Yeni Kitap: Anarşi: Doğu Hindistan Şirketi'nin Amansız Yükselişi | William Dalrymple | ALBARAKA YAYINLARI



 Yeni Kitap: Anarşi: Doğu Hindistan Şirketi'nin Amansız Yükselişi | William Dalrymple |  ALBARAKA YAYINLARI

Orijinal Adı "The Anarchy: The Relentless Rise of the East India Company" olan ve dilimize "Anarşi: Doğu Hindistan Şirketi'nin Amansız Yükselişi" başlığı ile çevrilen yeni bir kitap Albaraka etiketiyle raflarda yerini aldı. 

İşletmecilik tarihi açısından büyük önem arz eden İngiliz Doğu Hindistan Şirketi hakkındaki bu eserin yararlı olacağını düşünüyorum. 

Doğu Hindistan Şirketi, ipek ve baharat ticareti yapan geleneksel bir uluslararası şirket olmanın çok ötesinde İngiliz menşeli bir sömürge gücüdür. Şirket, 1765 yılında Babür imparatorunu esir alarak eyaletlerin yönetimini eline geçirir ve iki yüz bin kişilik askerî gücüyle birlikte saldırgan bir güce dönüşür. 18. ve 19. yüzyıllarda Bengal ve Delhi gibi merkezî bölgeleri ele geçiren Doğu Hindistan Şirketi, zaman içerisinde Hindistan'ın neredeyse tamamını kontrolü altına alır.


William Dalrymple, bu eşsiz çalışmasında, Londra'daki küçük bir ofisten yönetilmesine rağmen binlerce mil ötede bulunan bir imparatorluğu ve sayısız bölgeyi hâkimiyeti altına alan; elli yıl gibi kısa bir süre içerisinde İngiliz ordusundan neredeyse iki katı büyüklüğünde bir güce ulaşan Doğu Hindistan Şirketi'nin sıra dışı hikâyesini okuyucuya sunmaktadır.
Kaynak: Kitapyurdu.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

Film: BlackBerry

Film: BlackBerry Film, dünyanın ilk akıllı telefonunun, yolculuğunu ve bu yolculukta yaşadığı zirve ile düşüş aşamalarını konu alan bir yapı...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."