KAMU YÖNETİMİNDE DEĞİŞİM VE LİDER

KAMU YÖNETİMİNDE DEĞİŞİM VE LİDER

John F. Kennedy Moon Speech - Rice Stadium

Derleyen: Muhammet Negiz, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi 

   25 Mayıs 1961 tarihi, John F. Kennedy’nin Amerikan Kongresine çok ünlü “Acil Ulusal İhtiyaçlar”  başlıklı konuşmasını yaptığı tarih. 
  
O günler Sovyetlerin yaratmış olduğu Sputnik füzesi ve uzaya ilk çıkan insan Yuri Gagarin şoklarının ülkede etkiler bıraktığı yıllar. Kennedy bu konuşmasında ülkesinin insan gücünün bunları çok geride bırakacak bir yapıya sahip olduğuna yürekten inandığını söylüyor. “Ama” , diyor. “ülkemizi öne çıkaracak şekilde bir liderliği bugüne dek yapmadığımız gibi, ülkemiz için önemli kararları veremedik.  Bizler bugüne dek acil bir plan çerçevesinde hayata geçecek olan uzun dönemli hedeflerimizi de belirleyemedik.”

Bunun arkasından aya ilk insanı göndermekle ilgili on yıllık planı açıkladıktan sonra şunları söylüyor. “Şu açıkça biline ki ben Kongre’den ve ülkemden yepyeni bir eylem yoluna sıkı sıkı bir bağlılık ve gönül vermelerini istiyorum. Bu öyle bir eylem yolu ki gitmesi uzun yıllar alacak ve maliyeti yüksek olacak ..Bu karar ülkemizin bilimsel ve teknolojik insan gücünün gerekli tüm malzemenin ve mekanların şu anda yayılmış oldukları tüm diğer etkinliklerden ayrılıp kendilerini bu yeni amaca odaklamalarını gerekli kılıyor. Bu karar bugüne dek hiçbir araştırma ve geliştirme çabamızda görmediğimiz kadar disiplin, kararlılık ve kendini adamışlık gerektiriyor.” (Kırım,2008:279-280).

      İşte bu sözlerin ardından da Kennedy, bugün bile insanı kıskandıracak şu çok önemli sözleri söylüyor. “Bu nedenle kongreye yeni bir İnsan Kaynağı Geliştirme ve Eğitim Programı görevini tevdi ediyorum. Bu program çerçevesinde birkaç yüz bin çalışan hızla eğitilecek veya yeniden eğitilecek, bu eğitimler özellikle de teknoloji nedeniyle ortaya çıkan işsizlik alanlarına odaklanacak ve bu alanlarda dört yıl içinde bu insanlara yepyeni mesleki beceriler öğretilecek. Otomasyon ve endüstriyel değişimin modası geçmiş hale getirdiği becerilerin yerine bu insanlar yeni beriler kazanacak ve yeni işkollarının talep ettiği becerilerle donatılacak.”  (Kırım,2008:279-280).

      Gerisini hepimiz biliyoruz. Hedeflenen tarihten çok önce ilk insanın aya ayak basması, ABD’nin dünyanın teknoloji devi haline gelmesi, vesaire. Topluma yön göstermek ve liderlik olarak bu yöne doğru hızla mesafe alabilmelerini sağlamak için her türlü devlet desteğini vermek. İşte toplumları dönüştürebilen liderlik bu tür önderlikler oluyor. Yalnızca güzel nutuk atan liderler değil. (Kırım,2008:279-280).
       
   SONUÇ OLARAK
    Kamu yönetimi yakalamak istediği değişim rüzgarını ancak bu konuda onu motive edebilecek, gerekli vizyon ve misyonu tesis edecek bir liderle başarabilecektir. Aksi durumlarda değişim için atılan bütün adımlar sadece birer zaman kaybı olacaktır (Kırım,2008:279).

     Fransa’nın günümüzde olduğu yere gelmesini sağlayan XIV Louis’in vizyoner görüşü ve bu vizyona ulaşma konusundaki ısrarıdır (Kırım,2008:279).

     Değişimi fark eden, değişim yönünü tespit eden, yıldırmalardan yılmayan, takipçilerinin gönüllülük ve isteklendirme esaslı olarak hareket etmesini sağlayan liderlerle amaca ulaşılabilir (Kırım,2008:279).
   
  Toplumu bu çerçevede ikna edebilecek ve yön göstererek hepimizi ileriye, daha yüksek değer yaratan işler yapmaya, daha nitelikli işgücü geliştirmeye, daha fazla eğitilmiş insan yetiştirmeye, daha yüksek istihdam imkânları yaratmaya, daha zengin olmaya ve hak ettiğimiz itibarı artık daha fazla görmeye götürecek liderliğe ihtiyacımız var. Tarih ancak böyle liderleri ödüllendiriyor (Kırım,2008:281).

Kaynak:
Arman KIRIM, Türkiye Nasıl Zenginleşir? Kapital Yayınları, 2008
https://er.jsc.nasa.gov/seh/ricetalk.htm 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Son 1 Yılın Popüler Yayınları