“Altın Yaka” Kimdir?



 “Altın Yaka” Kimdir?


Günümüzde mavi yakanın yerini beyaz yaka alırken beyaz yakanın yerini ise artık “Altın Yaka” almaktadır.

“Altın Yaka” Kimdir?

“Altın Yaka” ters düşünen insanlardır. Bilinen kalıpların dışına çıkan ve kendine özgü yaklaşımlar geliştiren insanlara “Altın Yaka” denmektedir.

Önümüzdeki kısa zaman dilimi içersinde mavi yaka diye bir yaka da kalmayacak. Ya da bizim bildiğimiz şekliyle niteliksiz işçilere verdiğimiz isim olan mavi yakalar olmayacak. Bunların yerini bugünkü beyaz yakalar alacak. Bugünkü beyaz yakalar ise “bilgisayar başı işçileri” haline gelecekler; hatta geldiler bile.

Bilgisayarı kullanan değil bilgisayarın kullandığı çalışanlar haline gelince siz de bugünkü mavi yakaya benzer şekilde “bilgisayar başı işçileri” ordusuna bir nefer olarak adınızı yazdırmış oluyorsunuz.

“Altın Yaka” nın en belirgin özelliği rutin işlerden daha çok yeni bilginin ve hatta informel bilginin de diyebiliriz, üretimini yapmasıdır.

Günümüzün piyasalarını tıpkı hız yapan bir araca benzetebiliriz. Hız yaparken hem önünüze bakacak ve hem de arkanızı kontrol edeceksiniz. Tabii bu arada kafanızdan da günlük planınızı geçirirken bunu da zaman yönetimine uygun halde getireceksiniz. Bitmedi, bütün bunları yaparken stres yönetimi yapmayı da ihmal etmeyeceksiniz. Bugünün insanı dünün insanı gibi değil; aynı anda birden fazla işi yapan ve birden fazla aleti aynı anda kullanma becerisine sahip olan insandır.

Dünyada piyasa anlayışları da benzer şekilde ciddi şekilde bir makas değişimine uğramaktadır.

Daha düne kadar değişmeyen içerik yaygın iken şimdi ise hızla değişen esnek içeriğe doğru yol alıyoruz. Hatta bir yerde fazla kalırsanız orada sürecin bir parçası haline gelmeye başlıyorsunuz, der filozoflar.

Yine kısa zaman öncesine kadar homojenlik, tektiplilik söz konusu iken şimdi ise çok çeşitli olmaktan bahsedebiliriz.

Bugünün Beyaz Yakalıları Kendilerini Nasıl “Altın Yaka”ya İntikal Ettirecekler?

İşte bazı öneriler: Devamı için linke tıklayınız.
***
Yazıdaki kaynak tavsiyesi için Bkz: Kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

Film: BlackBerry

Film: BlackBerry Film, dünyanın ilk akıllı telefonunun, yolculuğunu ve bu yolculukta yaşadığı zirve ile düşüş aşamalarını konu alan bir yapı...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."