Örgüt Kültürünün Oluşumu


Schein'e göre örgüt kültürü, örgütlerin karşı karşıya kaldığı dışsal uyum ve içsel bütünleşme sorunlarına cevap niteliğinde ortaya çıkar. Dışsal uyum ve içsel bütünleşme sorunlarının örgüt kültürüne etkisi şöyle açıklanabilir (Schein):
-Örgüt dış çevrenin ortaya çıkardığı fırsat ve tehditlerine cevap vermek amacıyla kendisine bir misyon belirler.
-Bu misyona ulaştıracak bir strateji belirler.
-Daha sonra ulaşacağı sonuçları ifade eden amaçlarını ortaya koyar.
-Amaçlara ulaşma adına örgüt yapısı ve ödül sistemi oluşturur.
-Son aşamada ise, amaçlara ulaşılıp ulaşılmadığını ölçmek amacıyla kriterler belirler. 

Tüm bunlar dış çevreye uyum sağlamasında yardımcı olur. Tabii ki örgütün içsel çevresinde de bütünlük oluşturması gerekir.  Bunun için de örgüt üyeleri arasında etkili iş ilişkilerinin kurulmasının ve korunmasının yollarını oluşturur. Çalışanlar arasındaki iletişim yönetimini ve önemli görülen uygulamaları tanımlar. 

Güç, etki ve statü kazanma, koruma ve kaybetme için kurallar belirler. Sonuçta dış çevreye uyum sağlama ve içsel çevresinde bütünleşme sağlamak için yöntemler bulup geliştirdiğinde örgüt kültürü ortaya çıkar. 

Kaynak: Naktiyok, A., Örgütsel Davranış, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları, S: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | 20-22 Eylül 2024

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | ...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."