Yerlilik ve millilik üzerine yapılan çeşitli tartışmalar gündemde yerini almaya devam ediyor. Konu hakkında Twitter üzerinden açıklama yapan Prof. Dr. Hilmi Demir hocamızın tespitleri oldukça dikkat çekici görünüyor:
"Yerli ve Milli olmayı kalitesizlik, niteliksizlik, içe kapanma ve dünyadan habersiz olmak şeklinde göstermek için özel bir gayret var. Oysa Türk Milliyetçiliği milliliği, bir ayağını bu topraklara basarken diğer ayağıyla da evrensel değerlere yolculuk etmek olarak anlar."
"Alparslan Türkeş'in dokuz ışığından ikisi "ilimcilik ve gelişmecilik"tir. Milliği ve milli olmayı dil bilmeme, dünyayı tanıma ve akademik yetersizlik olarak göstermek kabul edilemez."
"Millilik bu ülkede Türk entelektüellerinin yüzyıllık kavgasıdır. Milli olmak bilimde, sanatta, felsefede, mimaride ve düşünce evrensel eserler var etme kavgasıdır."
Şeklinde görüşlerini ifade eden Prof. Demir, açıklamasında yaşanan süreçte bazı kişilerin sadece makam için bu ifadeleri kullandığını ifade ederek, bu vahim hatanın asıl kaygı olan millilik davasına asla zarar veremeyeceğine dikkat çekmektedir. Demir, açıklamasında yabancı dilde eğitime karşı olduğunun altını çizerken, bu karşıtlığının yanında "...bir akademisyenin çalıştığı alanla ilgili literatürü Batı ve Doğu dillerinden anlayacak kadar okuyamamasına da..." aynı biçimde karşı olduğunu belirterek yabancı dilin akademisyen için ne kadar önemli bir husus olduğuna işaret ediyor. Hocamız, yabancı dil bilmemeyi ise şu cümlelerle eleştiriyor: "Dünya bu kadar hızlı değişiyorken akademisyenin kör olması gibi bir şey bu."
Yaşanan bu tartışmaları görünce aklıma yıllar önce Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde bir hocamızın hatırlattığı merhum Alparslan Türkeş'e ait olan söz aklıma geliyor: "Ülkemizdeki her insan dünyayı daha iyi anlamak için en az bir Doğu ve bir Batı dilini öğrenmelidir."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder