACIGÖKMEN

Yayıncı: Kömen Yayınları

Yayın Yeri: Konya

Yayın Yılı: 2011


Fütüvvetname-i Tarikat

"Klasi̇kler, günümüz dünyasiyla geçmi̇s arasindaki̇ bağları kurup sağlamlaştirmada, gerçekli̇gi̇n yeni̇den i̇nşa edi̇lmesi̇nde en bari̇z fonksi̇yonlara sahi̇p olan belli̇ başli kıymet alanlarımız i̇çi̇nde yer almaktadır. Klasi̇kler sayesi̇nde medeni̇yeti̇mi̇zi̇n tari̇h boyunca katetti̇ği̇ güzergahları, aldığı şeki̇lleri̇ ve her şeyden önemli̇si̇ de kurucusu ve kalıcı değerleri̇mi̇zi̇n nasıl yapilandiıinı görme i̇mkanı bulmaktayız.Bu nedenle klasi̇kler tari̇hle gelecek arasındaki̇ sürekli̇li̇ği̇ tahki̇m eden bi̇rer köprü olarak her zaman kalıcı bi̇r i̇lgi̇ ve teveccühe mazhar olmaktadır."

Yazarı: Abdulgani Muhammed b. Alauddin el-Hüseyni RADAVİ

Yayıncı: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2011


Türk-İslam Medeniyetinde Ahilik ve Fütüvvet-Namelerin Yeri

Türk-İsiâm tarihinin XIU. ye XIV. yüzyıllarında daha çok Anadolu'da görülen Ahîlik, aslında İslâm medeniyetinin temel unsurlarını bünyesine almış bir Türk kurumu olarak kabul edilmiştir. Bu haliyle Ahiliğin el kitaplarından sayılan ve ahilerin âdeta başucu kitabı olarak benimseyip okuyageldikleri Fütüvvet-nâmeler de Arapça, Farsça ve Türkçede olmak üzere tarklı dillerde kaleme alınmışlardır. Bunlar kültür kaynaklarımız arasında önemli bir yer tutmaktadırlar. O bakımdan Fütüvvet-nâmeleri tanımadan Arifliğin anlaşılması mümkün görünmemektedir. İşte bu sebeple biz de Fütüvvet-nâmeleri tanımayı ve tanıtmayı, kültür kodlarımız arasına onlardan yararlı bilgiler katmayı gerekli görerek, bu eserimizde XV. yüzyılda kaleme alındığı bilinen Şeyh Seyyid Hüseyin el-GaybTnin Fütüvvet-nâmesini okuyucu ile buluşturmayı hedefledik.

Yazarı: Prof. Dr. Mehmet ŞEKER

Yayıncı: Ötüken Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2011


Dünden Bugüne Ahilik

Yazarı: Remzi ÖZKAYA

Yayıncı: Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfı

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2011


Ahi Evran

Yazarı: Remzi ÖZÇELİK

Yayıncı: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2011


Ahilik: Eşyaya Teslim Olmayan Ahlâk

Yazarı:

Yayıncı: Kırşehir Belediyesi Yayınları

Yayın Yeri:

Yayın Yılı: 2011


Denizli'de Ahilik

Yazarı: Hasan KALLİMCİ

Yayıncı: Denizli Belediyesi Kültür Yayınları

Yayın Yeri: Denizli

Yayın Yılı: 2010


Bacıyan-ı Rum'dan Günümüze Türk Kadınının İktisadi Hayattaki Yeri

Yazarı: Yasemin TÜMER ERDEM ve Halime YİĞİT

Yayıncı: İstanbul Ticaret Odası Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2010


Fatma Bacı ve Bacıyan-ı Rum (Anadolu Bacıları Teşkilatı)

Yazarı: Prof. Dr. Mikail BAYRAM

Yayıncı: Nüve Kültür Merkezi

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2009



Türkiye'de Tarihin Saptırılması Sürecinde Türk Sufiliğine Bakışlar

Ahmet Yaşar Ocak, saptırılmış tarih geleneğine prim vermeden kaleme aldığı makalelerinde, Türkiye'nin tarihsel, toplumsal ve kültürel geleneği içinde şekillenmiş özgül haliyle İslam'ı tartışıyor. Türk Sufîliğine Bakışlar'ın özellikle yoğunlaştığı üç isim Mevlana, Hacı Bektaş-ı Velî, Yunus Emre ve üç konu Ahîlik, Alevîlik, Bektaşîlik... Popüler olma kaygısıyla değil, derinlik kaygısıyla ve araştırmacılık ruhuyla biçimlenmiş bir kitap...

Yazarı: Ahmet Yaşar OCAK

Yayıncı: İletişim

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2009


Ahilik: Kuruluşu, İlkeleri ve Fonksiyonları

Yazarı: Fahri SOLAK

Yayıncı: İstanbul Ticaret Odası Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2009


AHİLİK - Ahlakla Kalitenin Buluştuğu Bir Esnaf Teşkilatlanma Modeli

Ahilik, genel olarak birbirini seven, sayan, yardım eden, fakiri ve yoksulu gözeten, iş hayatında ahlaki kuralları esas alan esnaf ve sanatkârlardan oluşan bir teşkilatın adıdır. Ahilik, XIII. yüzyıldan itibaren Orta Asya’dan gelip Anadolu’ya yerleşen Müslüman Türklerin yeni topraklarda hayatlarını idame ettirebilmeleri için gerekli maddi ve manevi ortamı oluşturan bir teşkilatlanmadır. Zira Anadolu’ya henüz yerleşmiş olan Türkler, bu topraklarda yaşayabilmek için, geldikleri yerlerdeki bildikleri ticari faaliyetleri sürdürmeye başlamışlardır. Bu hareket, onlara sadece geçimlerini temin ettikleri bir yol olmaktan daha öte bir anlam taşımıştır. Zira bu topraklarda gelecek nesilleri için de kalıcı olabilmenin yolu sadece savaşmak değil, kendilerini sabitleştirici bir takım ekonomik faaliyetlere girişmeleri gerekmekte idi.

Bu durum, onların sadece Anadolu’ya uyumunu sağlamakla kalmamış, aynı zamanda kendi aralarındaki birliktelik kültürünün gelişmesine de katkıda bulunmuştur. Zaten Ahiliğin amaçları arasında, kaliteli üretim yapmak, nitelikli insan gücü yetiştirmek ve misafirperverliği geliştirmek, en başta gelir.

Yazarı: Ekrem ERDEM

Yayıncı: Detay Yayıncılık

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2009


İGİAD İş Ahlakı Sempozyumu Bildiriler

Yazarı: Muhtelif

Yayıncı: İktisadî Girişim ve İş Ahlâkı Derneği (İGİAD) Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2008

 İlgili Dosyalar


Bir Sivil Örgütlenme Modeli Ahilik

Ahlaki bir temele dayanmayan sistemlerin, adaletsizliği alışkanlık haline getiren kurumların, sevgisizliği hayat düsturlarından biri haline getiren toplumların, tarihte ve günümüzde insanlığa ne büyük zararlar verdikleri acıklı birer ibret vesikası olarak gözümüzün önündedir. Adil, ahlaklı, ilkeli ve sevgiye dayanan insan topluluklarının büyük medeniyetlere imza attıkları bir dünyada, özel ve güzel bir tarihi mirasa sahip olan milletimizin tarihinden ibret almaması düşünülemez. Tarihimizde var olan güzel ve özel örneklerden ibret alarak çağa uygun yeni müesseseler kurmak zorundayız; şayet onurlu bir şekilde ayakta durmak ve varolmak istiyorsak.

Yazarı: Dr. Veysi ERKEN

Yayıncı: Berikan Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 200


Kırşehir Müzesindeki Ahilik Belgeleri: Ahi Şecerenameleri, Beratlar, Vakfiyeler

Yazarı: M. Fatih KÖKSAL, Orhan KURTOĞLU, Hasan KARAKÖSE ve Özer ŞENÖDEYİCİ

Yayıncı: Kırşehir Valiliği

Yayın Yeri: Kırşehir

Yayın Yılı: 2008


İslam Fütüvveti ve Türk Ahiliği: İbn-i Battuta'ya Zeyl

Eserde, fütüvvetin manası en geniş biçimi ile analiz edildikten sonra İbn-i Battuta'nın seyahatnamesinde yer verdiği Anadolu'nun en şefkatli ve mert insanlarından olan ahîler ve Türkler arasındaki fütüvvet ehli kişilerin toplumsal hayatlarından bahsediliyor. Ayrıca Türk ve İslam fütüvvetine ilişkin çarpıcı örnekler sıralanarak ahilik müessesesinin ve fütüvvet ahlakının Türk-İslam medeniyetindeki yeri ayrıntılı bir şekilde inceleniyor.

Yazarı: Cezair YARAR (çev.)

Yayıncı: İşaret

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2008


Bir Ahi Dostu: Franz Taeschner - Hayatı ve Eserleri

Yazarı: Zehra ODABAŞI

Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma Merkezi

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2008


II. Ahi Evran-ı Veli ve Ahilik Araştırmaları Sempozyumu Bildiriler Kitabı

13 Ekim 2006 tarihinde İkincisini düzenlediğimiz Ahi Evran-ı Velî ve Ahilik Araştırmaları Sempozyumu, sunulan birbirinden seçkin ve değerli bildirilerle büyük bir başarı ile .sonuçlandı. Bizi asıl sevindiren katılımcıların ilk sempozyumda olduğu gibi sempozyum sonrasında da telefonla ve internet yoluyla memnuniyetlerini ifade etmeleri olmuştur.

12-13 Ekim 2004 tarihlerinde düzenlediğimiz sempozyuma nazaran bu sempozyumda katılımcı sayısı düşüktü. Bu sempozyumda genel duyuru yapmak yerine isimlere çağrı yaparak katılımcı sayısını özellikle düşük tuttuk. Bunun birkaç sebebi vardı. Birincisi bir önceki sempozyumda katılan simalardan mümkün olduğunca farklı katılımcıların gelerek daha farklı konuların işlenmesini sağlamaktı. İkincisi ise Ahilik Haftası'run Ramazan ayma tesadüf etmesiydi. Uzun soluklu bir program katılımcılar için de, doğrusu büyük yoğunluk içinde gayret sarf eden düzenleme kurulu üyesi arkadaşlarımız ve görevli öğrenciler için de sıkıntılı bir süreç olacaktı. Az ama mümkün olduğu kadar nitelikli bildirilerin sunulmasını hedefledik. Bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Türkiye'de Ahi Evran ve Ahilik kültürü üzerinde yaptığı çalışmalarla temayüz etmiş bilim adamı ve araştırmacıların tamamına yakınım bu sempozyumda buluşturmayı başardık.

Sempozyumu düzenlediğimiz tarih, tabir caiz ise üniversitemiz için bir "fetret" devrine tekabül etmiştir. Bu devre Araştırma Merkezimizin çalışmaları için de güç ve sıkıntılı bir süreç olmuştur. Açış konuşmasında da ifade ettiğimiz gibi Sayın Valimiz M. Lütfullah Bilgin'in yüreklendirmesi ve destekleri olmasaydı bu sempozyumun gerçekleşmesi çok zordu. Kendilerine tekrar teşekkür etmek isterim.

Uzun bir süreçten sonra yeni Rektörümüz atandı. Sempozyum kitabının basılması talebimizi kendilerine ilettiğimde hiç tereddütsüz ve memnuniyetle kabul ettiler. Bu kitap Ahi Evran Üniversitesi'nin ilk yayım olarak da üniversitemiz tarihindeki yerini alacaktır. Bu vesileyle Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Selahattin Salman'a da teşekkürlerimi sunarım. Bu katkıyı, bundan sonraki faaliyetlerimize verilecek desteklerin bir habercisi olarak algıladık.

İlk sempozyumumuz gibi bu sempozyum da Kırşehir Valiliği ile müştereken düzenlendi. Her iki yılda bir düzenlemeyi geleneksel hâle getirdiğimiz sempozyumların böylesi samimi işbirliği içinde devam etmesi en büyük dileğimizdir.

Doç. Dr. M. Fatih KOKSAL 

Yazarı: M. Fatih KÖKSAL (ed.)

Yayıncı:

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2007

İlgili Dosyalar


Ahilik Kültürünün Dünü ve Bugünü

Osmanlıların yüzyıllarca hükmettiği Anadolu'da akıl, çalışma, bilim ve ahlak gibi değerler üzerinde yükselen ve özbeöz Türk kültürü olan Ahilik uzun zamandır tarihin tozlu sayfaları arasın da kaderine terk edilmiş idi. Toplum İçerisinde denge sağlamakla beraber huzur ve güvende getiren Ahiliği, bugün başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Almanya ve Japonya gibi bazı devletlerinde incelemeye aldığı şeklindeki bilgileri yazılı basın ve konuya ait incelemelerde görmek mümkündür.

Yazarı: Mustafa KÖKSAL

Yayıncı: Işık Eğitim ve Kültür Hizmetleri

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2007


Türkiye'de Alevi-Bektaşi, Ahi ve Nusayri Zümreleri

Türkiye’deki Alevi-Bektaşi zümreleri hakkında yapılan çalışmaların değeri ve niteliği açısından Baha Said Bey’in oldukça önemli bir yeri vardır. Baha Said Bey 1910’lu yıllarda Anadolu’ya yaptığı seyahatler vasıtasıyla Alevi-Bektaşi, Ahi ve Nusayri zümrelerini yakından tanımış ve bunlar hakkında ayrıntılı raporlar hazırlamıştır.

Yazarı: İsmail GÖRKEM

Yayıncı: Kitabevi Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2006


Ahi Evran ve Ahilik

Yazarı: Doç. Dr. Fatih KÖKSAL

Yayıncı: Kırşehir Valiliği

Yayın Yeri: Kırşehir

Yayın Yılı: 2006


Ahilik ve Örtülü Bilgi: Günümüz İşletmelerine Dersler

Yazarı: Yrd. Doç. Dr. Hulusi DOĞAN

Yayıncı: Ekin Kitapevi

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2006


İktisadi Çözülmenin Ahlak ve Zihniyet Dünyası

"İktisadi Çözülmenin Ahlak ve Zihniyet Dünyası", daha önce yayınlanmamış olan "İktisadi İnhitat Dünyamızın Ahlak ve Zihniyet Meseleleri" adlı kitabın gözden geçirilmiş ikinci baskısıdır. Birçok farklarla beraber çıkış noktası ikisinde de aynıdır: Dış kalıp ve göstergeler (ister kuruluş, ister üretim teknolojisi olarak) ne kadar önemli sayılırsa sayılsınlar, onları yürütecek veya uygulayacak canlı, aktif unsurlarla (insan faktörü ve zihniyeti ile) birleştirilmedikçe fazla bir mana ifade etmezler.

Yazarı: F. Sabri ÜLGENER

Yayıncı: Derin Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2006



I. Ahi Evran-ı Veli ve Ahilik Araştırmaları Sempozyumu Bildiriler Kitabı (2 cilt)

12-13 Ekim 2004 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz sempozyumda söz verdiğimiz gibi bildirileri “iki, en geç üç ay içinde” yayınlama gayreti içindeydik. Ne var ki bazı katılımcıların hâlâ bildirilerini teslim etmemiş olması bu çıkışı biraz geciktirdi. Fakat yine de altı ay içinde basılabilmiş olması da bir kazançtır diye düşünüyoruz.

Sempozyumumuza katılacağını bildirerek isimlerini programa aldıran katılımcı sayısı 112 idi. Bu katılımcılar toplam 103 bildiri sunacaklardı. Mazeretleri bize ulaşmayan Prof. Dr. Sadettin Kocatürk, Prof. Dr. Hasanbala Sadıkov, Doç. Dr. Kenan înan, Yard. Doç. Dr. M. Emin Ertan, Yard. Doç. Dr. Mehmet Yardımcı, Yard. Doç. Dr. Naci Şahin, Dr. Adil Şen, Fehmi Genç ve Mikâil Arslan’ı da aramızda görmek isterdik.

Programa dahil oldukları hâlde mazeretleri dolayısıyla katılamayacaklarını bildiren Doç. Dr. Mehmet İnbaşı, Doç. Dr. Ömer Demirel, Yard. Doç. Dr. Hasan Koksal, Yard. Doç. Dr. Nuran Altuner, Ali Rıza Gönüllü ve Alim Gerçel bildirilerini göndererek cismen olmasa da ismen bizimle birlikte oldular. Kendilerine teşekkür ederiz.

Yard. Doç. Dr. Sıddık Çalık, Dr. Yusuf Ekinci, Ar. Gör. Adnan Şimşek ve Şevket Bülent Yahnici ise Sempozyuma katılarak bildiri sundukları hâlde bildiri metinlerini şu ana kadar bize ulaştıramamışlardır. Bir kısım meslektaşımız sempozyumda sundukları bildirileri Merkezimizin yayın organı olan Ahilik Araştırmaları Dergisi’ne gönderdiler. Onlardan hakem onayı alanların (Doç. Dr. Şaban Sağlık, Yard. Doç. Dr. Ahmet Kolbaşı, Dr. Akın Marşap, Dr. Bayram Durbilmez, Ar. Gör. Haluk Gökalp, Yusuf Turan Günaydın ve Zofıa Yükselova) bildirileri dergimizin 2. sayısında makale hâlinde yayımlandı. Derginin bu sayısı böylece bu yazılara ayrılmış oldu.

Sempozyum duyurusunda “atıf referansı” ve “kaynakça” gibi konularda bir kural belirlenmediği için bildiriler hâliyle çok farklı sistemlerde gönderildi. Biz bunları yayınlarken yazarın sistemine müdahale etmedik. Ancak çok gereksiz gördüğümüz koyu yazılımlar, büyük harfli vurgulamalar ve genel teâmüllere aykırı kimi hususlarda - birliktelik sağlayabilmek adına- müdahalelerimiz oldu.

Ahi Evran’ın hayatından fütüvvetnâmelere, Ahiliğin tarihsel meselelerinden günümüzdeki uzantıları ve tesirlerine, İktisadî yapılanmasından çağımız için neler ifade edebileceğine, din ve tasavvufla alâkasından ahilik-edebiyat, ahilik-folklor ilişkisine varana kadar çok farklı alanları yoklayan bildirilerden 83 adedi burada yayımlanmış durumdadır. Her biri ayrı ayrı “cehd u gayret” eseri olan bu bildirilerden çok geniş bir kitlenin istifade edeceğine şüphe yoktur.

Şu meşhur sözün müspet tarafı bize hız veriyor: “Marifet iltifata tâbidir; iltifatsız metâ zâyidir.” Ne mutlu bize ki bizim metâmız ziyana uğramıyor. Gayretlerimizin semeresini elimizde somut olarak görmek bizi gövendiriyor. Bu itibarla, bugüne kadar olan bütün çalışmalarımızda bize “hız” veren bir isimden burada hassaten bahsetmek isterim.

Bir bütçesi olmadığı gibi herhangi bir geliri de olmayan birimimizin bu faaliyetleri gerçekleştirebilmesinde Eğitim Fakültesinin katkıları ve rolü çok büyük. Sayın Dekan Prof. Dr. Mehmet Günay kurulduğumuz günden beri gayretlerimizi hiç karşılıksız bırakmadı. Ona kalbi teşekkürlerimi bir kez daha sunmak Türklük sevdalısı her yürek için olması gerektiği gibi benim için de bahtiyarlıktır.

Ayrıca ihtiyaç duyduğumuzda bizi yalnız bırakmayan valimiz Sayın Selahattin Hatipoğlu’nu da burada anmak isterim. Bu Sempozyumun gerçekleşmesinde de “düzenleyici” sıfatıyla bizimle birlikte oldular. Kendilerine de müteşekkiriz.

Bu vesileyle bütün katılımcılara katkılarından ve üç gün boyunca Kırşehir’e yaşattıkları doyumsuz bilim ortamından dolayı bir kez daha teşekkür ediyor, 2006 yılının Ekim ayında düzenleyeceğimiz II. Ahi Evran-ı Velî ve Ahilik Araştırmaları Sempozyumu’na şimdiden açık davet çıkarıyoruz.

Doç. Dr. M. Fatih KOKSAL

Yazarı: M. Fatih KÖKSAL (ed.)

Yayıncı:

Yayın Yeri: Kırşehir

Yayın Yılı: 2005

İlgili Dosyalar


Yaran Kültürü ve Çankırı

Yazarı: Çankırı Valiliği

Yayıncı: Çankırı Valiliği

Yayın Yeri: Çankırı

Yayın Yılı: 2004


Gedikler

Yazarı: Sıtkı - (yeni harflerle hazırlayan) Kamil Ali GIYNAŞ

Yayıncı: Gazi Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma Merkezi

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2004


Ahilik ve Demokrasi

Yazarı: Galip DEMİR

Yayıncı: Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2002


Ombudsman Aranıyor

Yazarı: Galip DEMİR

Yayıncı: Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2002


Türk Medeniyetinin Dinamiği Ahilik

Yazarı: İlhan KAYSERİ

Yayıncı: Konya Ticaret Borsası Yayınları

Yayın Yeri: Konya

Yayın Yılı: 2002


XIII-XVI. Asırlardaki Anadolu'da Fütüvvetnamelere Göre Dini İnanç Motifleri

Yazarı: Mehmet Saffet SARIKAYA

Yayıncı: Kültür Bakanlığı Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 2002


Ahilik - TKY ve Tarihteki Bir Uygulaması

Günümüzdeki yönetim anlayışları dikkatle incelendiğinde modelin adı ne olursa olsun müşteri memnuniyetini en üst düzeye ulaştırcak yeni kriterler ve tanımlarla her model kendi yapısını zenginleştirmektedir. Modeller, para egemenliğinden bilgi egemenliğine ve buradan da bilgeliğe doğru gelişme gösterirken, anlayışlar da kapitalizmden hümanizme doğru bir yöneliş içerisine girmiştir.
İş mükemmelliği içinde adım adım ilerleyen yeni yönetim anlayışları, geçmişin zengin kaynakları ile de beslenmektedir. Bu anlamda; bir yönetim felsefesi olarak TKY ile, TKY'nin tarihteki bir uygulaması diye değerlendirebileceğimiz Ahilik kültürünün benzeşen pek çok yönü bulunmaktadır.

Yazarı: Muhittin ŞİMŞEK

Yayıncı: Hayat Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2002


Tarihin Işığında Nasreddin Hoca ve Ahi Evren

Yazarı: Mikail BAYRAM

Yayıncı: Bayrak Matbaası

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2001


Türk-İslam Medeniyetinde Ahilik Kültürü ve Fütüvvetnameler

Anadolu'da XIII. yüzyılda ortaya çıkmış olan fütüvvet teşkilatı zaman içerisinde etkisini daha da artırarak Ahilik Kurumu'nun ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Ahilik, Anadolu'da sadece bir esnaf teşkilatı olarak kalmamış, büyük devlet adamları, kadınları, müderrisleri ve bazı tarikat şeyhlerini de içine alarak, Türk sosyal yaşamında önemli bir yere gelmiştir. Kitapta bu süreç anlatılmakta, fütüvvetnamelerden yola çıkarak Ahi birliklerindeki bazı mesleki ve toplumsal hayata dair uygulamalar anlatılmakta, Ahilik Kurumu'nun Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasına yaptığı katkılara değinilmektedir.

Söz konusu kitap yazarının amacı, Anadolu'nun hemen her yerine dağılmış olan Ahilik Kurumu üyelerinin politik, sosyal ve ekonomik hayattaki rollerini incelemiştir. Özellikle kurum üyeleri için birer iç tüzük niteliğinde olan fütüvvetnamelerin incelenmesi yoluyla Ahilik Kurumu hakkında detaylı bilgiler vermek hedeflenmiştir.

Yazarı: Cemal ANADOL

Yayıncı: Kültür Bakanlığı HAGEM Yayınları

Yayın Yeri:

Yayın Yılı: 2001


Ahilik

Yazarı: Yaşar BIYIKLI

Yayıncı: Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Birliği

Yayın Yeri: Trabzon

Yayın Yılı: 2000


Osmanlı Devleti'nin Kuruluşu ve Ahilik

Yazarı: Galip DEMİR

Yayıncı: Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2000


Ahilik, Ahlakla Kalitenin Buluştuğu Bir Örgütlenme Modeli

Yazarı: Prof. Dr. Ekrem ERDEM

Yayıncı: Detay Yayıncılık

Yayın Yeri: Kayseri

Yayın Yılı: 2000


Sokrat ve Eflatun'dan Günümüze Ahilik

Yazarı: Sadık GÖKSU

Yayıncı: Polat Kitapçılık Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2000


Simav'da Ahilik Ve Ahiler

Yazarı: Yaşar BOZYİĞİT

Yayıncı: Erkam Matbaası

Yayın Yeri: Kütahya

Yayın Yılı: 2000


II. Uluslararası Ahilik Kültürü Sempozyumu

II. Uluslararası Ahilik Kültürü Sempozyumu Bildirileri, 13- 15 Ekim 1999 tarihleri arasında Kırşehir'de gerçekleştirilen sempozyumda sunulan bildirilerden oluşmaktadır.

Kitapta Ahiliğin Türk Kültürü'ndeki yeri, tarihsel kaynakları, günümüzdeki durumu, bilinen Ahilerin kişilikleri, yaratımları ve kültürümüze katkıları, Ahilik, Toplum ve Devlet İlişkileri ve Ahiliğin günümüze ve geleceğimize etkileri incelenmektedir.

Yazarı: Muhtelif

Yayıncı: Kültür Bakanlığı HAGEM Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1999


Türk Kültürü Ahilik

Yazarı: Galip DEMİR

Yayıncı: Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 1998


Türk Edebiyatında Türkçe Fütüvvet-nameler Üzerine Bir İnceleme

Yazarı: Ali TORUN

Yayıncı: Kültür Bakanlığı Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1998


Yazarı Belli olmayan Bir Fütüvvetname

Yazarı: İbrahim ARSLANOĞLU

Yayıncı: Kültür Bakanlığı

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1997


Ahilik Ocakları ve Bir Ahilik Belgesi

Yazarı: Mustafa SUCU

Yayıncı: İnönü Ünivesitesi Basımevi

Yayın Yeri: Malatya

Yayın Yılı: 1996


Ahilikten Günümüze Mesleki ve Teknik Eğitimin Tarihi Gelişimi

Yazarı: Kemal TURAN

Yayıncı: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 1996


Fatma Bacı ve Bacıyan-ı Rum (Anadolu Bacıları Teşkilatı)

Yazarı: Prof. Dr. Mikail BAYRAM

Yayıncı: Damla

Yayın Yeri: Konya

Yayın Yılı: 1994


Ahilik Müessesesinde Yönetim ve Eğitim

Yazarı: Dr. Veysi ERKEN

Yayıncı:

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1994


Kültür, Sanat ve Medeniyetimizde Ahilik

Yazarı: Yaşar ÇALIŞKAN - M. Lütfi İKİZ

Yayıncı: Kültür Bakanlığı HAGEM Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1993


Ahi Teşkilatının Türk Toplumunun Sosyal ve Ekonomik Yapısı Üzerindeki Etkileri

Yazarı: Prof. Dr. Adnan GÜLERMAN - Yrd. Doç. Dr. Sevda TAŞTEKİL

Yayıncı: Kültür Bakanlığı HAGEM Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1993


İbn Batuta'ya Göre Anadolu'nun Sosyal-Kültürel ve İktisadi Hayatı ile Ahilik

Yazarı: Mehmet ŞEKER

Yayıncı: Kültür Bakanlığı HAGEM Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1993


Sosyoloji Açısından Ahi Birlikleri

Türk kültür tarihinde önemli bir yer işgal eden ve birçok yönlerden orjinal bir Türk teşkilatı olan Ahi Birlikleri'ninbir incelemesidir. Günümüzde çeşitli meslek örgütlerine ve kuruluşlarına bazı önemli noktalarda örnek olabilecek nitelikte bir teşkilat olan Ahi Birlikleri hakkındaki nadir incelemelerdendir.

Yazarı: Doç. Dr. Sabahattin GÜLLÜLÜ

Yayıncı: Ötüken Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 1992


Ahi Emir Ahmed

Yazarı: Merih BARAN

Yayıncı: Kültür Bakanlığı

Yayın Yeri: Kültür Bakanlığı

Yayın Yılı: 1991


Ahi Evren ve Ahi Teşkilatının Kuruluşu

Yazarı: Prof. Dr. Mikail BAYRAM

Yayıncı: Damla

Yayın Yeri: Konya

Yayın Yılı: 1991


XVI. Yüzyılda Sultanönü Sancağında Ahiler ve Ahi Zaviyeleri

Yazarı: Halime DOĞRU

Yayıncı: Kültür Bakanlığı HAGEM Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1991


Sosyal Güvenlik Öncüsü Ahi Evran Veli ve Ahilik

Yazarı: Adil GÜLVAHABOĞLU

Yayıncı: Memleket Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1991


Halk Haktır - Ahilik ve Yol Töresi

Yazarı: Nüzhet ERMAN

Yayıncı: Eroğlu Matbaası

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1990


Ahilik Ve Çevresinde Oluşan Kültür Değerleri Bibliyografyası

Yazarı: Esat BOZYİĞİT

Yayıncı: Ankara Üniversitesi Basımevi

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1989


Sosyal Değişme Sürecinde Çankırı Yaran Sohbetleri; Kültürel Antropolojik Yaklaşım

Yazarı: Mahmut TEZCAN

Yayıncı: Kültür Bakanlığı

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1989


Bir Türk Kurumu Olan Ahilik

Yazarı: Prof. Dr. Neşet ÇAĞATAY

Yayıncı: Türk Tarih Kurumu

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1989


Ahilik ve Meslek Eğitimi

Yazarı: Dr. Yusuf EKİNCİ

Yayıncı: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1989


Bacıyan-ı Rum (Selçuklular Zamanında Genç Kızlar Teşkilatı)

Yazarı: Prof. Dr. Mikail BAYRAM

Yayıncı: Gümüş Matbaası

Yayın Yeri: Konya

Yayın Yılı: 1987


İnsanlık Bilimi Ahilik ve Ahi Yunus Emre

Yazarı: Refik H. SOYKUT

Yayıncı: Kırşehir Esnaf Kuruluşları, Ahilik ve Esnaf Kuruluşları Araştırma Merkezi Başkanlığı Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1987


Bir Türk Kurumu Olan Ahilik

Yazarı: Prof. Dr. Neşet ÇAĞATAY

Yayıncı: Selçuk Üniversitesi

Yayın Yeri: Konya

Yayın Yılı: 1981


Zünfte und Bruderschaften in Islam: Texte zur Geschichte de Futuwwa

Yazarı: Franz TAESCHNER

Yayıncı: Artemiz Verlag

Yayın Yeri: Zurih

Yayın Yılı: 1979


Esnaf Kimdir?

Yazarı: Refik H. SOYKUT

Yayıncı: Esnaf Araştırma-Eğitim Merkezi Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1978


Tasavvufta Fütüvvet (Kitabu'l-Fütüvve)

Yazarı: es-SÜLEMİ, Ebu Abdirrahman Muhammed İbn el-Hüseyn - (çeviren) Doç. Dr. Süleyman ATEŞ

Yayıncı: Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1977


Ahi Evran

Mahmut Nasıreddin Ahi Evran hakkında biyografik eser.

“Ahi Evran her şeyden önce ekonomik güçlülüğe, ya da ekonomik bağımsızlığa önem vermiş bir iktisat bilgini durumundadır. Kurduğu Orta Sandığı, çağımızın kooperatiflerine, sendikalarına, sosyal güvenlik çalışmalarına ve de Standantçılık faaliyetine temel olmuştur...” (Kitaptan)

Yazarı: Refik H. SOYKUT

Yayıncı: San Matbaası

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1976


Bir Türk Kurumu Olan Ahilik

Yazarı: Prof. Dr. Neşet ÇAĞATAY

Yayıncı: Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1974


Orta Yol Ahilik

Yazarı: Refik H. SOYKUT

Yayıncı: Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Eğitim Yayınları

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1971


Kırşehir Büyükleri - Caca Bey, Aşık Paşa, Ahi Evran Veli

Yazarı: Enver Behnan ŞAPOLYA

Yayıncı: San Matbaası

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1967


Orta Anadolu'da Ahiler Devri ve Ahlakı

Yazarı: Hüsrev KARACABEY

Yayıncı: Şehir Matbaası

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 1965


Tarihte Kırşehri-Gülşehri ve Babailer-Ahiler-Bektaşiler

Yazarı: Cevat Hakkı TARIM

Yayıncı: Yeniçağ Matbaası

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 1948


Kolonizatör Türk Dervişleri

Dervişlerle ve zaviyelerle alakamız, onların Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşu meselesinin anlaşılması için üzerinde ısrarla durduğumuz bu garbe doğru akın işinde bize birer mümessil ve öncü gibi gözükmelerinden ileri gelmektedir. Bir çok köylere ismini veren, elinin emeği ve alnının teriyle dağ başlarında yer açıp yerleşen, bağ ve bahçe yetiştiren dervişler; ve daima garbe doğru Türk akını ile beraber ilerliyen benzerlerini doğuran zaviyeler ve bu zaviyelerin harbe giden, siyasi nüfuzlarını Padişahların hizmetinde kullanan, zaviyelerinde Padişahları kabul eden ve onlara nasihat veren şeyhler, bizim alakamızı celb etmek için bir çok vasıflara haizdirler. Hele onların daha fazla yarı göçebe Türkmenler arasında telkinatta bulunuşu, köylerde yaşayışı, toprak işleri ile meşgul gözükmesi ve benimsemek için dağdan ve bayırdan toprak açması bu alakayı şiddetlendirmektedir. Filhakika, bilahare tanıyacağımız dervişlerin şehirlerdeki tekkelerde ayin ve ibadetle meşgul olan ve sadaka ile geçinen mümessillerinin aksine olarak, mütemadiyen kırlara, boş topraklar üzerine yerleşen ve henüz bir devlet memur ve aylıkçısı şekline girmemiş olan bu dervişlerin hayatı ve onları oralara iten kuvvetlerin manası anlaşılmağa layıktır.

Yazarı: Prof. Dr. Ömer Lütfi BARKAN

Yayıncı: Hamle

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı:


Türk Fikir ve İman Zemininde Yeşeren Kurum Ahilik

Yazarı: Taner TATAR

Yayıncı: Malatya Belediyesi Kültür Yayınevi

Yayın Yeri: Malatya

Yayın Yılı:


Ahlakla Sanatın Bütünleştiği Türk Kurumu Ahilik Nedir?

Yazarı: Neşet ÇAĞATAY

Yayıncı: Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı:


Anadolu Ahiliğinin Kurucusu AHİ EVRAN-I VELİ

Yazarı: Bahattin ATAK

Yayıncı: Kırşehir Belediyesi

Yayın Yeri: Kırşehir

Yayın Yılı:








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | 20-22 Eylül 2024

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | ...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."