Rusya-Türkiye ilişkileri
Ankara’da konuşulacak
Ankara Rusya Araştırmaları Enstitüsü (RUSEN) Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz, Türkiye-Rusya ilişkilerinin geleceğini ele almak üzere 22-23 Kasım 2018 tarihinde Ankara’da çalıştay düzenleneceğine dair açıklamalarda bulundu.
nkara Rusya Araştırmaları Enstitüsü (RUSEN), Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, Türk-Rus Toplumsal Forumu, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve AK Parti Dışilişkiler Başkanlığı ile 22-23 Kasım 2018 tarihinde ortak yapılacak “Türkiye-Rusya İlişkileri: Geleceği Şekillendirmek” konulu çalıştay Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Etlik Kampüsünde düzenleniyor.
Rusya ve Türkiye’nin Avrasya bölgesinde işbirliği olanaklarının tartışılacağı çalıştayda bölgesel krizlerin çözüme ulaştırılması ve kalıcı istikrar sağlanması için nasıl işbirliği yapılabileceği konusunda beyin fırtınası gerçekleştirilecek.
Türkiye-Rusya arasında başta ekonomi olmak üzere enerji, turizm, kültür, askeri sanayide yakın işbirliği olanakları ele alınacak.
Rusya Federasyonu Devlet Duma Milletvekili, Güvenlik Komitesi Başkanı Piskarev Vasily İvanovich’in Türkiye-Rusya işbirliğinin iki ülkenin güvenlik konseptine katkılarını, SSCB Dönemi Rusya’nın Savaş Stratejisinin mimarlarından ve bu konuda eserler yazan Emekli General Vladimirov Alexander Ivanovich’in Türkiye-Rusya arasında stratejik ortaklık mümkün mü? Konularını ele alacakları öğrenildi. Türkiye-Rusya arasında askeri sanayi alanında işbirliği ve S400 konusundaki gelişmeler konusunda da önemli mesajların verilebileceği bildirildi. Rusya heyetinin yapacağı sunumlara karşılık Türkiye’den de Emenli Albay Yusuf ALABARDA’nın Türkiye-Rusya arasında askeri işbirliğinde gelinen durum ve yapılması gerekenler konusunda sunumu olacak.
Rusya’dan çalıştaya katılacak Rusya’nın İsrail ve Suriye’de büyükelçilik yapmış uzman diplomatlarından İgor Melekhov’un ise Körfez ülkelerinde Vahabizm ideolojisinin Türkiye ve Rusya’ya etkilerini örneklerle anlatarak bu konuda Türkiye-Rusya vizyonuna dair bir sunumu olacağı öğrenildi. Rus Büyükelçi Melekhov’un sunumunun olduğu bölümde Türkiye’nin eski Rusya büyükelçisi Kurtuluş TAŞKENT’in Türkiye-Rusya arasında işbirliğinin önemi hakkında konuşacağı duyuruldu. Rusya’dan DIAC’ın ünlü askeri uzmanı Kramnik İlya Aleksandroviç ise Türkiye-Rusya arasında askeri sanayi alanında işbirliği olanaklarını örneklerle açıklayacağı bildirildi.
Rusya’dan İvan Starodubtsev’in Rusya-Türkiye arasında enerji işbirliği ve ekonomiye yansımaları, Türkiye’den Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl’ün ise Türkiye-Rusya enerji/ekonomi işbirliğinde yeni açılımlar konusunda sunumları var.
Türkiye-Rusya arasında Putin-Erdoğan’ın 2018 yılında yağtığı müzakerelerde 2019 yılının Rusya’da “Türkiye Yılı”, Türkiye’de de “Rusya Yılı” olarak kutlanması kararına istinaden iki ülkenin toplumsal yakınlaşma bağlamında kültürel işbirliğine dair gelecek vizyonununda ele alınacağı duyuruldu. Bu son torumda Türkiye Kültür Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Haluk DURSUN’un Türkiye-Rusya Kültürel işbirliğine dair beklentiler, Rusya Kültür Bakanlığından Bakhrevsky, Evgeny Vladislavovich’in Türkiye-Rusya ilişkilerine kültürel bakış, RUSEN Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz’ın Türkiye ve Rusya arasında imaj sorunu ve yapılması gerekenler konulu sunumları var. Oturumun sonunda Rusya’nın eski Suriye ve İsrail büyükelçisi İgor Melekhov ile Rusya’da Bugün TV kanalı temsilcisi Belikova Anna Alekseevna’nın kitap tanıtımı olacak.
Türkiye-Rusya ilişkilerinin geleceğine dair çalıştayın kapanışı ise Cuma günü Rusya’nın Ankara Büyükelçiliğinde büyük bir törenle gerçekleştirilecek.
Türkiye-Rusya İlişkileri: Geleceği Şekillendirmek konulu çalıştayın açılışında ise Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin KIRATLI, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Dr. İsmail Safi, Türkiye Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Şefik Vural ALTAY, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey ERKHOV’un konuşma yapacağı bildirildi.
Avrasya bölgesi misyonlarından ve dış politika uzmanlarından birçok davetlinin katılacağı toplantıda Türkiye-Rusya arasındaki stratejik ortaklığın nasıl olabileceğine dair önerilerde bulunulması bekleniyor.
Türkiye-Rusya İlişkileri: Geleceği Şekillendirmek
22-23 Kasım 2018
Ankara/Türkiye
Bilgi Şöleni Adresi:
Milli İrade Binası, Ayvalı Mah. Gazze Cad. No: 7, Etlik-Keçiören/Ankara
Menekşe Salonu
Hedef:
Ankara Rusya Araştırmaları Enstitüsü (RUSEN), Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, Türk-Rus Toplumsal Forumu, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve AK Parti Dışilişkiler Başkanlığı ile ortak yapılacak bilgi şöleninin hedefi Rusya ve Türkiye’nin Avrasya bölgesinde işbirliği olanaklarının sunulması ve tartışılmasıdır. İki ülkenin karşılıklı ilişkilerinde, dostluk köprülerini çoğaltarak bölgede krizlerin çözüme ulaştırılması ve kalıcı istikrar sağlanması önemlidir. Ekonomik ilişkiler başta olmak üzere bölgenin kapsamlı biçimde gelişmesine katkıda bulunmak önceliklidir. Bu toplantılarda Türkiye ve Rusya’nın coğrafi konumu, ortak tarihi geçmişi ve günümüzde iki devlet liderinin dostane ilişkileri değerlendirilerek yarına sağlam altyapı sağlamak üzere bir vizyon oluşturmak kaçınılmazdır.
Türkiye-Rusya arasında başta ekonomi olmak üzere enerji alanında yakın işbirliği sürmektedir. Türk Akımı doğalgaz boru hattı, Akkuyu Nükleer Santralinin yapımı enerji alanında stratejik yatırımlardandır. Ayrıca iki ülke askeri işbirliği alanında da önemli adımlar atmaktadır. S400 hava savunma sistemi başta olmak üzere askeri teknolojilerin paylaşımı ve ortak üretimi konusunda görüşmelerde bulunulmaktadır.
İki ülke liderinin yaptığı görüşmelerde 2019 yılı Rusya’da Türkiye Yılı, Türkiye’de de Rusya Yılı olarak kutlanacaktır. Buna bağlı olarak toplumsal yakınlaşma bağlamında kültürel işbirliği de önem kazanmıştır. 21. Yüzyılda dünyanın yeniden şekillendiği düşünüldüğünde Rusya-Türkiye işbirliği daha önemli hale gelmiştir.
RUSEN, Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve AK Parti Dış ilişkiler Başkanlığı ortak bir platform oluşturarak karşılıklı işbirliği alanları ve geleceğe dair yapılması gerekenlere dair fikirlerin tartışılacağı bu etkinliği organize etmektedir.
Bilgi Şöleni iki gün aktif sunum olmak üzere 3 (üç) gün sürecektir. Bilgi Şöleninin “Kapanış Gecesi” 23 Kasım 2018 tarihinde Rusya’nın Ankara Büyükelçiliğinde yapılacaktır.
Birinci Gün: 22 Kasım 2018/Perşembe
PROGRAM:
Açılış: 09.30
Prof. Dr. Salih YILMAZ (RUSEN Başkanı)
Aleksey ERKHOV (Rusya/Ankara Büyükelçisi)
Dr. İsmail SAFİ (Türk-Rus Toplumsal Forumu/Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi)
Cemal ÖZTÜRK (AK Parti Dış ilişkiler Başkanlığı- TBMM KEİPA Başkanı, AK Parti Giresun Milletvekili)
Prof. Dr. Metin DOĞAN (AYBÜ Rektörü)
Şefik Vural ALTAY (Büyükelçi-Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşleri Genel Müdürü)
Metin KIRATLI (Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı)
Birinci Oturum/Birinci Bölüm
Saat 11.00-12.30
Güvenlik ve Askeri İşbirliği
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Salih YILMAZ
Konuşmacılar:
Piskarev Vasily İvanovich (Rusya Federasyonu Devlet Duma Milletvekili Güvenlik Komitesi Başkanı)
Türkiye-Rusya işbirliğinin iki ülkenin güvenlik konseptine katkıları
Vladimirov Alexander Ivanovich (E.General- Askeri Uzman)
Türkiye-Rusya arasında stratejik ortaklık mümkün mü?
Yusuf ALABARDA (E.Albay/Güvenlik Uzmanı)
Türkiye-Rusya arasında askeri işbirliğinde gelinen durum ve yapılması gerekenler
Öğle arası/12.30-13.30
Birinci Oturum/İkinci Bölüm
Saat:13.30-14.45
Oturum Başkanı: Prof. Dr. İsmail DEMİRCİOĞLU (İçişleri Bakanlığı/Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Dekanı)
Konuşmacılar:
İgor Melekhov (E.Büyükelçi) :
Körfez ülkelerinde Vahabizm ideolojisinin Türkiye ve Rusya’ya etkileri nelerdir?
Kurtuluş TAŞKENT (E.Büyükelçi)
Türkiye-Rusya arasında işbirliğinin önemi
Kramnik İlya Aleksandroviç (DIAC Askeri Uzman)
Türkiye-Rusya arasında askeri sanayi alanında işbirliği nasıl olabilir
Kahve arası: 14.45-15.00
İkinci Oturum
Saat: 15.00-16.00
Enerji/Ekonomi (Geçmiş-Günümüz-Gelecek)
Oturum Başkanı: Hasan KANBOLAT (Ankara Politikalar Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı)
Konuşmacılar:
İvan Starodubtsev (Ekonomi Uzmanı)
Rusya-Türkiye arasında enerji işbirliği ve ekonomiye yansımaları
Dr. Erdal Tanas Karagöl (Ekonomi Uzmanı/Yenişafak Gazetesi yazarı)
Türkiye-Rusya enerji/ekonomi işbirliğinde yeni açılımlar
Aydar Gaşigullin (Rusya Federasyonu/Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı)
Türkiye-Rusya ekonomik işbirliğinde imkânlar
İkinci Gün: 23 Kasım 2018/Cuma
Üçüncü Oturum
Saat: 10.00-12.00
Tarih/Toplum/Basın ve Kültür Oturumu (Geçmiş-Günümüz-Gelecek)
Oturum Başkanı: Doç. Dr. Alexander SOTNİÇENKO (Rusya Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı)
Konuşmacılar:
- Dr. Haluk DURSUN (Türkiye Kültür Bakanı Yardımcısı)
Türkiye-Rusya Kültürel işbirliğine dair beklentiler
Bakhrevsky, Evgeny Vladislavovich (Dr., Rusya Federasyonu Kültür Bakanlığı Miras Enstitüsü Müdür Yardımcısı)
Türkiye-Rusya ilişkilerine kültürel bakış
Prof. Dr. Salih Yılmaz: (Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, RUSEN Başkanı)
Türkiye ve Rusya arasında imaj sorunu ve yapılması gerekenler
İgor Melekhov (E.Büyükelçi), Belikova Anna Alekseevna (Rusya’da Bugün TV kanalı temsilcisi)
Kitap Tanıtımı
Kapanış:
Saat:19.00: Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği
Kaynak:
http://ehamedya.com/rusya-turkiye-iliskileri-ankarada-konusulacak_14658.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder