Ülkemizin ve Akademik Camiamızın Başı Sağ Olsun! | Prof. Dr. Kemal Karpat Hayatını Kaybetti



Ülkemizin ve Akademik Camiamızın Başı Sağ Olsun! 
| Prof. Dr. Kemal Karpat Hayatını Kaybetti

Türkiye'nin Chicago Başkonsolosu Umut Acar, yaptığı açıklamada, "Kemal Karpat hoca çarşamba akşamı 18.40 sularında, Madison'da hayatını kaybetti." dedi. Tarih alanında çok sayıda makale ve kitap kaleme alan Karpat'ın Wisconsin Hastanesinde tedavi gördüğü esnada yaşamını yitirdiğini belirten Acar, Karpat'ın ölüm nedenin yaşına bağlı çoklu organ yetmezliği olduğunu söyledi. Karpat'ın cenazesinin nakil işlemlerine başlandığını ifade eden Acar, Karpat'ın 96. doğum gününü 15 Şubat'ta birlikte kutladıklarını hatırlattı.

Kemal Karpat kimdir?

Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Hukuk Bölümü’nden 1947'de alan Kemal Karpat, yüksek lisansını Washington Üniversitesi Siyasi Bilimler, doktorasını ise New York Üniversitesi Siyasal ve Sosyal Bilimlerde 1957'de tamamladı. Karpat, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyindeki görevinin ardından Montana State, New York, Princeton, Bilkent, Ortadoğu Teknik, Ankara, Harvard, John Hopkins, Colombia üniversiteleri ve Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi eğitim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik yaptı.

Wisconsin Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölüm Başkanlığını ve The Turkish Studies Association ile Türk Araştırmaları Kurumunun direktörlüklerini yürüten Karpat, Orta Asya Çalışmaları Derneğinin kurucu başkanlığından sonra Wisconsin Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Programı'nın da koordinatörlüğünü yaptı. Karpat'ın tarih alanında çok sayıda makale ve kitabı bulunuyor.

VEFATININ ARDINDAN YAZILANLAR

Doç. Dr. Lütfi Sunar:

"Önemli sosyal bilimcimiz Kemal Karpat bugün vefat etti Allah rahmet eylesin Göç, nüfus, gecekondu, siyasal ve toplumsal değişme gibi alanlarda çok önemli ve öncü çalışmalar yaptı, yüzlerce eser bıraktı Buna rağmen Türkiye'de hakkında tek bir makale ve tez yazılmadı Peki Neden?


Bu manada Karpat’ın temel meselesi Osmanlı toplum modelinin kendine mahsus özellikleri dikkate alınarak açıklanması ve değişim dinamiklerinin ortaya konulmasıdır. Karpat’ın yaklaşımı çağdaşlarıyla karşılaştırıldığında kuramsal ve ampirik açılardan daha kapsayıcı görünmektedir.
Karpat’ı ayırt edici tarafı tarihsel çalışmalarını ampirik verilerle destekliyor olması ve bu perspektifle güncel toplumsal meseleleri analiz etmesidir. Bu aslında Osmanlı toplum yapısının ve modernleşmenin ideolojik olmayan, gerçekçi bir analizine temel teşkil etmektedir.

Geçen yıl Karpat'ın neden ihmale edildiğini ele alan bir yazı yazdım: "Kemal Karpat Neden Göz Ardı Edildi? Modernleşmeye Dair Farklı Bir Bakış" Yazı şuradan okunabilir: https://t.co/tv3hWxQN6yYazıda Karpat'ın temel tezlerini ve özgün noktalarını belirlemeye gayret ettim."


Prof. Dr. Abdülhamit Kırmızı:
"Kemal Karpat vefat, inna lillah. Şehir Üniversitesi Kemal Karpat Göç Araştırmaları Merkezi faaliyete geçmek üzereyken tam da. Yetişemedi."


Ozan Sağsöz:
"Kemal Karpat ABD'de doktora yapmakta ve bir kızı sevmektedir. Fakat ABD'deki TR bürokratlarla arası iyi olmadığı için ya askerlik ya vatandaşlıktan çıkma gibi bir ikileme sokulur. Doktorayı dondurur ve askere gider askerdeyken sevdiği kadın onu bırakır."


Tarih Vakfı:
"Külliyatı ve müktesebatıyla Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen tarihçilerinden olan Prof. Dr. Kemal H. Karpat'ın vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Tarih Vakfı olarak ailesine, sevenlerine; tarih ve sosyal bilimler camiasına başsağlığı dileriz."


Tuncay Yılmazer:
"Kendi deyimiyle "Sarı Saltuk Diyarı ,Anıt Bir Türk Müslüman Kasabası" Babadağ'lı(Dobruca) 100'ü aşkın makale ve çok sayıda kitaba imza atan, Türk Tarih Kurumu onur üyesi "Dağı Delen Irmak" Prof. Kemal Karpat hoca vefat etmiş. Allah rahmet eylesin."


İlhan Kesici:
"En büyük tarihçilerimizden Kemal Karpat Hoca 96 yaşında vefat etmiş. Kitapları, makaleleri ve tarihi yorumları çok kıymetli idi. Geride muazzam bir tarih çalışması bıraktı. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Başta tarihçilerimiz dünyası olmak üzere milletimizin başı sağ olsun."


Doç. Dr. Dursun Ali Tokel:
"Âlimin ölümü, âlemin ölümü gibidir." İşte böyle bir âlim, yani bir âlem daha sefer etti. Yaklaşık bir asırdır ilim ve hakikat için çarpan kalp durdu. Kemal Karpat sırra erdi. Derdi ki: "Hep kendimizi avuturuz ya 'yarın yaparım' diye. Bir de bakarsın ki yarın kalmamış!" 


Galip Tahiroğlu:
"Kemal Karpat vefat etmiş. Allah rahmet eylesin. Onun da ömrü tıpkı Fuat Sezgin gibi gurbette, ilim için mücadelelerle geçti. O, Türkiye’yi dünya çapında tanıtırken biz, onu ya komünistlik ya da F....çılıkla itham etmişiz."


Samet Öğütlü:
"Bu fotoğrafı Kemal Karpat Hoca'yı ilk ve son ziyaretinde çekmiştim. O gün, 95 yaşında olmasına rağmen hâlâ çalışmaya devam etmekteydi ve o günün hatırası olarak en sevdiğim kitabını alarak imzalamasını rica edince asla geri çevirmemişti. Allah mekânını cennet eylesin. "


Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu:
"İlme ve kitaplara adadığı ömrü ile tarih alanında çok önemli yeri olan bir hocamızın, birçok ilmi çalışmaya iştirak ettiğimiz Sayın Kemal Karpat’ın vefatından dolayı müteessirim.Kendisine Allah’tan rahmet diliyor, yetiştirdiği öğrencilerine ve sevenlerine taziyelerimi iletiyorum."


Halit Bekiroğlu:
"3 yıl önce .... buluşmuş, Çok hoş ve samimi ortamda hasbihal etmiştik Kemal Karpat Hoca ile... 
96 yaşında vefat etti, İlimle dolu bir hayat yaşadı, İlmin bereketiyle bakışı ve yaklaşımı alabildiğine geniş ve kuşatıcıyı... Mekanı cennet olsun..."


Prof. Dr. Mustafa Aydın:
"Akademik dünyamızın nadide değerlerinden Kemal Karpat hoca, arkasında yüzlerce eser bırakarak, 96 yaşında vefat etti. Allah’tan rahmet diliyorum. "


Işıl Acehan:
"Çok önemli çalışmalarıyla bilinir Kemal Karpat Hoca, çok kıymetlidir. Herkesin bilmediği şunu da belirteyim. ABD’deki ilk Türk göçmenleri yazan ilk tarihçidir. Belki herkes bilmez... Ne yazacağımı bilemiyorum, üzgünüm çok sadece..."


İsmail Sarı:
"Kemal Karpat hocayla ilk tanışmamızda çok heyecanlanarak ders anlatıyordu, şaşırdım doğrusu, ders bittiğinde “ ilk günkü heyecanımı koruyorum, siz de öyle olun” dedi. Allah rahmet eylesin, güzel insan, büyük hocaydı ... "


Prof. Dr. Mustafa Şentop:
"Kıymetli ilim adamı, mütefekkir Kemal Karpat Hocamız vefat etmiştir. İlim hayatımız adına büyük bir kayıp. Hocamıza Cenab-ı Hak’tan rahmet, âilesine ve ilim camiamıza sabır diliyorum."


Lütfü Türkkan:
"Balkanlar’da Osmanlı’yı ondan öğrendim. Bu konuda çalışan yerli yabancı tüm tarihçilerin kaynak gösterdiği eserler bıraktı. Rahmet diliyorum Kemal Karpat Hocamıza. "


Deniz Ülke Arıboğan:
"Değerli hocamız Kemal Karpat ‘a Allah’tan rahmet, yakınlarına, sevenlerine ve tüm akademi camiasına başsağlığı diliyorum. Bilim ve fikir dünyamıza katkılarından ötürü sonsuz minnettarlığımız ve saygılarımızla..."


Doç. Dr. Emrah Safa Gürkan:
"Kemal Karpat ahrete irtihal etmiş. Amerika'da Osmanlı tarihinin ciddi bir şekilde çalışmasına Halil Hoca ile birlikte önayak olan isimlerden biriydi. Allah rahmet eylesin"


Prof. Dr. Kürşat Zorlu:
"Prof. Dr. Kemal Karpat hocayı kaybettik... Gerçek bir bilim adamı ve vatanseverdi. Önemli eserler bıraktı. "Türkiye dahil her devlet, yüz yıl sonrasını düşünerek tedbir almalı. Günlük etkilere reaksiyon göstermekle yetinen bir devlet ayakta kalamaz." demişti. Rahmet ve dua ile..."


Dr. Yüksel Hoş:

"Anamın babamın gözleri önünde boşaldı Dobruca. Vatandan kalan tek şey olan insanlarının oluk oluk akışını izledim ömrüm boyunca. Bir Dobruca mı? Tüm Balkanlar.Ben nasıl yazmam?"Bir sempozyum çıkışındaki soruma cevabıydı Balkanlar bugün bir kez daha yetim kaldı.


ABD'de okumaması kaydı ile kaç Kemal Karpat yetiştirebiliyoruz? Kaç Halil İnalcık,Kaç Oktay Sinanoğlu,Kaç Semavi Eyice, Kaç Aziz Sancar? yetiştirebiliyoruz? Kaçını da yetiştikten sonra koruyabiliyoruz? 
Bu topraklardan neden bilim disiplinine sahip çok az kişi yetiştiriyoruz?"


Doç. Dr. Alim Arlı:
"Kemal Karpat hocayı kaybettik. Allah'tan rahmet, yakınları ve öğrencilerine başsağlığı dilerim. Tüm kütüphanesini İstanbul Şehir Üniversitesi'ne bağışladı. Kasım 2018'de Hocanın çok kıymetli evrak ve çalışmaları içeren tüm kişisel arşivini Madison'dan İstanbul Şehir Üniversitesi kütüphanesine getirdik.


Hayatımın son dokuz yılında yoğun bir iletişim içinde görüştük, çalışma imkanı yakaladım. En son geçen pazar günü 15 dakika kadar telefonda görüşmüştük. Realist ve ampirik bir tarih ve sosyal bilim zemini için birçok kurucu çalışma yaptı. Büyük bir Hocaydı. Nur içinde yatsın."

Sedat Albayrak:
"Rahmetlik Karpat hocanın hatıratı ¨dağı delen ırmak¨ı okuduğumda, Rumelili gariban bi' gencin gurbette var olma çabası,yeni vatanda itilip kakılmasına rağmen direnmesi, İÜHF'ü bitirip sendikacılık yapması, burda kalmayıp dünyaya açılması ümit yeşerten numunelik iz bırakan anılardı." 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Popüler Yayınlar

Öne Çıkan Yayın

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | 20-22 Eylül 2024

4. Uluslararası Dijital İşletme, Yönetim ve İktisat Kongresi | 4rd International Congress on Digital Business, Management & Economics | ...


"Başkalarının yoluna taş koyacağımıza, taş üstüne taş koyalım..."